„Să fim discreți”. Bătălia cadourilor de Crăciun pentru profesori. Părinții se confruntă pe grupurile de Whatsapp
Să fie o poșetă, bijuterii sau vouchere pentru magazine online. De câteva zile se duc lupte crâncene pe rețelele de socializare și pe grupurile de Whatsapp.
Părinții propun, dezbat și decid cu cât să contribuie la cadourile de Crăciun, pentru dascăli sau dacă nu cumva e mai bine să pună, pur și simplu banii în plic.
Ministerul Educației le reamintește profesorilor că nu au voie să primească daruri dar și părinților că s-au angajat prin contractul cu școala să nu ofere mită.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
E un subiect tabu. „Să fim discreți”, scrie pe grupul clasei și mama unui copil de clasa I. „Conducerea nu agrează astfel de practici.”
Ceea nu împiedică, evident, sondajele care urmează și seamănă izbitor cu o licitație.
În acest caz, s-a plecat de la propunerea de 40 de lei de fiecare, pentru cadourile profesorilor, apoi s-a ridicat la 100 de lei, ca să intre în buget și o brățară de argint. A rămas totuși 30, scrie un părinte, după ce au ripostat timid cei care nu-și permiteau. În schimb aici, ștacheta a urcat la 150 de lei, iar sondajul a fost reluat.
În altă școală, abia 200 de lei au fost de ajuns. Deși, așa cum vedeți în capturi, cineva spune că sunt și părinții cu mulți copii, așadar sunt prinși în mai multe strângeri de fonduri. Răspunsul de fapt, ar fi trebuit să fie „minimum 300 de lei.”
Urmează, desigur, sesiunea de cumpărături.
Un exemplu: Geantă, set de bijuterii, coș de Crăciun pentru prima educatoare,1.810 lei. Cercei de aur roz și un coș mai mic pentru a doua, 490 de lei. O poșetă de firmă, vouchere pentru cosmetice de 400 de lei. Pentru copil, jucăria cea mai scumpă,150 de lei. Urmează un lung șir de „mulțumim pentru implicare” și „de acord”, dar și o tăcere dureroasă, pentru părinții cu bani puțini, care deseori dau bani pentru cadouri, de teamă să nu fie arătați cu degetul.
Părinte: „Nu mi se pare că sunt necesare. Mi se pare că fiecare trebuie să își facă datoria în funcție de meseria pe care o are.”
Anul trecut a intrat în vigoare noul regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământ, care le interzice categoric părinților să le ofere bani sau cadouri angajaților școlii, însă nicio lege nu poate opri inițiativele care pornesc dincolo de gardul școlii.
Nu vorbim de mici surprize, cum ar fi un buchet de flori și o cutie cu bomboane, ci de daruri care se apropie de ideea de șpagă. Cei care propun știu acest lucru, așa că nu vorbesc despre bani, ci de „bănuți.”
Părinte: „Chiar am strâns niște bănuți și ni i-a dat înapoi.”
Daniela Codreanu, profesor de engleză: „E sub demnitatea unui profesor să stea și să culeagă. Nu există. Nu ne place ideea să se spună despre noi că suntem săracii sistemului și acceptăm atenții, cadouri sau bani. ”
De altfel, încă de acum cinci ani, codul etic al personalului didactic a clarificat formal faptul că profesorii nu au voie să ceară sau să ia bani de la părinți nici măcar pentru consumabilele clasei.