MAE, propuneri de personal pentru completarea birourilor electorale din diaspora. Nimic despre noi sectii de votare
MAE a informat, duminica, ca a transmis Biroului Electoral pentru sectiile de votare din strainatate (BES) lista cu propuneri de personal pentru completarea birourilor acestora.
"MAE a pus la dispozitie aproximativ 800 de persoane, atat din cadrul centralei MAE, cat si al misiunilor diplomatice si consulare, urmand ca BE48SVS sa decida completarea birourilor electorale cu personalul necesar, acolo unde va fi cazul, cu prioritate prin implicarea personalului MAE din serviciul exterior", precizeaza, intr-un comunicat, MAE.
Pana la aceasta ora, MAE nu a luat si o decizie referitoare la organizarea unor noi sectii de votare pentru romanii din strainatate.
MAE a anuntat, sambata, ca se afla "intr-un proces de evaluare, privind atributiile ce ii revin in baza legii 370/2004 si a hotararilor BEC", dupa ce BEC a tinut sa precizeze ca nu exista impedimente legale pentru organizarea unor noi sectii de votare in strainatate.
MAE "a luat nota" de precizarile BEC si a constatat ca, desi initial "din Hotararea BEC nr.4H/4.11.2014 nu rezulta temeiul legal privind infiintarea de noi sectii de votare", in urma unor "precizari suplimentare" cerute de minister BEC a comunicat "explicit existenta temeiului legal pentru completarea listei sectiilor de votare in strainatate".
"Intelegand ca, din momentul emiterii, in noaptea de 7/8 noiembrie 2014, a adresei nr.1391 ic/BEC/P/2014 si comunicatului nr. 30, BEC (…) a creat cadrul legal pentru exercitarea de catre autoritatea publica centrala cu competenta exclusiva in organizarea si numerotarea sectiilor de votare din strainatate", MAE informeaza ca se afla "intr-un proces intern de evaluare consolidata pentru indeplinirea atributiilor ce ii revin in baza legii 370/2004 si a hotararilor, deciziilor, adreselor si comunicatelor emise de BEC".
Organizarea si numerotarea sectiilor de votare din strainatate este de competenta exclusiva a MAE, BEC neavand atributii legale referitoare la aceste activitati, se spune intr-un comunicat remis Mediafax si in care se precizeaza ca nu exista impedimente legale pentru organizarea de noi sectii.
BEC invoca Legea 370/2014 si precizeaza ca in interpretarea sa, cuprinsa intr-o decizie proprie, nu exista un "impediment legal" referitor la organizarea de noi sectii de votare in strainatate, asa cum a invocat MAE "in contextul discutarii celor mai eficiente masuri pentru organizarea turului doi de scrutin".
Sursa: Mediafax
Etichete: MAE, alegeri prezidentiale, diaspora, bec,
Dată publicare:
09-11-2014 16:12