Blocaj in demilitarizarea Cetatii Aradului. MApN si-a dublat pretentiile financiare, la 17 mil. euro
Turistii nu vor trece curand de portile Cetatii Aradului, pentru ca proiectul de demilitarizare a obiectivului a intrat din nou in blocaj, cum s-a intamplat de nenumarate ori in ultimii 22 de ani de negocieri intre municipalitate si Guvern.
Desi exista o Hotarare de Guvern din 2010 si un protocol semnat intre Primaria Arad si MApN prin care cetatea va fi transferata in patrimoniul local, pentru a deveni obiectiv turistic, partile sunt din nou pe pozitii diferite.
Primaria Arad a primit astazi de la Guvern proiectul MApN de modernizare a bazei militare din cartierul Gai, aflata in conservare, unde ar urma sa fie mutat Batalionul mix romano-ungar de mentinere a pacii, care ocupa acum cetatea. In proiect, MApN impune cheltuieli cu mult peste cele convenite initial.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
„Noul Guvern ne-a trimis un alt proiect pentru unitatea din Gai, care prevede construirea a 14 cladiri noi pe langa modernizarea bazei de acolo. Costurile sunt uriase, de 17 milioane de euro, si nu le putem suporta. Initial era vorba de sapte milioane de euro, bani pe care ii puteam aloca esalonat in 2013 si 2014”, a declarat primarul Gheorghe Falca, intr-o conferinta de presa.
Edilul spune ca noile pretentii financiare ale Armatei blocheaza proiectul de demilitarizare si exista riscul sa se piarda accesarea de fonduri europene pentru reabilitarea intregii cetati in perioada 2014-2020.
Ca sa primeasca cetatea, municipalitatea s-a angajat atat la modernizarea bazei din Gai cu sapte milioane de euro cat si la construirea a 250 de locuinte ANL pentru militarii batalionului. Terenul pentru aceste locuinte a fost atribuit, iar un alt teren a fost cedat Armatei pentru construirea unui poligon de trageri.
Cetatea Aradului, construita in stil Vauban in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, este una dintre putinele de acest tip din Europa care a ramas perfect conservata. Obiectivul are 90 de hectare, 47 de pavilioane iar constructiile existente ocupa 150.000 de metri patrati utilizabili.
Conform istoricilor, cetatea a fost ridicata pentru aparare din ordinele Imparatesei Maria Tereza, iar legenda spune ca piatra necesara pentru ridicarea ei a fost adusa de la Jimbolia, din mana in mana, actiune la care ar fi participat mii de tarani, multi dintre ei murind in timpul lucrarilor.