Harta "turismului" pe liste suplimentare. In ziua alegerilor, Teleormanul a fost vizitat de mai multi oameni decat Brazilia

06-11-2014 15:30


harta turismului electoral cover

INFOGRAFIC INTERACTIV. 1 din 10 voturi la primul tur al prezidentialelor au venit de la romani care erau in vizita intr-o alta localitate. Pe baza acestor voturi am alcatuit noua harta a turismului in Romania – mai precis, a turismului electoral

Pe 2 noiembrie la primul tur al prezidentialelor, aproape un milion de romani au votat in vacanta, in excursie sau in vizita la neamuri sau la prieteni. Cel putin asa rezulta din cifrele Biroului Electoral Central, care spun ca 963.987 de alegatori au votat pe listele suplimentare. Adica in listele in care se trec cei care voteaza in alta localitate decat cea de domiciliu.

Si cum alegerile au avut loc duminica, deci acesti oameni nu prea aveau cum sa fie la lucru, inseamna ca erau in vacante, vizite sau excursii. Pe scurt, in activitati turistice.

Cum poti verifica daca CNP-ul tau a votat fara tine la prezidentiale

Turismul de alegeri nu prea seamana cu cel normal, se pare. Conform statisticilor Institutului National de Statistica, in Calarasi, Teleorman si Giurgiu au sosit cei mai putini turisti in 2013.

Pe de alta parte, potrivit Biroului Electoral Central, acest judete sunt printre primele atunci cand e vorba de turism electoral: 14% dintre voturile exprimate duminica in Giurgiu au fost pe liste speciale, 12% in Calarasi si aproape 11% in Teleorman. Procente comparabile cu cele din judete precum Cluj, Timis sau Iasi, centre universitare importante , unde pe listele suplimentare voteaza zeci de mii de studenti

In cifre absolute, in Giurgiu au votat pe liste suplimentare 18.465 de persoane, in Calarasi 16.761 iar in Teleorman 20.767. Altfel spus, in ziua de 2 noiembrie, in judetul Teleorman ar fi fost  20.000 de turisti. In mod normal, potrivit INS, in tot anul 2013 in Teleorman au fost 13.176 de turisti, in Giurgiu 24.983 iar in Calarasi, 11.035.

Dragnea sustine ca in Teleorman, pe listele suplimentare, 99% s-a votat Iohannis: "Judetul a devenit o atractie turistica"

Ca sa aveti un ordine de marime, in Brazilia vin in fiecare zi sub 15.000 de turisti iar in Egipt, in jur de 25.000 (cifre ale Organizatiei Mondiale a Turismului din cadrul ONU). In Teleorman in ziua alegerilor au fost peste 20.000 de turisti. La fel de multi oameni cati vin in medie zilnic sa vada Taj Mahal sau Capela Sixtina au mers duminica sa vada frumusetile teleormanene, prilej cu care au profitat de listele suplimentare ca sa si voteze.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO