Dan Barna: "Solicit DLAF să trimită de urgenţă documentele la DNA". Precizările instituției

Dan Barna
Pro TV

Preşedintele USR, deputatul Dan Barna, a solicitat Departamentului pentru lupta antifraudă (DLAF) să transmită la DNA toate documentele care îl vizează şi acuză folosirea informaţiilor dintr-o anchetă jurnalistică în scop politic.

Barna le-a cerut vineri susţinătorilor săi, într-o postare pe Facebook, să se abţină de la atacuri împotriva jurnaliştilor de la Rise Project, autorii unei investigaţii jurnalistice referitoare la proiectele cu finanţare europeană în care a fost implicat în trecut.

"E dreptul fiecărui jurnalist, deci şi a jurnaliştilor de la Rise, să producă material de presă şi dispună asupra folosirii după propriile credinţe şi valori. Nimeni nu are dreptul să conteste asta. E datoria instituţiilor publice cu atribuţii de control şi a instanţelor de judecată să aprecieze fapte şi să pronunţe decizii. Am fost şi voi fi la fel de deschis asupra oricărui aspect al muncii mele de 20 de ani în domeniul consultanţei pentru că nu am nimic de ascuns. (...) Fac un apel la membrii de partid şi susţinători să nu mai atace jurnaliştii de la Rise. Nu Rise este adversarul, ci vechea clasă politică şi partidele care încearcă să blocheze oameni noi să candideze", a scris preşedintele USR.

El a acuzat DLAF, care a confirmat că face verificări preliminare în cazul său, că acţionează la comanda PSD.

"Îmi este foarte clar astăzi că obiectivul campaniei pe care PSD o desfăşoară împotriva mea este să mă înfăţişeze ca pe un politician cu probleme cu legea asemeni lor. Au început cu contractele cu statul, apoi cu paginile fake pe Facebook, iar acum folosesc articolul Rise ca să implice DLAF - un organism aflat în coordonarea directă a contracandidatei mele, Viorica Dăncilă. Dar finalul nu este aici. S-a ieşit din dezbaterea asupra unei anchete jurnalistice legitime. Intuiesc acum că următorul pas al campaniei lor este să mă ducă la DNA. Doar că eu am multă încredere în DNA, o instituţie care, fără a fi perfectă, şi-a demonstrat de multe ori profesionalismul şi independenţa", se arată în postare.

Citește și
Dan Barna
Dan Barna promite autostrăzi şi impozit zero pe salariul minim
Imagini surprinse cu drona arată un sat ucrainean în ruine în timp ce localnicii fug din calea rușilor VIDEO

Dan Barna a solicitat DLAF să trimită "de urgenţă" la DNA toate documentele care îl vizează.

"Nu sunt nereguli în acele proiecte, am răspuns deschis tuturor întrebărilor, atât jurnaliştilor de la Rise, cât şi colegilor mei din USR şi tuturor celor care au solicitat detalii despre acest subiect. Mai multe autorităţi de monitorizare le-au verificat de-a lungul timpului, vreau să o facă şi DNA în a cărei imparţialitate cred", a mai scris liderul USR.

DLAF face precizări în cazul Barna

 

Departamentul de Luptă Antifraudă face precizări în cazul Dan Barna, afirmând că una dintre acţiunile de control vizând proiectele cu fonduri europene în care acesta a fost implicat a fost declanşată anterior anchetei Rise Project şi respinge categoric ”orice asociere sau încercare de asociere a activităţii sale cu alte evenimente din spaţiul public”, afirmând că şeful Departamentului nu solicită şi nu primeşte instrucţiuni de la nicio autoritate, instituţie sau persoană.

”Acţiunea de control referitoare la proiectul „Punţi comunitare”, cod SMIS 56760, al cărui beneficiar este Consiliul Judeţean Alba, a fost declanşată anterior publicării informaţiilor de către Rise Project şi fără legătură cu demersurile jurnalistice. Verificările preliminare cu privire la proiectele „SES-am Deschide-te!”, al cărui beneficiar este Consiliul Judeţean Alba şi „Biblioteca Bunelor Practici. Concept Inovator de Dezvoltare a Mediului Rural”, al cărui beneficiar este Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare DCG SRL, au fost demarate ca urmare a informaţiilor apărute în mass-media privind posibile încălcări ale legii ce pot afecta interesele financiare ale UE în România, demers procedural obişnuit în activitatea instituţiei”, anunţă instituţia.

Etapa verificărilor preliminare este premergătoare unei acţiuni de control şi are drept scop evaluarea primară a informaţiilor sesizate şi analiza necesităţii deschiderii unei acţiuni de control în sensul Legii nr. 61/2011. Aceasta se desfăşoară în toate cazurile de sesizare a DLAF sau de sesizare din oficiu.

”Atât în etapa verificărilor preliminare, cât şi în etapa acţiunii de control, DLAF analizează modul de respectare a legii în proiectele verificate, stabilind, după caz, doar la finalul demersului DLAF, prin Nota de control, care sunt persoanele fizice sau juridice implicate în derularea proiectului şi dacă au fost identificate suspiciuni de fraudă care ar putea duce la urmărirea lor penală de către parchetul competent. Acţiunile de control se desfăşoară cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor, precum şi a garanţiilor procedurale statuate de lege, inclusiv a prezumţiei de nevinovăţie recunoscute în cadrul procesului penal”, menîionează DLAF.

De asemenea, Departamentul subliniază că deşi este, din punct de vedere organizatoric, în cadrul aparatului de lucru al Guvernului şi în coordonarea Prim-Ministrului, instituţia beneficiază, prin lege, de autonomie funcţională şi decizională, independent de alte autorităţi şi instituţii publice şi acţionează ca atare, iar şeful Departamentului nu solicită şi nu primeşte instrucţiuni de la nicio autoritate, instituţie sau persoană în realizarea atribuţiilor sale referitoare la declanşarea şi desfăşurarea controalelor ori la întocmirea şi valorificarea actelor de control.

”DLAF respinge categoric orice asociere sau încercare de asociere a activităţii sale cu alte evenimente din spaţiul public şi reasigură opinia publică şi partenerii săi, naţionali sau europeni, de respectarea legii şi a procedurilor în vigoare, în îndeplinirea atribuţiilor sale de protejare a intereselor financiare ale UE în România”, susţine Departamentul de Luptă Antifraudă.

Departamentul de Luptă Antifraudă a anunţat joi că face verificări în legătură cu trei proiecte pe fonduri europene în care este implicat Dan Barna, informaţia regăsindu-se într-un răspuns transmis jurnaliştilor de la Rise Project, care au făcut o investigaţie pe acest subiect.

DLAF afirmă, într-un răspuns transmis Rise Project că ”desfăşoară o acţiune de control” vizând proiectul ”Punţi Comunitare”, al cărui beneficiar este Consiliul Judeţean Alba.

De asemenea, DLAF face verificări preliminare cu privire la proiectele “SES-am Deschide-te”, tot cu CJ Alba beneficiar şi “Biblioteca Bunelor Practici”, beneficiar Grupul de Consultanţă şi Dezvoltare – DCG, fondată de Dan Barna.

Articol recomandat de sport.ro
Nebunia sezonului în Liga 1: "Renunț la toți banii și dau ture în chiloți dacă salvez echipa!"
Nebunia sezonului în Liga 1: "Renunț la toți banii și dau ture în chiloți dacă salvez echipa!"
Articolul face parte din:

Cine este Dan Barna. Candidat la funcția de președinte, specialist în proiecte europene

Citește și...
Dan Barna, vizat de verificări ale Departamentului Antifraudă. Reacția USR
Dan Barna, vizat de verificări ale Departamentului Antifraudă. Reacția USR

Președintele USR și candidat la alegerile prezidențiale, Dan Barna, este vizat de verificări ale Departamentului pentru Lupta Antifraudă, potrivit unui răspuns oficial primit de publicația Rise Project

Dan Barna promite autostrăzi şi impozit zero pe salariul minim
Dan Barna promite autostrăzi şi impozit zero pe salariul minim

Candidatul Alianţei USR-PLUS la alegerile prezidenţiale, deputatul Dan Barna, propune în programul său construcţia de autostrăzi şi impozit zero pe salariul minim.

Barna: ”Vom solicita preşedintelui varianta anticipatelor. Pot fi doi premieri respinşi”
Barna: ”Vom solicita preşedintelui varianta anticipatelor. Pot fi doi premieri respinşi”

Preşedintele USR, Dan Barna, a anunţat joi, după adoptarea moţiunii de cenzură, că formaţiunea pe care o conduce va merge la consultările de la Cotroceni pentru a susţine varianta alegerilor anticipate.

Recomandări
Ultima zi a Săptămânii Patimilor. La miezul nopții oamenii vor primi Sfânta Lumină ca simbol al Învierii Mântuitorului
Ultima zi a Săptămânii Patimilor. La miezul nopții oamenii vor primi Sfânta Lumină ca simbol al Învierii Mântuitorului

Pentru creștinii ortodocși și greco-catolici, este ultima zi a Săptămânii Patimilor. Potrivit Noului Testament în Sâmbăta Mare trupul Fiului lui Dumnezeu răstignit pe cruce a fost coborât în mormânt.

ProTV transmite în direct Slujba de Înviere de la Mănăstirea Antim din Capitală de la ora 23:45
ProTV transmite în direct Slujba de Înviere de la Mănăstirea Antim din Capitală de la ora 23:45

Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii iar ProTv vă transmite Slujba de la Mănăstirea Antim, din Capitală.

A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival
A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival

Pe litoral a plouat cu dosare penale. Poliţiştii au prins cu droguri mai mulţi turişti, în special străini, veniţi în România la festivalurile și petrecerile organizate la mare.