Ministru nou, aceeasi promisiune: Cetatea Aradului va fi demilitarizata. Nu se stie cand
In ultimii 20 de ani, toti ministrii Apararii Nationale au sustinut, la nivel declarativ, demilitarizarea Cetatii Aradului, pentru a fi reabilitata si a intra in circuitul turistic international.
Aceeasi pozitie a fost prezentata astazi si de ministrul actual, Mircea Dusa, care a afirmat ca vor fi reluate negocierile pe aceasta tema cu administratia locala. Demnitarul nu a putut preciza si cand se va preda cetatea catre Consiliul Local.
Mircea Dusa, ministrul Apararii Nationale: “Nu ma opun acestui proiect al administratiei locale de a reabilita cetatea, este un monument istoric si nici mie nu-mi place cum arata acum interiorul, si cred ca si zidurile exterioare arata la fel”.
Dusa afirma ca va renegocia cu Primaria Arad conditiile prevazute in actuala hotarare de Guvern referitoare la transferul cetatii in patrimoniul local, act care expira in acest an fara ca predarea sa fi avut loc.
Mircea Dusa, ministrul Apararii Nationale: „Vom initia alta hotarare de Guvern, care sa permita pana la urma predarea acestei cetati catre Consiliul Municipal. Sigur, cu conditia ca acea baza militara in care trebuie sa mutam noi batalionul din Arad sa fie amenajata”.
Ministrul se refera la baza militara din Gai, pe care Primaria trebuie sa o reabiliteze cu fonduri proprii in schimbul obtinerii cetatii. Numai ca partile nu se inteleg la sumele si investitiile care trebuie sa aiba loc, astfel ca pe acest subiect vor continua discutiile.
In aceste conditii, este de asteptat ca aparitia unei noi hotarari de Guvern - care sa cuprinda conditii mai avantajoase financiar pentru administratia locala – sa mai dureze. Abia ulterior pot incepe si lucrarile in Gai, care ar dura trei ani.
Administratia locala spera totusi sa obtina cetatea cat mai repede, pentru a putea accesa fonduri europene nerambursabile in perioada 2014-2020. Se estimeaza ca ar fi nevoie de aproximativ 30 de milioane de euro pentru a face din cetate un obiectiv turistic atragator si pentru straini.
Cetatea Aradului, construita in stil Vauban in a doua jumatate a secolului al XVIII -lea, este una dintre putinele de acest tip din Europa care au ramas perfect conservate. Obiectivul ocupa o suprafata de 90 de hectare, are 47 de pavilioane, iar constructiile existente ocupa 150.000 de metri patrati.
Conform istoricilor, cetatea a fost ridicata pentru aparare din ordinele Imparatesei Maria Tereza, iar legenda spune ca piatra necesara pentru construirea ei a fost adusa de la Jimbolia, din mana in mana, actiune la care ar fi participat mii de tarani, multi dintre ei murind in timpul lucrarilor.
Primaria Arad baga 17 milioane lei in fosta unitate militara Gai pentru a obtine Cetatea de la MApN