Negocieri dure înaintea alegerilor. Ce alianţe pregătesc Gabriela Firea şi Nicuşor Dan
Dacă planurile nu sunt date peste cap de noul coronavirus, în trei luni ar trebui să votăm primarii și șefii de consilii județene.
Partidele politice fac deja negocieri, mai pe față, mai prin culise, pentru alegerile locale. La PSD, edilii aflați în funcții vor să își păstreze posturile.
În multe orașe, liberalii ar vrea să se alieze cu USR ca să aibă mai mult căștig de cauză, însă discuțiile sunt încă în aer.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Miza cea mare este primăria Capitalei, unde Gabriela Firea ar vrea să obțină sprijinul unui fost coleg de partid, Victor Ponta, împotriva contracandidatului dreptei unite, Nicușor Dan.
Un sondaj dat publicității recent arată că între cei doi ar fi o diferență de nouă procente în favoarea candidatului dreptei.
Nicușor Dan, candidat PNL-USR la primăria Capitalei: "Trebuie să avem încredere în casele de sondaj și mai ales în propriile simțuri. Am venit cu toții până aici în traficul din București, e mai important ce văd bucureștenii cu ochii lor despre viața pe care o trăiesc."
Gabriela Firea, primarul general al Capitalei: "Tot ce s-a prezentat ca sondaje nu are legătură cu realitatea din teren."
Gabriela Firea ar putea avea un rival și pe zona de stânga. PRO România își propune să vină cu un candidat și, inițial, se vorbea chiar de Victor Ponta.
Acesta nu își dorește neapărat să candideze, dar ar putea propune un alt coleg de partid. Iar procentele câștigate de PRO România ar putea răsturna planurile Gabrielei Firea.
Victor Ponta, președinte PRO România: "Am vorbit cu Firea să ne dea ajutorul. Aici e o problemă, pentru că la PRO România ne-am construit ca o alternativă de stânga. Nu putem fi mereu partid remorcă, trebuie să avem candidat."
Gabriela Firea, primarul general al Capitalei: "Eu nu cred că negocierile s-au încheiat, încă mai putem analiza ce solicitări au partenerii noștri și mă bazez pe rațiune."
În ceea ce privește sectoarele, la PSD este simplu, își vor păstra primarii aflați în funcție. PNL și USR ar vrea candidați comuni, însă nu au reușit până acum să se înțeleagă.
"Mi-aș dori să mergem în aceeași formulă și la sectoare, dar trebuie să avem și cu cine să discutăm", a spus președintele PNL, Ludovic Orban, luni.
Dan Barna, președinte USR: "Este sezonul negocierilor în momentul de față, în aceste zile și săptămână viitoare. Miza este să găsim acea soluția, să o trimitem pe Firea și ceilalți primari PSD acasă, unde le e locul. Putem avea candidați comuni atât timp cât ei sunt onești și integri."
Potrivit primelor discuții, USR a cerut trei din cele șase sectoare ale Capitalei. De exemplu, Clotilde Armand ar vrea să-l învingă pe Dan Tudorache la sectorul 1, iar la sectorul 2, Dan Barnă nu este de acord cu candidatura liberalului Dan Cristian Popescu și a venit cu altă propunere.
Deocamdată, liberalii nu au acceptat condițiile USR, cu atât mai mult cu cât în sectoarele 3 și 4, unde primari sunt Robert Negoiță și Daniel Băluță, sunt șanse mai mici ca edilii în funcție să fie învinși.
Nici în tară, șansele ca USR și PNL să bată palma nu sunt prea mari. În discuție, cele două formațiuni ar trebui să își împartă candidații la primărie și la consiliul județean în județele din sudul țării.
În rest, formațiunile susțin că se vor lupta separat. La Cluj, Timișoara și Iași, USR va propune candidați proprii care se vor lupta cu Emil Boc, Nicoale Robu și Mihai Chirică.
Alegerile locale sunt programate în 27 septembrie.