Afla povestea batranei asistate social care a lasat o mostenire colosala: pamanturile satului Nadas
Satul aradean Nadas este in fierbere, dupa ce o familie care a mostenit aproape toate pamanturile din jurul localitatii a inceput sa evacueze localnicii care au diverse constructii pe anumite terenuri retrocedate.
Familia Colteu este cunoscuta in sat doar de aproximativ cinci ani, cand a obtinut in instanta, in urma unei sentinte definitive si irevocabile, aproximativ 8.700 de hectare de terenuri, adica aproape tot extravilanul localitatii, fiind vorba de paduri, pasuni si terenuri arabile. Circa 20 de localnici care au de decenii pe aceste terenuri cabane, salasuri sau alte constructii sunt in litigiu cu noii proprietari, care vor sa-i evacueze.
Proprietarii acestei averi sunt Mihai si Viorica Colteu. Ei au devenit beneficiarii unei mosteniri lasate de aradeanca Ecaterina Mairovitz, care a decedat la 93 de ani. Batrana era vecina sotilor Colteu, intr-un imobil de pe strada Unirii, din centrul Aradului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ecaterina Mairovitz a ramas fara sot inainte de Revolutie, dupa ce acesta a decedat. Cum nu avea copii sau alte rude, ea a apelat, in ultimii ani de viata, la ajutorul comunitatii evreiesti, a carei membra era. Nu atat din cauza lipsei banilor, cat pentru ca era bolnava.
“Beneficia de asistenta sociala din partea comunitatii. Primea zilnic mancare, medicamentele necesare si ii trimiteam acasa asistenta personala, care ii facea si curatenie. Noi nu aveam informatii despre proprietatile pe care le revendicase, pe noi ne interesa ca doamna nu se descurca de una singura, avea nevoie de ajutor”, a declarat presedintele comunitatii evreiesti din Arad, Ionel Schlesinger.
Locatarii cladirii in care a locuit batrana, situata in centrul Aradului, pe strada Unirii, o cunosteau foarte bine. O fosta vecina, care s-a recomandat ca cea mai apropiata prietena cat Mairovitz era in viata, povesteste ca batrana traia dintr-o pensie de urmas si dintr-o alocatie financiara asigurata de comunitatea evreiasca.
“Ea si sotul au locuit in cladirea asta din timpul Maresalului Antonescu. Mi-a povestit ca, fiind evrei, au fost scosi cu forta din casa, au primit o ora sa-si stranga toate lucrurile. Asa a ajuns aici, casa fiind de stat la acea vreme, dar a reusit sa-si cumpere locuinta in anii ’90”, afirma vecina.
Batrana era nepoata unui om de afaceri evreu de origine maghiara, Iosif Grosz, care a detinut in perioada interbelica terenurile din Nadas si alte proprietati in Arad. Cu numai cativa ani inainte sa moara, Ecaterina Mairovitz a inceput demersuri pentru a primi averea la care avea dreptul. Nu a mai apucat se se bucure de proprietati, decedand in 2004.
Cu doar patru luni inainte de a muri, a reusit sa recupereze de la stat un apartament de pe strada Mihai Eminescu, tot din centrul Aradului, dar nici de acesta nu s-a bucurat.
Cum batrana avea un contract de intretinere cu familia Colteu, toate bunurile, dar si drepturile litigioase, au fost mostenite de vecini, care s-au trezit proprietarii a mii de hectare de paduri si a altor imobile.
Fiica noilor proprietari, Simona Ilies, care este si directoarea Ocolului Silvic Privat Nadas, declara ca parintii sai au dobandit „dreptul de proprietate asupra unor terenuri situate in extravilanul satului Nadas, dintre care unele cu padure, in calitate de legatari universali desemnati de mostenitoarea (Ecaterina Mairovitz – n.r) proprietarului inscris in cartea funciara, de la care statul comunist le preluase in mod abuziv”.
Familia Colteu este in proces si cu Primaria Taut, pentru un hectar de teren situat in sat, dosar in care se asteapta o prima sentinta in decembrie. Reprezentantii Primariei sustin ca sunt proprietari de drept, iar pe terenul revendicat se afla dispensarul, caminul cultural si un magazin alimentar. “Am investit 200 de mii de lei in ultimii doi ani in acel dispensar, pentru ca e nevoie unul la un sat cu peste o mie de oameni”, afirma primarul, Gheorghe Ples.
Famlia Colteu afirma ca nu va evacua nici o casa din satul Nadas, pentru ca nu detine terenuri decat in extravilan, iar toate acestea au fost retrocedate de stat. “Persoanele vizate de noi sunt acelea care nu au titlu de proprietate asupra unor terenuri din interiorul padurii, in posesia carora au intrat prin uzurpare imediat dupa Revolutie, cand reactia autoritatilor la nelegiuiri era aproape inexistenta”, afirma fiica familiei Colteu.
Un sat intreg din Arad castigat in instanta de mostenitorii unui nobil maghiar. Locuitorii, evacuati
Sursa: Pro TV
Etichete: arad, mostenire, sat, locuitori, evacuati, nadas,
Dată publicare:
29-11-2012 13:01