Ce spun alegătorii care au votat în localitățile carantinate: „Sperăm că va fi mai bine”

La vot sunt așteptați și cei care trăiesc în localități aflate în carantină.

În mod excepțional, duminică nu au nevoie de declarație pe proprie răspundere atunci când merg la urne. Față de alegerile pentru primării, prezența în aceste localități este totuși mai mică, cel puțin până la această oră.

HARTĂ în timp real. Prezența la vot la alegerile parlamentare 2020. Câți români au votat până acum
 

În județul Constanța, rată de incidență la mia de locuitori este de 7,17, cea mai mare din toată țara, iar zece localități sunt în carantină. În municipiul Constanța, aflat în a treia săptămână de restricții, incidența este în continuă creștere și a ajuns la 10,58. Tocmai de aceea, în secțiile de votare au fost impuse reguli stricte.

Vasile Cristian, președinte secție de votare: „În primul rând, când intră cineva ne asigurăm că are mască, sunt îndrumați în stânga și dreapta la cele două aparate cu dezinfectant. Colegul meu le va măsura temperatura, ulterior vor fi îndrumați către secții conform adresei din buletin."

Fără frică, dar hotărâți să voteze, mulți constănțeni și-au luat măsuri suplimentare de siguranță. Printre ei și doamna Nicoleta care își serbează și ziua de naștere.

Femeie: „Păi m-am baricadat aici. Sunt plină de soluții și fac un singur drum. Mă duc acum să fac și niște mici cumpărături, că n-am ieșit de marți. Nu stau aproape de oameni, nici nu primesc în vizită, chiar dacă este ziua mea. Am primit numai felicitări și mesaje și ne vedem virtual pe Whatsapp și asta e, deci nu contează că e carantină sau altceva, trebuie să ni-l exercităm. Votul contează foarte mult. Toată lumea speră la mai bine."

Femeie: „Dată fiind situația de la nivelul orașului Constanța, mi se pare normal să ne luăm măsuri suplimentare. Eu sper să iasă la vot și îndemnul meu este în acest sens. Trebuie să ne gândim la viitor."

Femeie: „Să schimbăm ce trebuie în România. Cu gândul la copii și nepoțelele mele frumoase!"

Femeie: „Nu mă îngrijorează nimic în ceea ce privește carantina, deoarece trebuie să luăm și partea bună a lucrurilor pentru că orice constrângere care este la ora actuală, este pentru binele nostru, altfel nu vom putea depăși această situație."

Președinții secțiilor de votare recunosc, totuși, că au sesizat o scădere a numărului de votanți.

Ioan Apetrei, președinte secție de votare: „O scădere există, cel puțin până în momentul de față. Ne așteptăm de-acum încolo. Probabil și timpul îi influențează pe mulți care sunt mai în vârstă.Toți suntem preventivi, căutăm să fim până la sfârșit în aceeași măsură."

Localitatea Ineu, din județul Arad este în carantină de aproape două săptămâni, după ce media de îmbolnăviri la mia de locuitori depășise 10. Deși duminică vremea a fost frumoasă, orașul părea pustiu. Puțini au fost cei care s-au îndreptat spre urne.

Președinte secție de votare: „Din cauza pandemiei. Prezența e slabă față de alegerile locale.”

Cei care au mers să voteze, nu au avut nevoie de declarația pe proprie răspundere, cum se întâmplă în restul zilelor, pe perioada carantinei.

Bărbat: „Am votat pentru schimbare, să fie mai bine, să nu mai plece copiii din țară, să avem locuri de muncă.”

Cei zece mii de locuitori din Ineu au avut la dispoziție șase secții de votare.

Aflați de aproape 3 săptămâni în carantină, sibienii au putut ieși azi din case fără declarație pe proprie răspundere. În multe secțîi de votare s-a stat la coadă, însă oamenii au respectat regulile de distanțare

Bărbat: „Speranța. Speranța că va fi mai bine, că noi decidem în definitiv."

Bărbat: „E o obligație și un drept de-al nostru, al cetățenilor și doar cu ajutorul nostru putem face ceva să se schimbe în țara asta."

Femeie: „Speranța moare ultima și optimismul. Asta ne-a adus azi la vot, chiar și în condițiile actuale."

Carantina este instituită în Sibiu până luni, la ora 24.00. Autoritățile locale ar putea lua însă decizia prelungirii acestei măsuri. Rata de incidență a infectărilor este acum 8,37 în municipiul de reședință.


VIDEO PROTVPLUS.RO