Mii de fermieri aradeni asteapta la cozi uriase pentru a-si depune cererile de subventii pentru animale

Ultima actualizare: 29-05-2014 07:02

 Disperare pentru sute de fermieri din judetul Arad, care, de zile bune stau cu orele la cozi interminabile la Agentia Judeteana de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) ca sa-si depune cererile pentru subventiile pentru animale.

 Timpul de depunere al cererilor este foarte scurt, se plang si autoritatile aradene care spun ca doar 7 oameni sunt disponibili sa preia documentele a 4.700 de fermieri.

Fermierii spun ca e primul an in care sunt nevoiti sa stea cu orele la cozi ca sa isi depuna cererile pentru subventii.

Autoritatile spun ca au incercat sa se organizeze cat mai bine, dar volumul de munca e foarte mare, iar timpul, scurt. In plus s-au suprapus mai multe scheme de ajutor pentru fermieri si nu au avut timp sa instruiasca personalul din sucursalele din judet. Astfel, doar angajatii APIA Arad pot prelua aceste cereri.

Liviu Buta, sef serviciu APIA Arad: „E diferit fata de cererile de ajutor pentru suprafata. Durata de timp e diferita in functie de schema. Unele dureaza cinci minute, altele au o durata mai mare, oamenii isi confrunta lista de animale pe care le-o dam noi cu ce au ei in gospodarie. De exemplu, la un dosar cu 2000 de oi a trebuit sa taiem 800 de oi, adica sa facem click de 800 de ori”.

De asemenea, reprezentantii APIA spun ca e prima data cand toate formele de sprijin pentru animale au fost concentrate pe o singura cerere si ei trebuie sa culeaga informatii din mai multe baze de date.

Termenul de depunere a cererilor e 30 mai. Oamenii spera insa ca acesta sa se prelungeasca cu macar doua saptamani pentru a nu mai fi nevoiti sa stea la cozi interminabile.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO