Financial Times scrie despre o victorie ferma a PSD la alegerile parlamentare. Trei nume posibile pentru viitorul premier
PSD din Romania a obtinut o victorie lejera la alegerile parlamentare, urmand a reveni la putere dupa ce fostul sau premier, Victor Ponta, a fost nevoit sa demisioneze din cauza nemultumirii in urma tragediei de la Colectiv, scrie presa internationala.
Partidul Social Democrat a obtinut o victorie ferma la alegerile parlamentare de duminica, scrie Financial Times.
"Insa numele viitorului premier al Romaniei ramane un mister, iar oponenti ai PSD au atras atentia ca alegerea ar putea declansa o confruntare intre presedintele Klaus Iohannis si liderul PSD, Liviu Dragnea, care a refuzat sa dezvaluie numele candidatului partidului inainte de alegeri", noteaza publicatia.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Si, totusi, cine va fi viitorul premier?
Financial Times precizeaza ca printre numele vehiculate pentru postul de premier se numara Vasile Dincu, in prezent vicepremier in guvernul tehnocrat condus de Dacian Ciolos, fostul premier Victor Ponta sau chiar liderul partidului, Liviu Dragnea,
Dar daca unul din ultimii doi va fi inaintat ca propunere oficiala presedinelui, atunci ar putea isca un conflict, caci Iohannis a sustinut ca nu va accepta un premier cu probleme penale, cum sunt Ponta si Dragnea.
Nicusor Dan, liderul USR, care va deveni a treia forta in Parlament, a explicat pentru Financial Times ca se teme ca PSD va reusi sa schimbe legea care interzice ca o persoana condamnata sa detina o pozitie in Guvern.
Financial Times comenteaza de asemenea ca rezultatul este o dezamagire pentru Partidul National Liberal, care l-a sustinut pe Klaus Iohannis la alegerea sa ca presedinte in 2014 si care a sprijinit guvernul tehnocrat in exercitiu, condus de premierul Dacian Ciolos.
The Guardian reaminteste ca Liviu Dragnea a promis ca Romania isi va respecta angajamentele internationale strategice si economice, in timp ce Euronews evidentiaza performanta notabila a noului partid Uniunea Salvati Romania, condus de Nicusor Dan.
"Dupa ce au petrecut un an in purgatoriul opozitiei, PSD a castigat clar alegerile legislative de duminica", scrie agentia de presa EFE, care comenteaza ca ziua electorala a fost marcata de apatie, cu o rata de participare la vot sub 40%. "Slaba participare la vot a ajutat PSD, al carui bazin electoral - format din votanti din mediul rural si persoane in varsta - este foarte fidel", mai noteaza sursa citata.
"Alegerile legislative din Romania s-au incheiat cu o larga victorie a social-democratilor, care au obtinut peste 45% din voturi", relateaza si RFI.
"Liberalii presedintelui Iohannis au primit o lovitura dura. Ei, cei care mizau pe imaginea de integritate a lui Dacian Ciolos pentru a obtine majoritatea parlamentara, au fost invinsi dur de social-democrati", adauga sursa citata.
"La un an de la accidentul din clubul Colectiv si de la furia populara care a dus la demisia premierului Victor Ponta, PSD revine in prim-plan, mai sigur ca oricand pe forta sa", mai scrie RFI.
"Dupa incendiul de la Colectiv si protestele care au urmat si au dus la demisia premierului de atunci, niciun partid politic din opozitie nu pare sa fi stiut sa se sprijine pe acea nemultumire a societatii civile pentru a propune un proiect politic seducator", noteaza si Le Monde.
"Social-democratii din Romania au castigat alegerile generale de duminica, fiind aproape de a reveni la putere la un an dupa ce nemultumirea publica a determinat demisia premierului lor", comenteaza si Bloomberg. Publicatia mai scrie ca rezultatul obtinut de PSD si de aliatul lor ALDE "le va oferi celor doua partide o majoritate ferma" in parlament.
Wall Street Journal comenteaza de asemenea ca Partidul Social Democrat ar urma sa revina la putere, "invingand o noua coalitie de partide reformiste" cu electorat tanar si din mediul urban, partide care au sperat sa faca din Romania "un exemplu in lupta impotriva coruptiei".
Prezenta la vot pare sa fi fost foarte scazuta, "ceea ce arata o apatie tot mai mare intr-o serie de foste dictaturi comuniste, precum Bulgaria, Bosnia si Croatia, unde partidele de opozitie au incercat sa mobilizeze votantii tinerii si cosmopoliti, in parte pentru ca multi dintre ei au plecat pentru piete ale muncii mai bogate din vestul Europei", mai scrie Wall Street Journal.
"Partidul Social Democrat a revenit duminica in forta pe scena politica din Romania, prin victoria lejera de la alegerile legislative", la un an dupa tragedia din clubul Colectiv, noteaza si AFP.
"Pe un fond de apatie si in contextul unei clase politice discreditate, rata de participare nu a fost decat de 39,5%", mai scrie agentia de presa.
"Nemultumiti de salariile scazute si de starea proasta a infrastructurii, circa trei milioane din cele 20 de milioane de locuitori ai Romaniei au emigrat in ultimii ani", adauga AFP.
PSD a precizat ca nu va dezvalui numele candidatului sau la postul de premier decat dupa investirea noului parlament, cel mai devreme la 19 decembrie. "O lege datand din 2001 interzice oricarei persoane care a fost condamnata de justitie sa devina prim-ministru, iar aceasta dispozitie ar putea sa il afecteze pe Liviu Dragnea, care a fost condamnat in primavara la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru frauda electorala," mai scrie AFP.
Liderul PSD a lasat totusi duminica de inteles ca va incerca sa obtina functia de sef al guvernului. "Toti oamenii politici, toti factorii politici, toate institutiile fundamentale ale statului trebuie sa inteleaga si sa respecte votul de astazi al romanilor", a spus Dragnea.
Un astfel de scenariu ar deschide calea spre o criza cu presedintele de centru-dreapta Klaus Iohannis, care a anuntat ca va exclude de pe lista posibililor premieri orice persoana care are probleme cu justitia, chiar daca nu a fost condamnata, ceea ce l-ar scoate de asemenea din joc si pe Victor Ponta, trimis in judecata pentru spalare de bani si evaziune fiscala, mai scrie AFP.
Sursa: Financial Times
Etichete: PSD, PNL, presa, alegeri parlamentare,
Dată publicare:
12-12-2016 09:34