Cine este cel mai longeviv parlamentar din Romania. Este singurul prezent in Legislativ fara intrerupere, din 1990

Dată publicare: 12-12-2016 14:09
Dată actualizare: 15-12-2016 07:07


stampila de vot

In Romania exista o singura persoana care a reusit sa fie prezent in Parlament din 1990 si pana astazi, fara intrerupere.

Este vorba despre senatorul Verestoy Attila, candidat pe prima pozitie a listei UDMR pentru Senat in judetul Harghita, care a obtinut un nou mandat in urma alegerilor din 11 decembrie.

Verestoy Attila a declarat ca in urma numaratorii partiale a voturilor, UDMR a obtinut in mod direct, in Harghita, un mandat de senator si patru de deputat.

Mandatul de senator obtinut in mod direct ii apartine lui Verestoy Attila, iar cele patru locuri de deputati vor fi ocupate de Kelemen Hunor, Korodi Attila, Bende Sandor si Benedek Zakarias.

"In mod direct am obtinut un mandat de senator si patru de deputat si din redistribuire cu siguranta avem al doilea mandat de senator (care va fi ocupat de Tanczos Barna - n.r.) si este inca in calcule, mandatul al cincilea pentru UDMR, care este nesigur pana in momentul in care nu avem toate cifrele pe masa. Este un calcul aritmetic, dar nu se poate pana nu avem datele centralizate", a spus Verestoy Attila, care conduce in acest an UDMR Harghita, potrivit Agerpres.

Acesta a recunoscut ca este singurul care este prezent in Parlament din 1990 si a declarat ca de la noii deputati si senatori asteapta stabilitate, reforme structurale dar si dezvoltare economica.

"In primul rand astept stabilitate pentru ca un guvern care e sustinut de o larga majoritate poate sa ofere, intr-adevar, o coerenta legislativa si o buna activitate a Executivului. Ma astept sa pornim reformele structurale in sanatate, in invatamant, probleme cheie pentru viitorul acestei tari. La fel, imi doresc ca, intr-adevar, sa avem o regandire a dezvoltarii pe infrastructura, mai ales in Transilvania, care a lasat mult de dorit. Avem probleme care trebuie remediate urgent privind alocarile pentru localitatile care sunt subdezvoltate (...).

Trebuie sa cream locuri de munca si pentru asta trebuie sa stimulam nu numai prin declaratii, dar si prin masuri legislative si ale Executivului, industria autohtona. Cred ca, mai ales in zona noastra, este foarte bine daca ne aplecam cu un sprijin gandit si o strategie pentru micii producatori agricoli, pentru fermele familiale", a declarat Verestoy Attila.

In ceea ce priveste respectarea drepturilor minoritatilor, senatorul a spus ca trebuie rezolvata problema folosirii simbolurilor pentru ca "este anacronic ca in secolul 21 sa existe dispute pe aceste teme".

Verestoy Attila s-a nascut la Odorheiu Secuiesc in 1954 si se afla la al saptelea mandat consecutiv de senator, la care se adauga perioada cuprinsa intre 1990 si 1992 cand, de asemenea, a fost prezent in Parlamentul Romaniei.

Potrivit primelor rezultatelor partiale furnizate de BEC Harghita, UDMR conduce detasat in judet, urmat la mare distanta de PSD si PNL. Datele centralizate din 175 de sectii de votare, din totalul de 290 existente, arata ca UDMR a obtinut aproximativ 60.000 de voturi, in vreme ce PSD a fost votat de circa 3.850 de alegatori, iar PNL de putin peste 1.500 de persoane.

Calculele nu indica, deocamdata, daca romanii din Harghita vor reusi sa isi trimita un reprezentant in Parlament, fiind asteptata redistribuirea voturilor.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO