„Pe mine mă cheamă Micu și mereu mănânc mici”. Românii se pregătesc intens pentru minivacanța de 1 Mai
Micii nu vor lipsi de pe mese în vacanța de 1 Mai. Mulți pregătesc deja grătarele, iar magazinele de profil îi așteaptă cu modele noi pentru fripturi și mici de neuitat.
Grătarele pe cărbune se vând foarte bine, însă cei care au mulți musafiri pot alege unul de mari dimensiuni, pe gaz, electric sau chiar din piatră.
Fie ploaie, fie vânt, de 1 Mai grătarele vor sfârâi peste tot. Oamenii se întrec în rețete și secrete pentru cel mai bun mic.
Tânăr: „Pe mine mă cheamă chiar Micu, și întotdeauna mănânc mici”.
R: Veți face și de 1 Mai acasă?
Femeie: „Cu siguranță. Micul tradițional, la grătar. O să se ocupe vărul meu de asta și noi cu galeria: voie bună, fripturi de porc probabil, cartofi prăjiți, o murătură, ceva bun”.
Bărbat: „E foarte important să păstrăm tradiția asta de 1 Mai”.
Pregătirea grătarului este esențială, spun cei care se pricep
Dacă un grătar a mai fost folosit, pentru a fi curățat bine trebuie să stea 30 de minute în foc puternic. Astfel se ard toate rezidurile rămase pe grill. După ce a fost curățat trebuie uns bine, la fel și în timp ce gătim. Este important și ce lemn sau cărbune folosim. Trebuie să fie lemn de esență tare.
Adrian, manager: „Micii sunt pe grătar, pe cărbune. Cărbunele - stejar, fag - amestecat. Faci un foc puternic, bați bine jarul și te tine toată ziua. Le recomand ca micii să îi pună ultima dată pe grătar. Prima dată să pună ceafa, puiul, peștele. Curăță bine grătarul. Dau puțin jar, să pună micii, să amestece. În rest se descurca ei. Cam 12 minute durează. Depinde. Unii vor mai cruzi. Oamenii sunt pretențioși, sensibili, românul știe bine cu micii”.
Magazinele de profil au raioane întregi dedicate grătarelor și ustensilelor de gătit. Cele mai căutate sunt grătarele portabile, pe cărbune. Preţurile pornesc de la 200 de lei, iar la nota de plată adăugăm încă 50 de lei pentru cărbune.
Paula Bocioaga: „Cea mai mare parte a vânzărilor e pe grătarele metalice. Undeva la 70% din vânzări. Grătare pe cărbuni, un grătar în jur de 200 lei. Avem și superioare calitativ. Ține mult și de ergonomia produselor, precum și de calitatea materialelor. Avem grătare cu grilaj din fontă. Sunt ceva mai grele și calitativ superioare. Zona de accesorii pentru grătare, bineînțeles necesare oricărui grataragiu, ele acoperă circa 30% din vânzări pe categoria grătare și accesorii. Aici intră și cărbunii, cele mai mari vânzări fiind pe trei kilograme. Undeva în proporție de 90% vânzarea e pe cărbunele din lemn. În România cărbunele nu poate fi înlocuit, nici micul de 1 Mai”.
Client: „Am acasă, dar mă uit ce mai apare nou pe piață, cărbune...Nu folosești mulți cărbuni. De obicei îi folosești pe cei de calitate. De exemplu al meu are o balama. E în regulă pentru mine. E mai pratcic. Fumul nu se mai mișcă în ochi. Are tirajul ăla forțat care chiar face friptura și peștele foarte bine. Mă descurc cu el”.
Pe rețelele sociale gratargii se întrec în rețete și metode de gătire în grupurile de profil. Mai ales în această perioadă, când toți se pregătesc de weekendul prelungit care deschide sezonul grătarelor în aer liber.