Șase persoane, printre care și trei cadre medicale, reținute după vaccinarea anti-Covid „la chiuvetă”
Șase persoane au ajuns în arestul Poliției Suceava după ce procurorii DNA au emis marți noapte ordonanțe de reținere pentru 24 de ore.
Este vorba despre trei cadre medicale și trei suspecți care făceau parte din rețeaua bănuită că facilita obținerea de certificate de vaccinare. Peste 100 de persoane ar fi beneficiat, contracost, de documente fără acoperire.
Două asistente de la Centrul de Vaccinare din Mangalia, dar și o angajată a Spitalului Municipal Mangalia au fost reținute pentru 24 de ore.
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
În arestul IPJ Suceava au mai ajuns trei persoane care aveau rolul de a racola clienți și de a intermedia obținerea certificarelor de vaccinare.
Peste 100 de oameni, susțin procurorii DNA, din județele Constanța și Suceava au beneficiat de certificate de vaccinare, deși nu ar fi fost imunizate.
Anchetatorii susțin că rețeaua funcționa din luna septembrie a acestui an.
Doritorii plăteau între 250 și 400 de euro pentru documentele false de vaccinare.
Intermediarii primeau și ei între 100 și 250 de euro, pe lângă prețul perceput pentru documente.
Procurorii DNA susțin că un aspect important la stabilirea "tarifului" era acela al prezenței persoanei la centrul de vaccinare.
Astfel, în cazul persoanelor dispuse să se deplaseze la Mangalia, tariful cerut de intermediar era de 500 de lei, iar în cazul celorlalte tariful era de 700 de lei și era perceput pe loc.
La percheziții au fost ridicate sume de bani: 192.000 lei și 80.000 euro.
În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
52 de percheziții făcute simultan
Directorul medical al unității și patru asistente, angajate și la centrul de vaccinare al spitalului, trebuie să dea explicații. Clienții erau se pare racolați de angajatele unei gradinițe din Rădăuți și plăteau între 50 și 400 de euro pentru o adeverință de vaccinare, dacă se prezentau sau cereau totul online.
52 de percheziții au fost făcute simultan de către procurorii DNA în localități din județele Suceava și Constanța. În Rădăuți, anchetatorii au facut verificari într-o gradiniță privată. Cel putin o educatoare este bănuită că ar fi racolat clienții - mulți dintre ei români care obișnuiesc să lucreze în străinătate și aveau nevoie de adeverinte de vaccinare, dar nu doreau sa se vaccineze.
Datele clienților și documentele lor ajungeau in Mangalia unde, spun procurorii, erau eliberate adeverinte false la centrul de vaccinare care aparține Spitalului Municipal din Mangalia.
„Sunt în derulare câteva percheziții în cadrul spitalului, în cabinetele medicale ale colegilor mei, angajați ai spitalului Mangalia, asistente și un medic vizat. Sunt mandate de percheziție în vederea ridicării unor surse informatice, calculator”, a declarat managerul Spitalului Municipal Mangalia.
Unul dintre suspecți este chiar directorul medical al Spitalului Municipal din Mangalia. Doctorița era si coordonatorul centrului de vaccinare.
Procurorii DNA sunt de ore bune în Spitalul Municipal din Mangalia. Au percheziționat printre altele și biroul directorului medical, cel care conduce și activitatea centrului de vaccinare din Mangalia. Doctorița specializată în neurologie este suspectată că, alături de patru asistente tot de aici, ajutau grupul infracțional să obțină certificate de vaccinare falsificate. 50 de euro ar fi costat un certificat pentru cei care ajungeau la Mangalia și 400 de euro pentru cei care nici măcar nu se deplasau până la centrul de la malul mării.
Procurorii au in total 8 mandate de aducere pentru audieri la sediul DNA Suceava. Sunt persoane suspectate de constituire de grup infractional organizat, coruptie si fals. În același dosar, procurorii verifică și suspiciunea de spălare de bani, semn că rețeaua reușise să obțină fonduri considerabile.