Ce scrie presa internațională despre primarul mort care a câștigat alegerile locale în Deveselu

Ultima actualizare: 30-09-2020 13:10

Cazul din comuna Deveselu, unde oamenii l-au votat pe Ion Alimanu, care a murit cu câteva zile în urmă din cauza coronavirusului, a ajuns și peste granițe și a fost dezbătut și de presa internațională.

Astfel, publicații precum CNN, BBC, Le Progres, L' avenir și Sky tg24 au scris despre situația din comună.

La Deveselu, oamenii l-au votat pe primarul mort de Covid-19. Cum s-a ajuns în această situație
 

Numele primarului decedat al comunei Deveselu, care candida pentru un nou mandat, a rămas pe buletinele de vot deoarece au fost tipărite înainte de decesul candidatului, potrivit reprezentanţilor BEJ Olt. Iar edilul decedat a fost ales.

El ar fi obţinut peste 1.000 din cele 1.600 de voturi exprimate. În aceste condiţii, viceprimarul va îndeplini atribuţiile de primar până la organizarea de alegeri parţiale.

“Potrivit unei hotărâri a BEC, dacă decesul candidatului s-a produs după tipărirea buletinelor de vot, acestea nu se mai modifică şi procesul electoral îşi urmează cursul”, a declarat purtătorul de cuvânt al BEJ Olt, Monica Ţone, potrivit Agerpres.

În afară de numele primarului decedat Ion Aliman, candidat PSD, pe buletinele de vot pentru alegerea primarului comunei Deveselu mai sunt două nume: Ion Păun, candidat ALDE şi candidatul PMP, Dumitru Manuel Nică.

Ion Aliman a decedat pe 17 septembrie, la un spital din Capitală, la aproximativ o săptămână după ce a fost testat pozitiv pentru infecţia cu SARS-CoV-2. El a fost ales primar al comunei Deveselu în iunie 2012, apoi a a obţinut un nou mandat în 2016 şi acum candida pentru al treilea mandat, din partea PSD.

De ce au votat alegătorii din Deveselu un primar mort. „Eroul comunei! Te vom iubi mereu!”
 

Vestită pentru scutul anti-rachetă amplasat acum opt ani de americani, localitatea Deveselu din Olt este din nou în atenția lumii.

Oamenii l-au votat masiv pe fostul primar, care a murit acum două săptămâni răpus de Covid. „A făcut lucruri bune”, spun cetățenii, care au sărbătorit „victoria” la cimitir, la mormântul decedatului. Alegerile vor fi reluate.

Alegători care aplaudă în cimitir: „Bravo! Nu te vom uita niciodată! Eroul comunei! Te vom iubi mereu!”

Aşa au sărbătorit localnicii din Deveselu victoria în alegeri a primarului lor defunct. Ion Aliman candida pentru al treilea mandat. Oamenii spun că primarul era atât de iubit în comună, încât cei mai mulţi s-au gândit să-l voteze, deşi acum două săptămâni, când a murit, l-au condus pe ultimul drum. Cum buletinele de vot erau deja tipărite, decedatul a rămas pe liste.

Bătrână: „Mâini de aur a avut.”
Reporter: „Cu cine aţi votat dumneavoastră?”
Bătrână: „Cu el am votat.”
Reporter: „Cu cine?”
Bătrână: „Cu ăsta mortu’!”
Reporter: „Dar ştiaţi că e mort.”
Bătrână: „Da’cum să nu, păi nu l-am îngropat? Acu’ să vedem ce-om face”.

Reporter: „Ați votat cu un primar care, iată, nu mai e...”
Localnic: „Păi şi ce contează? Ăla care a fost înaintea lui a mâncat banii”.

Reporter: „De ce aţi ales să votaţi o persoană care nu mai este în viaţă?”
Localnic: „A fost bun, din cauza asta!”
Reporter: „Și dacă el nu mai este în viaţă, cine va conduce?”
Localnic: „Să urmeze altul!”

Unii cred însă că întreaga poveste ar fi fost aranjată.

Reporter: „Se urmăreşte anularea acestor alegeri?”
Localnic: „Da, eu aşa cred, că se urmăreşte anularea, deşi sunt doi candidaţi care sunt în viaţă, care sunt candidaţi competenţi, cred că o să fim de râs cred că pe tot pământul ăsta nu s a întâmplat aşa ceva!”

Chiar viceprimarul recunoaşte că a votat cu şeful său mort. Ne spune că nu regretă, mai ales că primarul îi era văr. Are însă şi alte motive. Anularea scrutinului îi dă şi lui dreptul să candideze.

Reporter: „Vă aşteptaţi la un astfel de rezultat?”
Nicolae Dobre, viceprimar: „Sincer, da!”
Reporter: „De ce?”
Nicolae Dobre: „Pentru ca o altă opţiune mai bună nu există. Să-mi dea şi mie dreptul de a participa la alegeri şi iată că aşa s-a întâmplat. Am atribuţiunile domnului primar până la noi alegeri!”

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO