Autoritățile sanitare sunt în alertă. Un tânăr din Olt ar fi fost ucis de noua tulpină a coronavirusului

27-01-2021 19:03


Autoritățile sanitare sunt în alertă, după ce un tânăr din Olt ar fi fost ucis de noua tulpină a coronaviruslui.

În tot acest timp, Corpul de Control al Ministerului Sănătății anchetează modul în care au primit serul anti-Covid, românii care nu se calificau în această etapă de vaccinare. Vlad Voiculescu spune că are dovezi și i-a trimis premierului propunerea unei hotărâri de guvern, prin care sunt sancționate, aceste încălcări. Ar putea fi amendați atât doctorii, cât și angajatorii, care au trecut în platformă persoane care nu sunt eligibile.

Un bărbat de 34 de ani din Olt a fost răpus de Covid, iar medicii au suspiciunea că era infectat cu noua tulpină, cea britanică.

Acesta s-a întors acum două săptămâni din Regat și era în carantină la domiciliu cu încă patru rude când a început să se simtă rău. În urmă cu o săptămână, a ajuns la spitalul din Caracal, iar apoi a fost transferat la Slatina, unde s-a stins.

Gabriela Gogiu, purtător de cuvand DSP Olt: „Doi dintre contacții săi au ieșit pozitivi și având în vedere contextul epidemiologic actual, DSP nu a exclus etiologia infecției cu SARS-CoV-2, noua tulpină din Marea Britanie."

Probele luate de la rudele pozitive au fost trimise în București pentru secvențiere. Și tot în Capitală, la Institutul Matei Balș au fost confirmați încă trei români cu „tulpina Kent”. Este vorba despre doi, care sunt contacți ai îngrijitoarei de la Școala nr. 28 și de o stewardesă. Astfel, numărul total al românilor infectați cu virusul mutant a ajuns la 8. Alte probe sunt în lucru.

În tot acest timp, campania de vaccinare continuă.

456.154 de oameni au primit până acum prima doză, iar 57.275 și pe cea de-a doua.

Iar cei care urmau să fie imunizați în perioada 28 ianuarie -11 februarie au început să primească mesaje cu datele în care au fost reprogramați.

Unii au observat că au rapelul la 28 de zile, ceea ce înseamnă că vor fi vaccinați cu serul de la Moderna. Coordonatorul campaniei, medicul Valeriu Gheorghiță spune că de la 1 februarie  începe vaccinarea și cu serul Moderna, pentru că nu sunt suficiente doze Pfizer, iar cele pe care le avem acum în țară trebuie păstrate pentru a asigura rapelul celor vaccinați deja.

Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, trimite Corpul de Control în centrele din subordinea ministerului, asta după ce s-a aflat că peste 1.353 de oameni s-au vaccinat deja, deși trebuiau să primească serul abia în a treia etapă.

Vlad Voiculescu: „E nevoie de sancțiuni, să se verifice dacă strategia e respectată, sancțiuni disciplinare. Prioritizarea e importantă pentru a-i proteja pe cei la risc."

Totodată, ministrul Sănătății spune că în acest moment sunt mai multe centre dedicate angajaților din sistemul de sănătate, decât pentru cei cuprinși în a doua etapă, în principal vârstnici și bolnavi cronici. 

Vlad Voiculescu spune că în perioada 15-23 ianuarie s-au făcut 72.000 de vaccinări în afara platformei de programări, adică 30% din total. Asta în timp ce 970.000 de români sunt înregistrați în platformă, dar nu au reușit să își facă încă programare pentru imunizare.


VIDEO PROTVPLUS.RO