„Se vând mormintele cu tot cu morți”. Piața neagră a locurilor de veci, vândute cu mii de euro. Pot fi plătite și în rate
Liniștea pentru somnul de veci se cumpără, mai nou, cu mii de euro online. Deși, potrivit legii, locurile din cimitirele de pe domeniul public nu pot fi vândute, pe internet apar tot mai multe asemenea anunțuri, și piața prosperă.
Tranzacțiile se fac însă la limita legii, spun autoritățile.
În marile orașe, locurile de veci sunt tot mai greu de găsit în cimitirele publice, ceea ce a dus la situații scandaloase. De exemplu, o femeie din Cluj-Napoca a găsit o cruce străină pe mormântul părinților.
Veronica Niergheș: „Am venit să aduc flori, și pe când am venit, pe mormânt era o cruce pe el. Când am aici părinții mei și nu pot să le pun o floare, nu pot să le pun o lumânare. E foarte dureros."
Marinela Neaga: „E o mafie. Se vând mormintele cu tot cu morți."
Parohia Adormirea Maicii Domnului Cluj-Napoca - cea care administrează cimitirul - a transmis că a expirat contractul de concesionare și că familia nu a plătit taxa de salubritate de mai bine de 20 de ani. Așa că locul de veci a fost dat altcuiva.
Perioada concesionării și taxe
Cluj-Napoca:
concesionare 20 ani
taxă 100 de lei pe an
10 lei întreținere pe an
Iași:
concesionare 99 de ani
taxă totală 650 de lei
45 lei taxă întreținere pe an
Brașov:
concesionare
7 ani taxă totală 160 de lei
15 ani taxă totală 320 de lei
40 ani taxă totală 770 lei
Timișoara:
concesionare 10 ani
taxă totală 200 de lei
Pe internet, un loc de veci se vinde și cu 10 mii de euro, iar prețul crește în funcție de numărul de cripte din cavou.
Femeie: „Se mai vând la negru."
Femeie: „Unde nu au... îl duci la țară, într-un deal."
Online, sunt anunțuri cu locuri de veci de vânzare în toate orașele din țară chiar și în rate. Pentru cele din Cimitirul Central din Cluj-Napoca, prețul este ușor negociabil.
Conversație reporter – vânzătoare
Vânzătoare: „E în apropiere de capelă. În zona A.”
Reporter: Deci cam 7 mii de euro?
Vânzătoare: „Da. Dar veniți și ne înțelegem."
Iulia Perșa, purtător de cuvânt Primăria Cluj-Napoca: „Locurile de veci care aparțin de primărie nu se vând, ci doar se pot transcrie până la rudele de gradul al treilea."
În Iași, în cinci din cele șase cimitire administrate de municipalitate nu mai este niciun loc disponibil. Totuși, pe internet se găsesc variante - chiar și cu... 6.500 de euro. Un vânzător enumeră avantajele - se află pe aleea principală, aproape de poartă, în primele rânduri.
Laurențiu Ivan, director Servicii Publice Iași: „La nivelul municipiului Iași nu mai concesionăm în rezervă, concesionăm în situația în care este o situație de urgență."
PR. Marian Nimerincu, inspector eparhial: „De mult sunt închise."
Specialiștii în domeniul juridic spun că astfel de... afaceri sunt la limita legii.
Anca Maria Tamaș, avocată: „Este interzisă vânzarea locurilor de veci primite de la stat. În schimb, pot fi înstrăinate prin cesiunea dreptului de concesiune sau prin transmitere succesorală, legală sau testamentară. În mod normal, acesta nu poate fi înstrăinat ca o vânzare cu un anumit preț."
Și la Constanța se vând locuri de veci chiar și cu 5 mii de euro. În funcție de mărime, prețul poate trece de 10 mii de euro.