PPMT: Nu exista pericolul ca mandatul de deputat in Sfantu Gheroghe sa fie castigat de un roman

01-11-2012 14:16


Sfantu Gheorghe

Conducerea PPMT Covasna considera ca nu exista "pericolul" ca in colegiul din Sfantu Gheorghe mandatul de deputat sa fie castigat de un candidat roman, asa cum sustinea presedintele UDMR Sfantu Gheorghe, Antal Arpad. 

Presedintele PPMT Covasna, Nemes Elod, a declarat, joi, ca, prin desemnarea unui candidat PPMT, nu exista riscul ca mandatul de deputat in Colegiul 1 Sfantu Gheorghe, detinut acum de UDMR, sa fie castigat, pentru prima oara dupa 23 de ani, de un roman, asa cum a sustinut liderul UDMR Sfantu Gheorghe, Antal Arpad.

Nemes Elod a explicat ca in acest colegiu uninominal exista mai multi candidati romani decat maghiari si asta in conditiile in care procentul romanilor in municipiu este de doar circa 25. "Prezenta candidatului PPMT nu pune in pericol reprezentarea maghiara", a spus el.

De asemenea, Nemes a afirmat ca PPMT nu participa la alegeri impotriva UDMR. "Orice vot dat pentru PPMT este un vot dat pentru autonomie", a afirmat liderul PPMT Covasna.

Nemes considera ca, de fapt, declaratia lui Antal nu este altceva decat o campanie de inducere in eroare a electoratului, "de teama". Liderul PPMT a spus ca in 2008,Legea electorala, cunoscuta si ca "Lex UDMR", a fost votata pentru a asigura prezenta UDMR in Parlament prin pragul alternativ, in cazul in care nu ar atinge pragul electoral de cinci la suta.

"Deci, UDMR va face parte din legislativ, intrebarea este doar daca prin Partidul Popular Maghiar din Transilvania va fi prezenta si o forta maghiara autonomista?", a spus Nemes.

Presedintele UDMR Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, sustinea ca municipiul ar putea da, pentru prima data in 23 de ani, un deputat roman, din cauza PPMT, care a desemnat un candidat in Colegiul 1, voturile maghiarilor impartindu-se astfel intre doi candidati, cel al UDMR si cel al PPMT.

Antal Arpad declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca exista riscul ca mandatul de deputat in Colegiul 1 Sfantu Gheorghe, detinut acum de UDMR, sa fie castigat, pentru prima oara dupa 23 de ani, de un roman, in conditiile in care exista doi candidati maghiari, respectiv secretarul de stat Marko Attila din partea Uniunii si preotul reformat Santa Imre din partea PPMT.

Antal considera ca PPMT a gresit cand l-a desemnat pe Santa Imre, care a protestat, timp de aproape doua luni, in fata Colegiului "Székely Mikó" din Sfantu Gheorghe fata de sentinta in cazul retrocedarii acestei institutii, solidarizandu-se inclusiv cu secretarul de stat Marko Attila (candidat UDMR in acest colegiu), condamnat in prima instanta la trei ani de inchisoare. 

"Consider ca PPMT nu a facut o alegere corecta pentru colegiul din Sfantu Gheorghe. Putea sa-l nominalizeze pe Santa Imre in alta circumscriptie electorala, dar nu la Sfantu Gheorghe, pentru ca astfel s-a creat o situatie schizofrenica, as putea spune. Practic, Santa Imre, care a protestat in fata Colegiului Székely Mikó, solidarizandu-se inclusiv cu Marko Attila, candideaza acum impotriva lui. E o situatie cel putin bizara din punctul meu de vedere. E dreptul lui Santa Imre sa candideze, dar putea sa o faca in alta circumscriptie", declara Antal Arpad.

In Colegiul 1 Sfantu Gheorghe secretarul de stat Marko Attila (UDMR) ii va avea drept contracandidati pe preotul reformat Santa Imre - PPMT, pe geologul Radu Viorel -ARD si pe consilierul in Ministerul Culturii Emil Pantelimon - USL.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO