Cine candideaza pentru Parlament. Birchall, Murgeanu si Boureanu vor sa fie deputati in Vaslui
Ana Birchall, secretar executiv PSD, vicepresedintele PDL Cristian Boureanu si fostul secretar de stat Razvan Murgeanu candideaza pentru Parlament la Vaslui.
In acelasi judet vor sa fie parlamentari un fost primar judecat pentru inselaciune sau un om de afaceri iesean ce are contracte cu primariile.
In judetul Vaslui sunt sapte colegii uninominale pentru Camera Deputatilor si trei pentru Senat, iar din cei zece parlamentari ai judetului cinci vor candida pentru un nou mandat in colegiile lor. Printre candidatii noi care vor cere votul vasluienilor in decembrie se numara Ana Birchall, consilier al premierului, vicepresedintele PDL, deputatul Cristian Boureanu sau fostul secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) Razvan Murgeanu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Astfel, pentru Camera Deputatilor, USL i-a desemnat candidati pe deputatul PSD Victor Cristea, deputatul PNL Dan Bordeianu, presedintele PNL Vaslui Florin Ciurariu, deputatul PSD Adrian Solomon, Ana Birchall, consilier al premierului, consilierul judetean PSD Toader Dima si Irinel Stativa. Pentru cele trei colegii de Senat, din partea USL vor candida senatorul PSD Doina Silistru, fostul europarlamentar PSD Gabriela Cretu si medicul Nelu Tataru (PNL).
Pentru colegiile uninominale pentru Camera Deputatilor, ARD va merge in alegeri cu Marius Arcaleanu, Mihai Ponea, Razvan Murgeanu, Octav Marcu, Sorin Moldovan, Cristian Boureanu si Sergiu Vizitiu, iar pentru cele trei colegii de Senat vor candida Iancu Arcaleanu, Alexandru Iacob si presedintele PDL Vaslui, deputatul Dan Marian. Actualul senator PNL de Vaslui Cristian David va candida in colegiul de Senat din diaspora, zona Europa.
Deputatul PSD Victor Cristea, care a fost 16 ani primar al Vasluiului, se confrunta cu fostul candidat PDL la Primaria Vaslui
Deputatul PSD Victor Cristea va candida din nou, la cei 63 de ani ai sai, in Colegiul 1 de deputati, care cuprinde municipiul Vaslui, oras pe care l-a condus in calitate de primar timp de 16 ani, in perioada 1992-2008. In urma cu patru ani, el a renuntat sa candideze pentru functia de primar si a preferat sa candideze pentru Parlament, fiind ales deputat.
In cei patru ani de mandat, Cristea a luat cuvantul in Parlament de 30 de ori si a avut 23 de propuneri legislative, printre care proiectele de lege care fac referire la protectia persoanelor de interes public, promovarea inventiilor si Codul Muncii. "Cred ca experienta mea, acumulata de-a lungul timpului in calitate de profesor, mai intai, apoi director de liceu si primar timp de 16 ani, ma indreptateste sa fiu prezent in continuare in Parlament. Astfel de oameni trebuie, cu experienta, care stiu despre ce este vorba acolo, nu sa fim la numar", a declarat deputatul Victor Cristea.
Deputatul social-democrat are, impreuna cu sotia, o vila situata intr-o zona centrala din municipiul Vaslui, iar pentru construirea acestei case sustine, in declaratia de avere, ca s-a indatorat unei firme din Barlad, pentru 25 de ani, cu suma de 673.000 de lei. El nu are imprumuturi in banca, dar si-a constituit un depozit de 44.000 de lei dupa ce a vandut o casa in municipiul Alexandria. Contracandidatul lui Victor Cristea in acest colegiu este consilierul local PDL Marius Arcaleanu, un economist de 36 de ani care a candidat la alegerile locale din iunie pentru functia de primar, dar a obtinut doar 8,99 la suta din voturi.
Arcaleanu a intrat in viata publica in urma cu patru ani, cand a ajuns consilier local, tot pe lista PDL, iar in 2009 a fost numit director executiv la Casa Judeteana de Pensii Vaslui, functie pe care detinut-o pana in luna mai 2012, cand a demisionat pentru a putea candida la Primaria Vaslui din partea PDL.
Intrat in politica cu putin timp inainte de alegerile din 2008, deputatul Dan Bordeianu, in varsta de 45 de ani, doreste sa obtina inca un mandat de parlamentar. Dupa ce in 2008 a candidat din partea PNL si a obtinut locul in Parlament in urma redistribuirii, avand doar 1.920 de voturi, Bordeianu a demisionat in octombrie 2009 din PNL si a activat ca parlamentar independent, votand insa alaturi de PDL.Dupa alegeri, el a renuntat la functia de administrator al propriei firme de constructii, Ecoloc SRL Husi, care a fost preluata de sotia sa, Nicoleta, si care in perioada 2008-2010 a avut patru contracte cu primariile Dranceni, Deleni, Stanilesti si Muntenii de Sus, in valoare de 23 de milioane de lei.
In aprilie 2011, Bordeianu a revenit in PNL, dar nu a fost recunoscut ca liberal de catre conducerea organizatiei judetene PNL. Cu toate acestea, el a fost nominalizat din nou de conducerea centrala a PNL drept candidat USL in acelasi colegiu, decizia generand nemultumiri in randul liberalilor vasluieni. "Eu, in calitate de presedinte, am prezentat la Bucuresti decizia delegatiei permanente a PNL Vaslui conform careia Dan Bordeianu nu are sustinerea organizatiei locale. In consecinta, organizatia nu poate sa-si asume candidatura acestuia, fiind in totalitatea raspunderea celor de la centru", a declarat presedintele organizatiei judetene Vaslui a PNL, Florin Ciurariu.
In anul 1985, Dan Bordeianu a fost autorul unui viol, fiind condamnat de Judecatoria Vaslui la cinci ani privare de libertate, dar pentru ca nu era major a ispasit pedeapsa la scoala de Corectie Targu Ocna. Contracandidatul propus de PDL in acest colegiu este medicul veterinar Mihai Ponea, in varsta de 32 de ani.
Ponea este director adjunct al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Vaslui.
Fostul secretar de stat in MDRT Razvan Murgeanu candideaza la Negresti, contracandiatul sau - vicepresedintele Institutului National de Statistica
In colegiul uninominal nr. 3 Negresti vor candida presedintele PNL Vaslui Florin Ciurariu si fost secretar de stat in MDRT Razvan Murgeanu.
Profesor de matematica la Liceul "Emil Racovita" din Vaslui, Florin Ciurariu, in varsta de 41 de ani, candideaza pentru prima data pentru a intra in Parlament. El a preluat conducerea PNL Vaslui in vara anului 2009, dupa ce fostul lider, deputatul Dan Marian, s-a inscris in PDL. La scurt timp dupa ce USL a preluat guvernarea, Florin Ciurariu a fost numit vicepresedinte al Institutului National de Statistica, post pe care-l ocupa si in prezent. in perioada ianuarie 2008 - mai 2009, el s-a aflat la conducerea Inspectoratului scolar Judetean Vaslui.
In acest colegiu PDL il propune pe Gheorghe Razvan Murgeanu, care la alegerile locale din acest an a fost seful de campanie al PDL in municipiul Bucuresti. Murgeanu a mai candidat, in 2008, si la functia de primar al Sectorului 1 tot din partea PDL, insa a pierdut in favoarea liberalului Andrei Chiliman.
In varsta de 53 de ani, inginer de constructii hidrotehnice, Razvan Murgeanu a intrat in PD de la infiintare, in 1990, iar in 2004 a fost ales viceprimar al Capitalei. Din decembrie 2004 a preluat functia de primar general interimar in locul lui Traian Basescu, care a fost ales presedinte al Romaniei. Razvan Murgeanu a condus Primaria Capitalei pana in aprilie 2005, cand colegul sau de partid Adriean Videanu a castigat alegerile. In 10 ianuarie 2009, Murgeanu a fost numit secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, detinand aceasta functie pana la caderea Guvernului Ungureanu.In 2007, pe vremea cand era viceprimar al Capitalei, Razvan Murgeanu declara, intr-un interviu la BBC, ca a semnat un angajament de colaborare cu Securitatea in perioada studentiei. El a sustinut ca a semnat angajamentul din cauza presiunilor la care a fost supus de Securitate, dupa ce a cumparat valuta de la un student strain care ii era coleg. Murgeanu a mai spus ca ar fi urmat sa dea Securitatii date despre strainii care ii erau colegi de facultate, dar ca ulterior nu a dat nicio informatie despre acestia.
Razvan Murgeanu sustine ca este legat de Moldova pentru ca parintii sai sunt din judetul Galati. "Ma leaga ceva de zona Moldovei, pentru ca parintii mei sunt din judetul Galati. in rest, m-a convins Dan Marian (n.r. - presedintele PDL Vaslui) sa candidez aici, dupa ce am respins oferta colegilor din Bucuresti", a explicat Razvan Murgeanu, la anuntarea candidaturii in judetul Vaslui.
Deputatul PSD Adrian Solomon mai vrea un mandat pentru "vocea si talentul" lui; contracandidatul acestuia - un medic intrat in politica in primavara
In colegiul nr. 4 de deputati, care cuprinde municipiul Barlad, electoratul va avea de ales, printre altii, intre actualul deputat PSD Adrian Solomon si medicul Octav Marcu, care a candidat in iunie la Primaria Barlad. Profesor de istorie la o scoala din Barlad, Adrian Solomon, in varsta de 35 de ani, a fost ales in 2004 viceprimar al municipiului Barlad, iar in 2008 a candidat pentru Camera Deputatilor si a obtinut peste 50 la suta din voturi in colegiu.
In mandatul de deputat s-a facut cunoscut si pentru comportamentul sau din Parlament. La sesiunea de vot final din 21 februarie 2012, el a adus o portavoce pe care a folosit-o de la balconul Camerei Deputatilor pentru a sanctiona "orice derapaj" al puterii de atunci de la Regulamentul Camerei. Deputatul vasluian sustine ca nu a lipsit de la sedintele Camerei Deputatilor si ca il recomanda pentru un nou mandat "vocea si talentul".
"Vocea si talentul meu ma recomanda pentru un nou mandat de parlamentar. Ce am facut in primul mandat se vede pe site-ul Camerei Deputatilor. Dincolo de orice, am fost prezent cu sfintenie in Parlament, spre deosebire de altii, inclusiv la greva parlamentara pentru a putea schimba conducerea Camerei Deputatilor", spune Adrian Solomon.
In patru ani de mandat, el a avut 20 de propuneri legislative, printre care si cea de declarare a zilei de 15 ianuarie drept Ziua Culturii Nationale sau reglementarea marketingului substituentilor de lapte matern. Solomon a fost, pana in februarie 2012, secretar al Comisiei pentru Munca si protectie sociala din cadrul Camerei Deputatilor, dupa care a devenit vicelider al PSD la Camera Deputatilor.
El nu are nicio locuinta, fiind chirias intr-un apartament ANL din Barlad, nu detine niciun cont in banca si are un credit de 12.600 de euro. Solomon are o masina achizitionata in leasing in 2005.
Contracandidatul lui Solomon din partea PDL, Octavian Marcu, in varsta de 39 de ani, a intrat in politica in primavara acestui an. El a candidat la alegerile locale atat pentru functia de primar al municipiului Barlad, cat si pentru o functie de consilier local. Marcu a obtinut doar 7,09 la suta din voturi pentru functia de primar, fiind insa ales consilier local. Octavian Marcu este din municipiul Husi, unde a fost coleg de clasa cu presedintele PDL Vaslui, Dan Marian, iar de zece ani s-a mutat in municipiul Barlad.
In prezent, este medic chirurg la Spitalul de Urgenta Barlad, de unde in primavara acestui an a vrut sa-si dea demisia pe motiv ca face prea multe ore suplimentare si ca nu are materiale medicale necesare desfasurarii activitatii.
Ana Birchall vrea sa candideze din nou la Vaslui
Dupa ce in 2008 a renuntat la o candidatura la alegerile parlamentare in judetul Vaslui din cauza unui scandal mediatic, Ana Birchall, consilier al premierului si secretar executiv al PSD, revine si va candida pentru Camera Deputatilor in acest judet, in colegiul nr. 5 Zorleni. Birchall, in varsta de 39 de ani, este licentiata in stiinte juridice si are un doctorat in Drept la Yale University SUA.Ea a fost avocat la mai multe case de avocatura, inclusiv in Statele Unite ale Americii, iar din 2003, de cand a revenit in Romania, a fost consilier al ministrului Afacerilor Externe de la acea vreme, Mircea Geoana, si apoi consilier in Comisia de Politica Externa a Senatului, functie detinuta pana in 2008. Ana Birchall a fost secretar executiv al PSD in timpul mandatului de presedinte al PSD detinut de Mircea Geoana, ea fiind nevoita sa se retraga din functie in 2008, dupa ce in presa a aparut o inregistrare in care s-a crezut, la vremea respectiva, ca ar fi fost surprinsa in timpul unui act sexual, dar despre care Justitia a stabilit ca este falsa. In acelasi an, ea voia sa candideze la Parlament, insa a renuntat in urma acestui scandal.
In octombrie 2011, ea a fost numita din nou secretar executiv al PSD, iar din iulie 2012 este consilier al premierului Victor Ponta.
Principalul contracandidat al Anei Birchall va fi democrat-liberalul Sorin Moldovan.
In varsta de 26 de ani, din Oradea, Moldovan este vicepresedinte al organizatiei de tineret a PDL Vaslui, iar in urma cu cativa ani a condus si organizatia de studenti din partid.
Cristian Boureanu a lasat judetul Arges pentru Vaslui, dupa doua mandate de deputat
Una dintre cele mai mari surprize la parlamentare in judetul Vaslui este candidatura lui Cristian Boureanu in colegiul 6 Husi pentru Camera Deputatilor, dupa ce, in ultimii opt ani, el a fost parlamentar de Arges. Vicepresedinte al PDL, deputatul Cristian Boureanu a oferit ca explicatie prietenia veche care il leaga de presedintele PDL Vaslui, Dan Marian, inca de pe vremea cand erau colegi la organizatia de tineret a PNL.
In varsta de 40 de ani, Boureanu a intrat in politica la 23 de ani, ca simplu membru al PNL, iar in cinci ani a ajuns presedintele organizatiei de tineret a PNL. Aceasta este si perioada in care Cristian Boureanu incepe sa-si dezvolte afacerile, multe dintre ele controversate si atacate de catre adversarii politici.
Boureanu a fost suspendat din PNL in decembrie 2005, dupa ce a criticat activitatea presedintelui PNL, premierul de la acea vreme Calin Popescu Tariceanu, iar in septembrie 2006 s-a alaturat platformei liberale initiata de Theodor Stolojan, fiind cooptat in PLD, unde a devenit vicepresedinte pentru relatii politice si internationale. Astfel, primul mandat de deputat, in 2004, l-a obtinut pe listele PNL, in timp ce in 2008 a fost ales din partea PDL. In presa centrala exista numeroase articole care ii atribuie lui Cristian Boureanu afaceri dubioase sau scandaloase, cum ar fi dosarul legat de abuz in serviciu in cazul "Loteria Nationala", trecerea unor firme ale sale cu datorii in contul unor afaceristi "fantoma" pentru a-si escroca creditorii.De asemenea, presa il acuza ca ar fi facut afaceri cu statul prin intermediari, dar si ca ar fi implicat impreuna cu fratele sau in afaceri spectaculoase cu Oltchim, in calitate de intermediari intre producatori si constructori. In pofida acestor controverse, Cristian Boureanu se considera un politican curat si declara ca acest fapt a fost confirmat de Agentia Nationala de Integritate.
"Nu sunt un parlamentar controversat. Sunt primul parlamentar care a fost verificat de Agentia Nationala de Integritate si care a avut cea mai cea mai complexa si corecta declaratie de avere, publicata inclusiv pe site-ul meu personal. Nu au existat niciun fel de probleme. Nu am avut bugete de semnat, nu am fost ministru si nu am avut vreo alta pozitie publica. Afacerile mele nu au avut nicio legatura cu bugetul de stat. 97 la suta din cifrele de afaceri ale firmelor mele erau pe piata privata. Cred ca mai degraba pentru cei din opozitie am fost declarat incomod si poate pentru cei din partid un lider cu gura mare", a declarat Cristian Boureanu.
Potrivit declaratiei sale de avere din mai 2012, postata pe site-ul Camerei Deputatilor, Boureanu detine impreuna cu fratele sau sau cu sotia, Valentina Pelinel, 19 terenuri in intravilanul municipiului Bucuresti si doua in judetul Ilfov, cu suprafete cuprinse intre 566 si 15.400 de metri patrati. De asemenea, el are impreuna cu sotia sa si un apartament de 888 de metri patrati in New-York.
Boureanu are si o colectie de obiecte de uz casnic din argint in valoare de 45.000 de euro, bijuterii din aur si diamante, ceasuri, evaluate la 380.000 de euro. In plus, are sapte depozite bancare in care sunt 5.133 de lei, 92.748 de dolari si 73.500 de euro. in schimb, are de achitat si trei credite in suma totala de 2.836.000 de euro, imprumuturi contractate in perioada 2006-2008, precum si alte credite care au scadenta in 2012.
Ca venituri, deputatul a obtinut din dividendele de la firma Boureanu LTD, Trust Company Complex, Ajeltake Road, Ajeltake Island, Majuro, Marshall Islands MH 96960, suma de 747.470 de lei, la care se adauga si indemnizatia de parlamentar din anul fiscal anterior, de 51.251 lei. Totodata, Cristian Boureanu a vandut in 2010 doua apartamente pe care a primit 1.326.062 de lei. Deputatul de Arges mai detine si 81 la suta din actiunile de la Altipo Construct SRL Bucuresti si 62 la suta din actiunile firmei Myway Bussines Consulting SRL, a caror valoare este de 703.700 de lei.
In ultimul sau mandat de deputat, Cristian Boureanu a avut 16 propuneri legislative, ultima fiind in 2011. Printre initiativele sale se afla cele privind instituirea zilei limbii romane si infiintarea, functionarea si organizarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcina. El sustine ca doreste inca un mandat de parlamentar pentru ca sunt proiecte pe care vrea sa le continue. "Sunt cateva proiecte pe care le-am sprijin cu partidul in mandatul care se incheie la sfarsitul acestui an si o parte se regasesc si in proiectul PDL de guvernare 2012-2016, cum ar fi cota unica de 12 la suta atat pentru angajati, cat si pentru agentii economici, cresterea salariului minim la 900 de lei si reducerea contributiilor sociale. in plan personal, am avut capacitatea de a ma lupta pentru ideile mele si ale partidului, punand interesul Romaniei inainte de cel de partid", sustine Cristian Boureanu.
Principalul contracandidat a lui Cristian Boureanu in Colegiul 6 Husi este Toader Dima de la PSD. in varsta de 61 de ani, Dima se afla la cel de-al patrulea mandat de consilier judetean. Dima a intrat in politica inca la inceputul anilor ’90, insa nu a detinut nicio functie importanta in vreun partid, initial fiind membru al PDAR. Ulterior, odata cu fuziunea cu PDSR, Toader Dima devine social-democrat, iar in 1996 intra in Consiliul Judetean (CJ) Vaslui, in calitate de consilier judetean, functie pe care o mentine pana in 2008. El a fost ales din nou consilier judetean in 2012, pe lista USL, din partea PSD.
Dima a infiintat in anii 1990 o societate agricola, Agroind Berezeni, pe scheletul unei ferme din localitate, iar in prezent este presedintele acestei societati, care gestioneaza peste 4.000 de hectare de teren agricol pe Valea Prutului, acolo unde se afla si colegiul de deputati in care candideaza. Conform ultimei sale declaratii de avere, el are o casa de 150 de metri patrati, construita in 1982, o moara cumparata in 1988, un tractor, precum si un depozit bancar de 60.000 de lei, constituit in 2006.
Un fost parlamentar PSD intra in lupta cu un om de afaceri iesean care are contracte cu primarii vasluiene
In colegiul de deputati Murgeni candideaza din partea USL fostul deputat PSD Irinel Stativa si omul de afaceri iesean Sergiu Vizitiu.
in varsta de 39 de ani, Irinel Stativa a intrat in PDSR in anul 1998, iar in 2000 a fost ales presedinte al TSD Vaslui, in 2001 devenind director de cabinet al prefectului Ioan Tibulca. In iulie 2006, el a ajuns deputat de Vaslui dupa ce Ion Giurescu a renuntat la mandat pentru functia de presedinte al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Irinel Stativa si-a incheiat mandatul in 2008, cand a candidat din nou in colegiul Vaslui-Rural. Desi a obtinut cele mai multe voturi, el a pierdut alegerile, mandatul de deputat revenindu-i, prin redistribuire, lui Dan Bordeianu.
La inceputul anului 2009, Stativa a fost numit din nou director de cancelarie al prefectului Ioan Tibulca, iar in martie a castigat concursul de director adjunct al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui. El s-a suspendat insa din aceasta nou functie, ramanand in continuare la Prefectura pana in toamna lui 2009, cand PSD a iesit de la guvernare.in aceste conditii, el a revenit in postul de director adjunct al DGASPC Vaslui, detinand aceasta functie si in prezent.
Potrivit declaratiei sale de avere, Irinel Stativa are doua apartamente, de 70 si 85 de metri patrati, cumparate in 2000, respectiv 2007, o casa de 108,4 metri patrati, obtinuta prin donatie in 2007. Totodata, are si un credit de 150.000 lei, contractat in 2007 si cu scadenta in 2037. Contracandidatul lui Stativa este omul de afaceri iesean Sergiu Vizitiu, in varsta de 35 de ani, el fiind cunoscut in judetul Vaslui doar prin lucrarile pe care le-a derulat si le deruleaza cu primariile din judet.
Proprietar al societatii de constructii Huge Construct SRL Lunca Cetatuii, judetul Iasi, Vizitiu a avut mai multe lucrari de infrastructura, in valoare de zeci de milioane de lei, cu primariile Botesti, Todiresti, Viisoara, Dragomiresti si Rebricea, toate din judetul Vaslui. In 2010, tanarul democrat-liberal a fost implicat si intr-un scandal legat de reabilitarea statiei de epurare din comuna Cotnari, o lucrare de 2,2 milioane de lei, dupa ce reprezentantii Agentiei de Protectia Mediului Iasi nu au vrut sa semneze receptia lucrarii pe motiv ca s-ar fi facut modificari de proiect la realizarea investitiei, fiind redusa marimea unor bazine.
"Eu asa am primit dispozitie de santier de la proiectant sa modific dimensiunile, asa ca nu am nicio vina. Iar echipamentele pentru statia de epurare au fost furnizate de o alta firma. Noi am fost intr-o asociere in care lider nu a fost firma Huge Construct", declara in 2010 omul de afaceri Sergiu Vizitiu.
Doina Silistru (PSD) - singurul senator vasluian care va candida pentru un nou mandat in judet
Doina Silistru este singurul senator din cei trei inca in functie care va candida pentru un nou mandat in judetul Vaslui, in conditiile in care senatorul Vasile Pintilie (PDL) a anuntat ca se retrage pentru a lasa loc altora sa se afirme in politica, iar Cristian David (PNL) candideaza in colegiul de senator din diaspora Europa. De altfel, Doina Silistru, in varsta de 53 de ani, este si singura femeie parlamentar in functie din judetul Vaslui. Ea isi doreste si al treilea mandat de senator si a fost desemnata drept candidat dupa ce PSD a hotarat ca parlamentarii in functie care nu au fost implicati in scandaluri sa aiba prioritate in colegiul lor.
"Candidez pentru cel de-al treilea mandat pentru a-mi continua activitatea pe care am inceput-o in urma cu opt ani, aceea de senator. Am avut multe initiative legislative, 111 in cele doua mandate, cele mai importante fiind legea cercetarii in agricultura. Mai sunt 25 de initiative legislative in lucru pe care vreau sa le duc pana la capat. Sper sa fie un mandat cu un guvern USL pentru a putea ajuta mai mult judetul din care fac parte", explica Doina Silistru.
In ultimul mandat de senator, Silistru a avut 76 de initiative legislative, iar printre legile adoptate se numara cele privind protectia noilor soiuri de plante si producerea, prelucrarea, controlul si certificarea calitatii, comercializarea semintelor si a materialului saditor. in Parlament, Silistru a avut 240 de luari de cuvant in plen si 73 de declaratii politice. Ea este presedintele Comisiei pentru egalitate de sanse din Senat si membru OSCE. in perioada in care Mircea Geoana a fost presedintele Senatului, Silistru a ocupat postul de secretar al institutiei.
Doina Silistru detine, conform declaratiei de avere, un apartament de 100 de metri patrati in municipiul Vaslui, cumparat in 1994, precum si suma de 177.736 lei constituita in depozite si fonduri de investitii, din care 131.205 in actualul mandat. in plus, este proprietara unei ferme avicole, valoarea actiunilor ridicandu-se la 70.000 de lei. Principalul contracandidat al Doinei Silistru este democrat-liberalul Iancu Arcalianu, vechi membru PDL.
Iancu Arcalianu, in varsta de 50 de ani, a fost ales, in februarie 2011, vicepresedinte al organizatiei judetene Vaslui a PDL, functie pe care, insa, a pierdut-o in vara acestui an, cand Biroul Permanent Judetean a fost desfiintat de catre conducerea centrala a partidului. El este vicepresedinte al organizatiei municipale PDL Vaslui si sef de Statie Hidro in cadrul Serviciului de Gospodarire a Apelor Vaslui, unitate pe care a condus-o in perioada 2009-2012, fiind retrogradat in august anul acesta.
Sotia presedintelui PSD Vaslui, Gabriela Cretu, vrea sa fie senator; contracandidatul sau - un fost primar de comuna trimis in judecata pentru inselaciune
In cel de-al doilea colegiu de senat din judetul Vaslui, cel din zona municipiului Barlad, PSD arunca in lupta tot o femeie. Este vorba despre Gabriela Cretu, sotia liderului local al PSD, Dumitru Buzatu. Profesor de filosofie, Gabriela Cretu, in varsta de 47 de ani, a intrat in politica in anul 1984, atunci cand, potrivit propriei declaratii, a devenit membru al PCR. in 1990, s-a inscris in FSN si apoi, pe rand, a trecut pe la FDSN, PDSR si, in final, la PSD. Din 1998 si pana in 2005 a fost vicepresedinte al organizatiei judetene a PDSR-PSD, functie pe care si-a recastigat-o in 2010 si pe care o detine si in prezent.In 2004, a fost aleasa deputat de Vaslui, in 2007 dandu-si demisia pentru a merge deputat in Parlamentul European din partea PSD, acolo unde a reprezentat Romania timp de doi ani si jumatate. Gabriela Cretu a fost desemnata, din septembrie 2009, reprezentanta Senatului Romaniei pe langa institutiile europene, functie pe care o detine si in prezent. Contracandidatul acesteia in Colegiul de senat nr. 2 Vaslui este Alexandru Iacob, fost primar de comuna, trimis in judecata pentru inselaciune, care candideaza din partea PDL desi a primit aviz negativ de la comisia de etica a Monicai Macovei.
Dupa ce a condus Primaria Perieni in perioada 2008-2012, Alexandru Iacob, in varsta de 68 de ani, a pierdut alegerile locale din acest an.
Iacob detine o firma, iar la sfarsitul anului 2008, cand era deja primar, a fost trimis in judecata, alaturi de directorul unei societati din Iasi, pentru inselaciune si neglijenta in serviciu. Procurorii aratau in rechizitoriu ca in 1999 cei doi ar fi trucat o licitatie in urma careia 13.000 metri patrati de teren de la o societate de stat ar fi fost vanduti la un pret foarte mic catre firma lui Iacob. Dupa doi ani de procese, magistratii Tribunalului Iasi i-au achitat pe cei doi, decizia fiind mentinuta de Curtea de Apel Iasi. Procurorii au facut din nou recurs, iar Alexandru Iacob a fost achitat si de magistratii ICCJ, sentinta fiind definitiva si irevocabila.
Alexandru Iacob a primit aviz negativ din partea comisiei de etica a Monicai Macovei, insa el va fi mentinut in lista de candidati ARD Vaslui, liderul democrat-liberalilor vasluieni sustinand ca Macovei s-a grabit cu publicarea listei celor care au picat testul de integritate.
Presedintele PDL Vaslui, deputatul Dan Marian, sustine ca Alexandru Iacob nu mai are niciun fel de probleme cu justitia, asa cum apare in dosarul de candidatura analizat de comisia de etica, iar Monica Macovei s-a grabit cu publicarea listei celor 36 de candidati din tara care au picat testul de integritate. "Cred ca s-a grabit Monica Macovei cu publicarea listei, mai ales ca Alexandru Iacob fusese deja achitat de doua instante de judecata pana acum. in consecinta, el va ramane candidatul PDL in Colegiul de senat nr. 2 Vaslui", a declarat presedintele organizatiei judetene Vaslui a PDL, Dan Marian.
Dan Marian - liderul PDL Vaslui, venit de la PNL, are doua mandate de deputat la activ si a pierdut de doua ori sefia CJ
in colegiul de Senat nr. 3 Vaslui, care cuprinde partea de est a judetului, candideaza actualul presedinte al PDL Vaslui, deputatul Dan Marian.
Intrat in politica la mijlocul anilor '90, Dan Marian, in varsta de 40 de ani, a activat in organizatia de tineret a PNL, unde a si fost presedinte timp de doi ani, intre 1998 si 2000, iar cu sprijinul presedintelui PNL de atunci, Ion Vranceanu, a castigat primul sau mandat de deputat, in 2004. In 2005, Dan Marian a devenit presedinte al Biroului Politic Teritorial Vaslui al PNL, iar in 2008, dupa ce a candidat la presedintia Consiliului Judetean si a pierdut in favoarea lui Vasile Mihalachi (PSD), Dan Marian a participat din nou la alegeri, inscriindu-se in lupta pentru un nou mandat de deputat in colegiul Husi.
Dupa ce a fost ales parlamentar pentru al doilea mandat consecutiv, Dan Marian a plecat din PNL, in iunie 2009, din calitatea de presedinte al filialei.
Dan Marian s-a inscris in PDL, unde a primit functia de prim-vicepresedinte al filialei, iar dupa primul tur al alegerilor prezidentiale din 2009 a fost numit presedinte interimar al democrat-liberalilor vasluieni. Un an mai tarziu, el a fost ales presedinte al organizatiei. La alegerile locale din iunie, Dan Marian a candidat pentru a doua oara la sefia Consiliului Judetean Vaslui, pierzand din nou alegerile. El a obtinut 23,09 la suta din voturi, in timp ce contracandidatul sau de la USL, Dumitru Buzatu, a avut un scor de 56,96 la suta.
La doua luni de la alegerile locale, Biroul Permanent Judetean (BPJ) al PDL Vaslui a fost desfiintat de catre conducerea centrala a partidului din cauza rezultatelor scrutinului din iunie, majoritatea celor cu functii de conducere pierzandu-si acest statut. Cu exceptia presedintelui filialei Dan Marian, care si-a pastrat functia si in noul BPJ interimar, ceilalti membri cu functii de conducere si-au pierdut acest statut.
Dan Marian spune ca il recomanda pentru un nou mandat experienta acumulata in cei opt ani de cand este in Parlament. "Consider ca experienta pe care am acumulat-o in acesti opt ani de cand sunt deputat ma recomanda pentru un nou mandat. Cunosc foarte bine toate problemele din judet, iar in cele doua mandate pe care le-am avut pana acum am si reusit sa rezolv o buna parte din ele. Am avut un parteneriat bun si eficient cu autoritatile locale si cred ca si rezultatul bun de la alegerile locale ma indreptateste sa candidez din nou la parlament", sustine Dan Marian.
In declaratia de avere din septembrie 2012 postata pe site-ul Camerei Deputatilor, Dan Marian arata ca detine un apartament in municipiul Husi, de 93,42 de metri patrati, achizitionat in 1994, o anexa gospodareasca de 120,58 de metri patrati, in satul Rasesti, cumparata in 2007, si o casa de locuit, tot in Rasesti, de 104,04 metri patrati. Deputatul democrat-liberal a mai avut un apartament in Vaslui, pe care l-a vandut cu 49.150 de euro. De asemenea, Dan Marian are 48.183,05 de lei in fonduri de investitii si 677,4 lei intr-un depozit bancar.
In ultima sa declaratie de interese el mentioneaza ca detine 94,7 la suta din fabrica de pufuleti Marcomi SRL Husi, de unde a obtinut, in anul fiscal anterior, 134.914 de lei din dividende. in declaratia de interese a deputatului este mentionata si firma controlata de tatal sau, Industrial Marian SRL, care in ultimul an fiscal a avut sapte contracte cu statul. Astfel, firma a avut cinci contracte cu Spitalul Municipal Husi si doua contracte cu Spitalul Judetean Vaslui, pentru livrarea de produse lactate, valoarea totala a contractelor fiind de 345.167,93 de lei.
In ultimul mandat de deputat, Dan Marian a avut 13 propuneri legislative, zece luari de cuvant, trei declaratii politice si doua intrebari si interpelari. Principalul contracandidat al lui Dan Marian in colegiul de Senat nr. 3 Vaslui este medicul chirurg Nelu Tataru, membru PNL.
Nelu Tataru, in varsta de 40 de ani, s-a stabilit in municipiul Husi de sase ani, dupa ce a castigat postul de medic la spitalul din localitate. A decis sa intre in politica in urma cu doi ani si, dupa foarte scurt timp, a ajuns presedintele filialei locale Husi a PNL, dar in urma cu un an a renuntat la functie si a devenit simplu membru. in aceasta vara, el a candidat din partea USL la Consiliul Local Husi, fiind ales consilier local.
Sursa: Pro TV
Etichete: vaslui, alegeri parlamentare, Cristian Boureanu, ana birchall, razvan murgeanu,
Dată publicare:
29-10-2012 12:34