La doi ani de la aparitia Legii picnicului, nicio amenajare nu s-a facut in Arad. Ce posibilitati aveti de 1 Mai
Legea privind desfasurarea activitatii de picnic a aparut in 2012 si stabileste amenzi de pana la 5.000 de lei pentru iesirile la iarba verde cu gratare in alte zone decat cele special amenajate.
Cu toate acestea, in cei doi ani scursi de la intrarea in vigoare a legii, autoritatile locale au facut doar promisiuni ca vor investi in amenajarea unor locuri pentru picnic.
Reprezentantii Garzii de Mediu Arad au declarat, pentru stirileprotv.ro/vest, ca in judet nu exista niciun loc pentru picnic care sa respecte prevederile legale, respectiv sa aiba utilitati si in care aprinderea focului este permisa.
Aceste zone trebuie ingradite si marcate corespunzator, trebuie sa aiba gratare, acces la apa si locuri de depozitare a gunoiului.
Unele amenajari au fost facute doar in Parcul Natural Lunca Muresului (PNLM), respectiv in Padurea Ceala, unde in mod traditional aradenii merg la picnic de 1 Mai si in weekend-urile sezonului cald.
Reprezentantii PNLM spun ca aceste amenajari au fost facute din necesitate, la cererea turistilor, nu in cadrul prevederilor Legii picnicului, astfel ca nu se respecta toate normativele.
Paul Hac, director PNLM: “Potrivit acestei legi, primariile au responsabilitatea de a amenaja locuri de picnic. Noi am instalat gratare, mese cu banci si containere in doua din locurile cele mai frecventate din Padurea Ceala, ca o necesitate”.
Astfel, de 1 Mai, aradenii pot merge la picnic langa sediul Administratiei PNLM, unde au la dispozitie trei gratare zidite, sase mese cu banci, containere, sursa de apa potabila si toalete. De asemenea, al doilea loc amenajat este la “Zori de Zi”, dar aici nu exista apa potabila sau toalete.
In mod traditional, cele mai frecventate locuri de picnic din judet sunt Padurea Ceala, Valea Cladovei, Lacul Ghioroc, Padurea Vladimirescu si zonele turistice Moneasa si Dezna.