Un profesor din Galați dă peste cap alegerile de ani de zile. În garsoniera sa figurează 5.000 de votanţi

Ultima actualizare: 06-12-2020 18:42

Un singur bărbat din Galaţi, profesor de istorie de meserie, a reuşit să dea cu totul peste cap alegerile – şi nu doar pe cele de astăzi, ci de câţiva ani buni, la fiecare scrutin.

La două adrese, profesorul a luat în spaţiu peste 8.500 de persoane. Şi nu este singurul care se ocupă cu aşa ceva. Cei de la Evidenţa Populaţiei spun că legea permite astfel de situaţii, aşa că ei ţin seama de asta, atunci când organizează secţiile de votare.

Doar pentru persoanele luate în spaţiu de profesorul de istorie, în Galaţi funcţionează astăzi 6 secţii de votare. Toate sunt arondate la două adrese, una la casă şi una la bloc.

La adresa din Galaţi sunt luate în spaţiu nu mai puţin de trei mii de persoane. Acelaşi proprietar a mai luat în spaţiu alte cinci mii de persoane, într-o garsonieră dintr-un alt cartier. Este vorba, în special, despre cetăţeni din Republica Moldova şi Ucraina care au avut nevoie de o adresă pentru a-şi face buletin de România.

Aşa se face că, în secţiile de votare pe care Biroul Electoral a fost nevoit să le organizeze pentru cele două adrese, preşedintele şi membrii se plicisesc astăzi de mama focului.

Dan Marcu, preşedintele Secţiei 46, Galaţi
„Dintre cele patru sute şi ceva de persoane pe care le avem în lista permanentă (la Tudor Vladimirescu 174), nu s-a prezentat, până în prezent, nicio persoană la vot."

Paraschiva Teodoru, locţiitor Secţia 45, Galaţi
„La o singură adresă avem în jur de 1.200 de persoane şi, până la momentul de faţă, n-a venit niciunul să voteze. Nu este o surpriză, şi în septembrie am avut doar 3 de la aceeaşi adresă, la aceeaşi secţie de votare."

Nu există nicio dovadă că profesorul ar fi primit bani pentru a-i lua în spaţiu pe basarabeni şi ucrainieni. Însă, dacă ar fi încasat doar o sută de lei de la fiecare, acum ar fi aproape milionar. Cei de la Serviciul de Evidentă a Persoanei din Galaţi spun că nu pot face nimic, pentru că legislaţia românească nu limitează numărul de persoane care pot fi luate în spaţiu la aceeaşi adresă. Această situaţie, însă, influenţează mult, din punct de vedere statistic, atât alegerile, cât şi alte raportări legate de populaţia municipiului Galaţi.

Silviu Bacalum, director SPCLEP Galaţi:
„În total avem aproximativ 18.000 de persoane care au domiciliul în Galaţi, care sunt de origine din Republica Moldova sau Ucraina. Ei reprezintă aproximativ 7 % din cei cu drept de vot."

O iniţiativă de modificare a legislaţiei, în sensul limitării numărului de persoane care pot fi luate în spaţiu la aceeaşi adresă, este în dezbatere publică. Cel mai probabil, un vot în parlament va fi dat pentru modificarea actului normativ cel mai devreme în vara anului viitor.

 

 

VEZI AICI PREZENȚA LA VOT ÎN TIMP REAL

 

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO