Filialele ICR isi opresc activitatea. Dupa sase luni de la infiintare ICR Banat-Crisana va fi inchis
Filialele Institutului Cultural Roman (ICR) din provinciile istorice ale Romaniei isi inceteaza activitatea miercuri. Decizia a fost luata de Comitetul Director al institutiei in urma unei analize a impactului actiunilor derulate de acestea.
Potrivit unui comunicat de presa, in urma unei analize a impactului actiunilor derulate de filialele din tara ale Institutului Cultural Roman, in raport cu misiunea institutului, cu prioritatile actuale si cu resursele disponibile, Comitetul Director al ICR a decis incheierea acestui "program-pilot". Astfel ca, incepand cu 31 iulie, filialele ICR din tara isi vor inceta activitatea.
"ICR le multumeste pentru colaborare si pentru efortul depus tuturor celor implicati in acest demers. Programul-pilot de infiintare a filialelor ICR in provinciile istorice ale Romaniei a fost lansat in luna octombrie 2012", scrie in comunicatul de presa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Proiectul infiintarii filialelor Institutului Cultural Roman in provinciile istorice ale Romaniei a apartinut fostului presedinte al ICR, Andrei Marga.
Initial, la sfarsitul lunii septembrie 2012, fosta conducere a ICR a anuntat ca va deschide patru noi filiale in Romania - la Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara si Craiova -, ca parte a "efortului de a face activitatea Institutului Cultural Roman cat mai accesibila celor interesati din intreaga tara".
Filialele din tara ale ICR au fost deschise in cooperare cu primariile si consiliile judetene. Fiecare filiala a fost condusa de un director si un director adjunct, desemnati de Institutul Cultural Roman. Directoratul era asistat de 3-5 referenti.
Filiala Banat-Crisana, cu sediul la Arad a fost inaugurata pe 24 ianuarie 2013. A functionat in aproape jumatate de an fara buget si fara angajati, doar cu doi directori: Gheorghe Schwartz, director general si Lucian Alexiu, director adjunct.
In urma cu doua luni, Schwartz declara ca si fara o proiectie bugetara, filiala are planuri mari pentru 2013, intre care deschiderea unui post de radio pentru diaspora, pana la sfarsitul anului.
“Suntem in discutii foarte avansate pentru acest post de radio, care va fi manageriat de filiala regionala. Va fi un post cu acoperire in zona de frontiera a Ungariei si Serbiei cu Romania, unde sunt comunitati mari de romani, care vor avea astfel acces rapid la informatii profesioniste", a spus in urma cu doua luni directorul ICR Banat-Crisana.
Astazi, la anuntul facut de Comitetul Director al ICR, Schwartz nu a dorit sa faca vreun comentariu.
Printre obiectivele filialelor nou infiintate se numarau: incurajarea si sprijinirea formelor de cultura din provinciile istorice ale tarii; cooperarea cu institutele culturale romanesti din strainatate pentru promovarea valorilor competitive; cooperarea cu teatre, opere, edituri, universitati, institute de cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica sau companii, pentru o mai buna vizibilitate a produselor culturale romanesti la nivel national si international.
ICR Banat-Crisana, restructurat inainte sa prinda contur. Filiala nu are buget, dar are doi sefi