Zonele riscante din UE vor fi marcate pe harta restricțiilor cu roșu închis. Ce țări intră în această categorie

27-01-2021 19:04


Zonele cele mai riscante în privință infectării cu Covid-19 vor fi marcate pe harta europeană a restricțiilor cu roșu-închis.

În contextul răspândirii cu repeziciune a noilor variante mutante ale coronavirusului, Comisia Europeana recomandă înăsprirea restricțiilor în toate aceste locuri.

De altfel, oficialii le-au cerut țărilor membre să descurajeze toate călătoriile neesențiale.

Așa arată (mai multe detalii, în video, n.red.) ultima hartă întocmită de Centrul European de Control al Bolilor conform codului de culori în vigoare până acum, unde nuanța de roșu indică o rată de infectare la 14 zile mai mare de 150 la suta de mii de locuitori. După cum se vede, aproape toată Europa este în această situație.

Dacă aruncăm însă o privire asupra cifrelor aferente fiecărei țări, iată cum ar fi colorată harta cu noul cod de culori actualizat. Conform noii recomandări a Comisiei Europene, țările cu o rată de peste 500 de infectări la suta de mii de locuitori ar trebui marcate cu roșu închis. Iar acestea ar fi, în acest moment Spania, Portugalia, Olanda, Suedia, Cehia, Slovacia, Irlanda, Lituania, Slovenia, Letonia, Estonia, Cipru și Malta. Pentru călătorii din aceste țări, oficialii de la Bruxelles recomandă măsuri suplimentare precum testare și carantină.

Iată cum arată acum harta restricțiilor de călătorie la nivelul Uniunii Europene.

Unele țări au luat deja măsuri dure - adică interzic în acest moment intrarea oricărui cetățean străin fară un motiv întemeiat.

Cu alte cuvinte, nici românii nu pot călători acum în niciunul dintre aceste 7 state fară un motiv justificat care înseamnă muncă, studii, tratamente medicale sau evenimente urgente precum deces ori căsătorie. De precizat că toate aceste țări sunt în momentul de față într-o nouă carantină cu restricții severe în plan intern.

Țările galbene sunt cele care ne primesc în acest moment, însă doar cu condiția prezentării unui test PCR de detectare a coronavirusului cu rezultat negativ, evident, făcut cu cel mult 48-72 de ore înainte de intrarea în țara respectivă.

Unele dintre aceste țări nu vă scutesc însă nici de o carantină obligatorie de 10 sau 14 zile din care ați putea ieși dacă vă mai testați o dată în a cincea zi de izolare, de pildă, așa cum e regula în Germania, Austria sau chiar Marea Britanie. De precizat că începând de vineri inclusiv Bulgaria ne va solicita un test PCR negativ la graniță.

În fine, mai avem țările care nu impun nicio restricție, însă acestea sunt din ce în ce mai puține. Au mai rămas acum doar Luxemburg, Suedia și Portugalia.

În ceea ce privește măsurile impuse de România, cei care sosesc acum din majoritatea țărilor europene trebuie să stea în carantina 14 zile cu posibilitatea de a întrerupe această izolare după efectuarea unui test în ziua a 8-a, care trebuie să iasă negativ, evident.


VIDEO PROTVPLUS.RO