Presa internationala, despre alegerile din Romania. Lupta intre revenirea la practicile corupte si sansa unui Guvern corect
Alegerile din Romania se afla duminica in centrul atentiei presei internationale, care noteaza ca PSD este favorit la scrutin, in special pentru ca rata de participare se anunta mica.
Marile agentii internationale avertizeaza, insa ca o victorie a social-democratilor ar putea submina lupta anticoruptie in tara si progresele facute pana acum in acest domeniu.
„Romanii voteaza duminica in alegeri parlamentare in urma carora puterea va fi incredintata, probabil, din nou social-democratilor (PSD), care pledeaza pentru o politica fiscala relaxata, dar care sunt perceputi ca permisivi in privinta coruptiei endemice”, scrie REUTERS, preluat de news.ro.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Agentia aminteste ca PSD si-a concentrat campania pe promisiunea de a suplimenta cheltuielile in domeniul social, pentru a creste standardele de viata in tara ce “ramane una dintre cele mai sarace si mai putin modernizate” din UE, la 10 ani de la aderare.
Jurnalistii straini apreciaza ca, spre deosebire de majoritatea europenilor, romanii nu au fost foarte nemultumiti de masurile de austeritate si sunt in continuare eurofili.
“Opinia publica romaneasca este una dintre cele mai proeuropene, din cauza lipsei totale de incredere in institutiile si politicienii din tara”, a explicat profesorul de stiinte politice Sergiu Miscoiu pentru Reuters. “Salvarea vine din strainatate, iar vestul Europei are un standard de organizare si prosperitate pe care romanii nu il pot atinge inca”, a adaugat el.
Agentia precizeaza ca formarea unui Guvern ar putea fi complicata dupa alegeri, daca PSD nu obtine o majoritate clara sau daca formatiunile de centru si de centru-dreapta pot construi o coalitie competitiva.
In aceste conditii, multe vor depinde de rezultatul USR, care beneficiaza de pe urma faptului ca nu are probleme de imagine si este asociat de observatori cu lupta anticoruptie si cu apararea patrimoniului. Partidul nu are, insa, o ideologie unificatoare, mai scrie Reuters.
ASSOCIATED PRESS afirma ca alegerile din Romania, unul dintre cele mai sarace state din UE si perceputa drept unul dintre cele mai corupte, sunt umbrite tocmai de acest flagel. Cel mai mare partid din tara, PSD, va castiga, potrivit sondajelor, si probabil ca va fi nevoit sa formeze o majoritate cu formatiunile mai mici, relateaza AP.
Si agentia franceza AFP scrie ca PSD, sustinut de o baza electorala solida in randul populatiei in varsta si din zonele rurale, este favorit, la finalul unei campanii marcate de promisiuni de cresteri de salarii si de pensii.
France-Presse estimeaza ca rata de participare va fi de circa 40%, la fel ca la scrutinele precedente, din cauza dezinteresului alegatorilor si a lipsei de incredere in clasa politica.
„Lupta se va duce intre riscul de a reveni la practicile corupte de acum cativa ani si sansa de a avea un Guvern care joaca dupa reguli”, considera analista Otilia Nutu, citata de agentie.
AFP noteaza ca primul test pentru partidele politice privind respectarea regulilor va fi chiar formarea noului Guvern, in conditiile in care o lege din 2001 ii interzice liderului PSD Liviu Dragnea sa devina premier, pentru ca a fost condamnat in instanta.
BLOOMBERG titreaza: “Romanii voteaza si se anunta ca vechea garda va inlocui tehnocratii”. “O combatere fara precedent a coruptiei nu a reusit sa rastoarne scena politica din Romania (…). Pentru a atrage alegatori, membrii partidelor afectate de scandaluri au impus reduceri de taxe si cresterea salariilor bugetarilor, ceea ce a generat ingrijorari privind bugetul din partea bancii centrale”, scrie agentia, precizand, insa, ca “populismul nu a ajuns la extremele vazute in alte parti din Europa”.
Bloomberg noteaza ca intoarcerea vechii garzi la putere risca sa ii descurajeze pe multi de la a merge la vot. “Dezamagirea populara profunda fata de clasa politica este ilustrata prin proportia mare de alegatori indecisi, ceea ce va duce, probabil, la o rata mica de participare”, a explicat un analist al The Economist pentru agentie, adaugand ca aceasta situatie este in favoarea social-democratilor.
“Stanga macinata de scandaluri” va castiga, potrivit sondajelor, alegerile din Romania, anunta DEUTSCHE WELLE, descriind PSD drept “partidul care s-a ridicat din cenusa Partidului Comunist al lui Nicolae Ceausescu”:
RFI apreciaza ca scrutinul ar putea fi mai incert decat se crede, pentru ca “tara tine minte acuzatiile de coruptie care il vizeaza pe fostul premier Victor Ponta”. Aceasta cu atat mai mult cu cat “coruptia a fost tema centrala a unei campanii marcata inca de drama” incendiului de la Colectiv, care a dus la demisia Guvernului PSD in noiembrie 2015.
RFI noteaza ca rata de participare va fi cruciala: o mobilizare slaba va fi in favoarea social-democratilor, care conduc in sondaje, in timp ce o rata crescuta va ajuta liberalii si USR.
Postul de televiziune italian TGCOM aminteste ca alegerile vin la finalul unei campanii electorale dominate de “lupta impotriva coruptiei endemice, de promisiuni pentru conditii mai bune de viata” si de o “aderare la spatiul Schengen”.