operatie cord deschis,arad

Operatie pe cord deschis realizata in premiera, la Universitatea de Vest “Vasile Goldis” din Arad

 Prima interventie chirurgicala pe cord deschis, in premiera pentru Arad si pentru Vestul Romaniei a avut loc duminica, la Clinica de chirurgie cardio-vasculara din cadrul Centrului de Chirurgie laparoscopica „Sf. Gheorghe” al UVVG.

Intervenţia chirugicală, un „bypass coronarian pe cord bătând din minitoracotomie”, a fost realizată de prof. dr. Galajda Zoltan, profesor asociat al UVVG, directorul Clinicii Universitare de Chirurgie Cardiacă şi Vasculară din Debrecen, prof. dr. al Universităţii din Debrecen, specialist internaţional în probleme de chirurgie cardio-vasculară. Acesta a condus o echipă mixtă formată din medici specialişti din Ungaria, România, precum şi din cadre universitare şi medici rezidenţi formaţi la clinicile UVVG şi la renumite clinici din străinătate, sub coordonarea dr. Alexandru Dumnici, şeful Centrului de Chirurgie laparoscopică „Sf. Gheorghe”.

Operatia a durat 6 ore si a fost facuta printr-o incizie de sase centimetri
Prof. univ. dr. Galajda Zoltan, medic cardiac şi vascular, a subliniat că a fost o operaţie mini-invazivă, cu tehnici endoscopice asociată şi de tehnică video medicală. „Fiind prima operaţie, nu ne-am grăbit şi toţi timpii au fost discutaţi şi analizaţi. De aceea, operaţia a durat, în total, şase ore, din care o oră şi jumătate a fost partea efectivă. Dacă aş fi efectuat aceeaşi operaţie în condiţii normale şi nu ca fiind prima operaţie, în locaţia respectivă, probabil ar fi fost o operaţie de o oră şi jumătate, maximum două ore. A fost un bolnav tânăr, de 56 de ani, care a avut o stenoză foarte severă pe vasul de sânge, pe ramura principală a coronarei stângi, cu atingeri ale trunchiului principal coronarial şi ale coronarei circumflexe, însă nesemnificative, care nu necesită în prezent intervenţie chirurgicală, deci numai de 40 %.. Interventia a avut loc laparoscopic, s-a făcut printr-o incizie de şase centimetri sub mamarul stâng, printr-un orificiu foarte mic s-a efectuat acest by - pas pe cord bătând, fără să oprim cordul. Pacientul se simte foarte bine, care cred că se va externa în aproximativ 4 zile".

În ceea ce priveşte costurile, prof. dr. Galajda Zoltan a subliniat că sunt în aşa fel făcute pentru a fi accesibile. „Bolnavul se prezintă la clinica noastră cu o problemă, care este analizată, iar în urma investigaţiilor i se spune costul prezumtiv al operaţiei. Echipa de medici specialişti lucrează în dublu scop: în folosul clinicii pentru a ne putea desfăşura activitatea la costuri abordabile pentru bolnav, dar în acelaşi timp, să poată investi în tehnică de vârf. În acest fel toată lumea este satisfăcută cu confortul maxim pe care l-am amintit mai devreme. Este un model absolut nou pe care l-aş numi Modelul Terapeutica”.

Operatia transmisa in direct, material didactic pentru studentii UVVG
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a subliniat: „ Operaţia a fost una reuşită şi ne bucurăm că putem arătăm studenţilor noştri astfel de operaţii care sunt transmise şi în direct, fiind material didactic deosebit de util. Am amenajat, pe lângă cele două săli de operaţii, una de reanimare, cu aparatură modernă, care urmăreşte starea bolnavului analizează orice abatere de la standardele medicale care trebuie respectate. Din colaborarea pe care o avem, ca Universitate comunitară, cu Spitalul judeţean, Consiliul Judeţean şi Primăria Arad, vom continua amenajarea unor săli din carul Spitalului municipal pentru a putea pune la punct un sistem care să respecte toate standardele medicale pentru bolnavii”.

Prof. univ. dr. Alexandru Dumnici, medic primar chirurg, şeful Centrului de Chirurgie laparoscopică „Sf. Gheorghe”, a subliniat formarea cadrelor medicale în chirurgie, iar prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul UVVG, s-a referit la importanţa colaborării Universităţii de Vest Vasile Goldiş din Arad cu profesorul dr. Galajda Zoltan pentru viitori medici, actuali studenţi ai UVVG.

Citește și
medici
Operatie in premiera MONDIALA, reusita la Cluj. Medicii au salvat viata unui copil care avea tumora

 Consultaţiile pentru depistarea bolnavilor trimişi de alţi medici specialişti, au fost gratuite, costurile fiind suportate de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”.

Medic de talie europeana
Medicul Galajda Zoltan este român, are 50 ani, a terminat Liceul Sanitar din Arad, iar în anul 1988 a absolvit Facultatea de Medicină din Târgu Mureş. Specializările în chirurgie generală, cardiacă şi vasculară le-a obţinut ulterior în străinătate, în Ungaria şi Franţa.
În palmaresul său profesional, care numără aproximativ 2.000 de operaţii pe cord deschis, efectuate în Ungaria, Franţa, Germania şi România, se numără şi operaţii în premieră mondială publicate în literatura de specialitate. În România a efectuat intervenţii în premieră naţională (bypass-ul coronarian pe cord bătând din minitoracotomie, tumori vasculare pe cord bătând), în perioada 2009-2010, la Institutul Inimii din Târgu Mureş. Prin invitaţie, a deţinut funcţia de Director cu cercetarea şi dezvoltarea acestei instituţii.

 

 

Citeste și...
Premiera medicala romaneasca. Operatie de indepartare a splinei prin incizie unica
Premiera medicala romaneasca. Operatie de indepartare a splinei prin incizie unica

Echipa formata din chirurgii Bogdan Moldovan si Dumitru Pocreata, si Ovidiu Jeder, anestezist, a realizat in data de 26 septembrie o splenectomie LESS-SILS (operatia de indepartare a splinei), printr-o mini-incizie.

Operatie in premiera MONDIALA, reusita la Cluj. Medicii au salvat viata unui copil care avea tumora
Operatie in premiera MONDIALA, reusita la Cluj. Medicii au salvat viata unui copil care avea tumora

Momente de cumpana la Cluj, unde viata unui baietel de 5 ani s-a decis pe masa de operatie. Medicii s-au luptat sa-l salveze, dupa ce, in ultimul an, o tumora gigant, din pacate maligna, i s-a dezvoltat pe maxilar.

Ultimele Știri
DOCUMENT. Ce cuprinde noul pachet de măsuri fiscale propus de Guvernul PSD-PNL-UDMR
DOCUMENT. Ce cuprinde noul pachet de măsuri fiscale propus de Guvernul PSD-PNL-UDMR

Potrivit unor surse, timp de trei ani, sistemul de impozitare pentru populație și pentru companii nu va fi schimbat. Asta înseamnă că nu se va introduce impozit progresiv, iar firmele nu ar fi supra-taxate.    

Tatăl Roxanei, românca ucisă de rechin în Egipt, a aflat de la știri despre tragedie. „Singura ei bucurie erau călătoriile”
Tatăl Roxanei, românca ucisă de rechin în Egipt, a aflat de la știri despre tragedie. „Singura ei bucurie erau călătoriile”

Autoritățile române au luat legătura cu familia româncei care a fost ucisă de un rechin, când făcea scufundări la mică adâncime în Egipt.

Horoscop 5 iunie 2022, cu Neti Sandu. Vărsătorii fac rost de bani și scapă de datorii
Horoscop 5 iunie 2022, cu Neti Sandu. Vărsătorii fac rost de bani și scapă de datorii

O zi cu recompense. Poate pentru c-o să dăm dovadă de conștiinciozitate o să primim aprecieri, oprobabil şi bani şi-o să simţim că n-am muncit pe degeaba.