Ziua Educației, sărbătorită la noi cu școlile închise. Elevii sunt cu șase luni în urmă cu învățatul, față de alte țări
România sărbătoreşte Ziua Mondială a Educaţiei cu şcolile închise, aşa că părinţii şi-au luat concediu ori au mers la serviciu împreună cu cei mici.
Trist este că suntem pe primele locuri din Uniunea Europeană la capitolul abandon şcolar, elevii noştri sunt în urmă cu materia, din cauza pandemiei, iar mulţi dascăli buni sunt în pragul pensionării.
Zumzăiala din clase s-a mutat miercuri în parcuri, la chioşcurile cu vată de zahăr. Adulţii care îi supraveghează pe copii numără cam multe zile libere în sistemul nostru de învăţământ.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Bunică: „Azi, de Ziua Educaţiei, ne însoţim nepoţii în parc. Părinţii muncesc azi, nu serbează Ziua Educației''
Bunic: „De ziua profesorului ar fi trebuit să facă împreună ziua lor, activităţi împreună, profesori-elev''
Bunică: „Ne-am obişnuit deja, sunt multe zile libere pentru ei, nu e normal, dar mă rog, dacă ei aşa consideră...”
Dacă parcurile şi restaurantele sunt pline de bunici cu nepoţi, iar birourile cu copiii şi părinţi, în alte ţări ca Anglia, Spania, Germania, Italia ori Franţa, şcolile funcţionează normal şi toţi elevii sunt la cursuri. Aproape peste tot, şcolile sunt deshise, la noi însă e lacăt pe porţile unităţilor de învăţământ. Iar ziua liberă vine la două săptămâni până la vacanţă. Pe 21 octombrie se încheie primul modul de învăţare, şi e vacanţă până pe 30 octombrie.
Prin comparaţie cu alţi elevi din Uniunea Europeană, copiii noştri sunt cu șase luni în urmă cu şcoala, din cauza pandemiei.
Elevii merg la școală, dar nu înțeleg predarea
Mihaela este dascăl de cinci ani şi se bucură de reuşite care în timp pot muta munţi.
Mihaela Bucşa, profesor de fizică Școala Sânpetru: „Ca profesor, educaţia se vede ca un şantier în lucru, eu nu cred că acest şantier se va termina niciodată pentru că în fiecare avem ceva de îmbunătăţit. Am reuşit să învăţ copiii să scrie, sau pe fetița care nu avea nicio şansă să termine liceul, acum e în clasa a XII-a, mândră că merge la facultate”.
Deocamdată, la nivel naţional, abandonul şcolar trece de 15%, elevii merg la şcoală, dar nu înţeleg ce li se predă, unii profesori nu sunt pregătiţi, şcolile nu sunt echipate.
Prof. univ.dr. Lucian Ciolan, prorector al Universității București: „E timpul să încetăm cu declaraţii de tipul: educaţia e prioritate, şi pe urmă nu facem mare lucru. Educaţia e sufocată, are nevoie de oxigen, e sufocată de subfinanțare, e sufocată de contaminare cu resursa umană de proastă calitate, e sufocată de politizare”.
În plus, potrivit datelor Eurostat publicate de Ziua Educaţiei, la nivel european, 39% dintre profesori au peste 50 de ani. La noi sunt mult mai mulţi.