Cine este Dan Barna. Candidat la funcția de președinte, specialist în proiecte europene

Dan Barna este candidatul la alegerile prezidențiale susținut de Alianța USR-PLUS, el aflându-se pe poziția numărul 3 de pe buletinele de vot.


Ultimul update: Vineri 08 Noiembrie 2019 15:34
Data publicarii: Vineri 08 Noiembrie 2019 15:34

Programul de președinte al lui Dan Barna poate fi citit AICI.

Viața personală a lui Dan Barna

Dan Barna

Ilie Dan Barna s-a născut la 10 iulie 1975, în Sibiu, la fel ca și contracandidatul său Klaus Iohannis. Când era copil își dorea să se facă arheolog, însă, la dorința părinților, a intrat la Facultatea de Drept din București. După absolvire s-a angajat la o casă de avocatură, unde a fost avocat de consultanță.

Nu a fost foarte încântat de faptul că trebuia să conspecteze ”mii de pagini de legislație”, așa că și-a dat demisia.

Apoi, după ce a găsit un anunț al Comisiei Europene, a început să se ocupe de proiectele europene. Iar după câțiva ani, Dan Barna a fost unul dintre cei 17 români admiși pentru a fi certificați internațional ca instructori în domeniul fondurilor structurale.

În 2007 s-a căsătorit la Sibiu cu Olguța și a condus timp de mai mulți ani o companie de management de proiecte europene.

Vreme de 10 ani compania a mers ca pe roate, iar eu am contribuit în calitate de expert la implementarea a 12 mari proiecte finanțate prin Fondul Social European.” - spune el.

Viața politică a lui Dan Barna

Dan Barna

Dan Barna și-a început cariera în ”politica mare”, după ce a devenit membru al Guvernului Cioloș.

El spune că, în mai 2016, a primit un telefon de la Cioloș, care avea nevoie de un expert în fonduri europene pentru poziția de Secretar de Stat la Ministerul Fondurilor Europene

Astfel, timp de 6 luni a deținut funcția de secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene care era condus de Cristian Ghinea - unul dintre principalii săi colaboratori din USR.

Apoi, în decembrie 2016 a ajuns în Parlamentul României, ca deputat USR. Este vicepreședinte al Comisiei pentru politică externă și membru în Comisia pentru afaceri europene.

 Face parte din Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri și a Războiului pentru întregirea Neamului. Este membru în Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre. 

Dan Barna

În octombrie 2017, Dan Barna a fost ales președinte al Uniunii Salvați România pentru un mandat limitat de 2 ani, după ce fostul lider Nicușor Dan a demisionat din acest partid, în urma unui scandal legat de poziționarea USR față de iniţiativa de redefinire a familiei în Constituţie.

Dan Barna a fost unul dintre principalii militanţi pentru poziţionarea USR împotriva iniţiativei Coaliţiei pentru familie de a redefini familia în Constituţie.

În septembrie 2019, Barna a fost validat pentru un nou mandat de preşedinte al USR.

El este unul din autorii Ghidului Anticorupție pentru Cetățeni.

Controverse și scandaluri

Dan Barna este implicat într-un caz controversat legat de fonduri europene, după ce o anchetă jurnalistică derulată de Rise Project l-a acuzat că mai multe proiecte sociale cu fonduri europene gestionate de firma lui au avut același model prin care banii europeni s-au scurs către firme de casă.

De altfel, el este vizat verificări ale Departamentului pentru Lupta Antifraudă.

În replică, liderul USR a respins toate acuzațiile:

”Nu sunt nereguli în acele proiecte, am răspuns deschis tuturor întrebărilor, atât jurnaliştilor de la Rise, cât şi colegilor mei din USR şi tuturor celor care au solicitat detalii despre acest subiect. Mai multe autorităţi de monitorizare le-au verificat de-a lungul timpului, vreau să o facă şi DNA în a cărei imparţialitate cred"

Dan Barna

Totodată, Barna a spus că e ”ca şi cum ne-am supăra pe Hagi că n-a înscris de fiecare dată”.

O altă controversă legată de Barna vizează tragedia de la Caracal, despre care liderul USR a vorbit într-o emisiune televizată. Astfel, el a spus la postul public de televiziune că, dacă ar fi fost președinte al României, ”drama de la Caracal nu s-ar fi întâmplat”. Ulterior a susținut că afirmația i-a fost scoasă din context:

”Evident, nu cred că dacă aș fi președinte nu s-ar mai întâmpla nicio nenorocire în România, nu cred că aș putea elimina eu nemerniciile naturii umane dar cred că președintele, care conduce CSAT-ul, se poate asigura că instituțiile care se ocupă de siguranța publică a cetățenilor funcționează cum trebuie.”

Nu în ultimul rând, în timpul negocierilor petru susținerea noului Guvern PNL, Barna a declarat că ieșirea din criza politică nu este responsabilitatea USR, ci a președintelui Klaus Iohannis și a premierului desemnat: ”Ieșirea din criză nu este mandatul USR”, a spus el, în octombrie. 

Dan Barna

Averea lui Dan Barna

Candidatul Alianței USD-PLUS Dan Barna are mai multe conturi bancare în care se află peste 1,3 milioane de lei. De asemenea, el deţine un teren de 1.252 metri pătraţi şi 3 apartamente împreună cu soţia sa, potrivit declaraţiei de avere care a fost depusă la Biroul Electoral Central.

El are un venit anual pentru funcţia de deputat de 128.044 de lei.

În urma închirierii unuia dintre apartamente, familiei Barna îi revine anual suma de 37.427 lei.

Totodată, în declaraţia de avere a lui Dan Barna sunt precizate depozite bancare însumând 70.674 euro şi ... 150 dolari.

Dan Barna are un singur credit, de 202.000 de lei, potrivit sursei citate.

Dan Barna

Sursa FOTO: Facebook / Dan Barna

Sursa: Pro TV

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO