Zeci de preoți și enoriași au îngenuncheat în fața bisericii amenințată cu demolarea de Primăria Constanța
Zeci de preoți și enoriași au participat, vineri, la o slujbă religioasă organizată într-o biserică amenințată cu demolarea de Primăria Constanța.
Este ridicată ilegal, au stabilit judecătorii care au și decis demolarea. Însă, reprezentanții bisericii susțin că au solicitat mutarea ei, dar până în acest moment nu au primit niciun răspuns.
Îngenuncheați chiar pe trotuar, zeci de preoți și enoriași din Constanța au participat la slujba din lăcașul de cult amenințat cu demolarea de Primăria Constanța.
Construcția a fost ridicată de mai bine de zece ani pe o bucată de trotuar din Constanța și pe spațiul verde, dar fără să dețină autorizațiile necesare.
ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: „Nu se va putea demola. Noi vom face și la justiție să se oprească acest sacrilegiu. Vom sta aici de pază! Ar fi o întoarcere a Comunismului! O întoarcere a răului împotriva binelui! În perioada aceasta este absurd să se petreacă așa ceva. Vom avea permanent strajă aici că Doamne Ferește zic că nu fac și pot să facă. Vrem să fim siguri că biserica nu va fi atinsă”.
Patriarhia Română, reacție promptă
Primăria Constanța a solicitat instanței desființarea lăcașului de cult cu hramul Izvorul Tămăduirii, iar Judecătoria a decis că imobilul trebuie demolat. Arhiepiscopia Tomisului a solicitat autorităților mutarea bisericii.
Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului: „Trebuie să se găsească o soluție. A demolat o biserică înseamnă a ne întoarce la timpurile Ceaușiste în care biserica era marginalizată și dată la o parte din societate”.
La rândul ei, Patriarhia Română a reacționat la informația referitoare la iminenta demolare a bisericii din Constanța. Printr-un comunicat de presă, biserica recunoaște că orice edificiu trebuie ridicat cu toate actele în regulă, dar își exprimă îngrijorarea privind posibilitatea ca Primăria Constanța să demoleze construcția de pe trotuar.
Vasile Bănescu, Biroul de Presă al Patriarhiei Române: „Orice biserică trebuie să fie ridicată cu cea mai înaltă și curată responsabilitate pastorală, bun-gust estetic și rigoare canonică, nu cu vreo suspect impură sau iresponsabilă intenție străină de toate acestea. Pentru a evita producerea oricărui resentiment procurat de ideea de sacrilegiu și pentru a nu alimenta un zgomotos complex de persecuție, soluția mutării/translatării (în măsura posibilului) a unui lăcaș de cult este aprioric mai bună decât punerea la pământ a acestuia”.
Termenul de demolare a clădirii a expirat pe 14 martie, dar până acum Primăria Constanța nu a anunțat când va pune la pământ biserica de pe trotuar.