Politia britanica anunta ca NU au fost arestari dupa protestele de la ambasada Romaniei din Londra. Studentii cer sanctiuni

03-11-2014 12:13


Romani care asteapta sa voteze in Londra

 Politia britanica a anuntat ca nici o persoana nu a fost retinuta dupa ce sute de cetateni romani au protestat la ambasada Romaniei din Londra, duminica seara, nemultumiti ca nu au putut vota in cadrul scrutinului prezidential.

Romanii au stat pana la sase ore la coada, in fata ambasadei din Belgrave Square, dar peste 1.200 de cetateni nu au putut vota inainte ca misiunea diplomatica sa inchida portile la ora locala 21.00 (23.00, ora Romaniei).

Un elicopter al politiei a fost trimis sa monitorizeze multimea, iar mai multi politisti au fost mobilizati in zona pe fondul ingrijorarilor privind tulburarea ordinii publice.

Un purtator de cuvant al Politiei Metropolitane a anuntat insa ca nu s-au efectuat arestari.

"Suntem furiosi. Oamenii au stat la coada ore in sir. Eu am ajuns aici la ora 17.00, iar la 21.00 pur si simplu au inchis usile", a declarat Corina Nastase, o stilista in varsta de 28 de ani din Chigwell.

"Aveam dreptul de a vota, dar nu am putut sa ne exercitam dreptul", a adaugat ea.

"Am plecat din tara din cauza premierului, iar acum nu pot vota impotriva lui la presedintie. Majoritatea oamenilor din afara Romaniei vor vota impotriva lui. Vrem sa schimbam situatia in Romania si apoi sa ne intoarcem in tara", a afirmat la randul sau Raluca Costache, o specialista in terapie prin masaj, din Brixton.

Situatii similare s-au inregistrat si in alte orase europene, precum Paris, Madrid sau Munchen, unde mii de romani nu au putut vota dupa ce au asteptat cateva ore la rand, noteaza publicatia londoneza citata.

Studentii din strainatate cer sanctionarea celor care ar fi vinovati pentru problemele de la votare

Liga Studentilor Romani din Strainatate face (LSRS) apel la autoritati sa evalueze obiectiv si in regim de urgenta modul in care s-a desfasurat primul tur al alegerilor prezidentiale in afara granitelor, precum sanctionarea vinovatilor, dupa ce mii de romani au reclamat ca nu au putut vota. LSRS si Fundatia Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani (CAESAR) isi exprima, intr-un comunicat de luni, "profunda indignare si ingrijorare fata de modul in care s-a desfasurat primul tur al alegerilor prezidentiale din 2 noiembrie".

Liga sustine ca a primit numeroase sesizari din partea membrilor si voluntarilor din toata lumea cu privire la organizarea deficitara a procesului de votare. "Consideram ca este dincolo de orice limita de admisibilitate ca mii de cetatenii ai Romaniei sa nu isi poata exercita dreptul democratic de a vota liber, civilizat si decent oriunde s-ar afla. Mii de romani care s-au prezentat la urne nu au reusit sa isi exprime optiunea de vot din cauza organizarii defectuoase a procesului electoral", se arata in comunicat.

Potrivit celor doua organizatii, dreptul la vot este garantat prin Constitutie tuturor cetatenilor Romaniei, iar incalcarea lui "este un act deosebit de grav, care contravine statului de drept si principiilor democratice pe care Romania le-a castigat cu enorme sacrificii acum un sfert de secol". "Facem pe aceasta cale un apel catre toate institutiile abilitate sa faca de urgenta o evaluare obiectiva a cauzelor situatiilor create in intreaga lume si sa prezinte publicului larg, in termen de 24 de ore, rezultatele complete ale acestei analize. Solicitam totodata ca cei responsabili sa fie trasi la raspundere in cel mai scurt timp, conform legilor in vigoare", se mai mentioneaza in comunicat.

Organizatiile mai cer ca pentru al doilea tur al alegerilor fiecare sectie de votare sa prezinte o evaluare realista a prezentei la vot din 2 noiembrie si sa suplimenteze personalul si resursele aferente procesului electoral, astfel incat fiecare cetatean roman sa isi poata exercita dreptul la vot cat mai aproape de comunitatea unde se afla.

"Totodata, solicitam Ministerului Afacerilor Externe si institutiilor abilitate sa suplimenteze numarul sectiilor de votare din strainatate si sa faca publica, cu cel putin o saptamana inaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, lista completa a sectiilor de votare. În calitate de observatori neutri si impartiali, ne angajam sa sprijinim in continuare si prin toate demersurile posibile organizarea acestor alegeri si sa monitorizam atent desfasurarea lor", mai spun semnatarii comunicatului.

 

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO