Zeci de gropi de gunoi clandestine, descoperite în Constanța. Procurorii au deschis dosar penal
Zeci de gropi de gunoi clandestine au fost descoperite de Garda de Mediu în județul Constanța. Au fost găsite deșeuri chiar și la granița cu o rezervație naturală, în șanțuri adânci de trei metri.
Reporterii Știrilor PRO TV au filmat cum se aruncă moloz din construcții la marginea unei localități. Procurorii au deschis deocamdată un dosar penal.
Un spătar de scaun, o cutie frigorifică, nenumărate pet-uri, pungi și haine au fost îngropate ilegal, lângă orașul Murfatlar, în județul Constanța, chiar la marginea Rezervației Naturale Fântânița. Șanțul cu deșeuri, adânc de trei metri și lung de aproximativ 300 putea afecta pânza freatică, potrivit reprezentanților Direcției Silvice.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Garda de Mediu a mai fost în zonă.
Steluța Popescu, directoarea Gărzii de Mediu Constanța: „Din păcate, acum văd că iar a recidivat acolo. Trebuie să luăm din nou legătura cu primăriile să vedem care este situația”.
În aceeași zi, la doar 20 de kilometri depărtare, lângă localitatea Mircea Vodă un camion descărca remorca plină de resturi din construcții. Printre mormanele de moloz și gunoaie se ivește un semn care interzice tocmai aruncarea sau depozitarea de deșeuri pe domeniul public.
A doua zi, în aceelași loc, acțiunea s-a repetat. Am urmărit camionul.
Resturile ar proveni de la lucrările de canalizare care se fac în localitatea Satu Nou. Iar responsabilii locali cunosc situația.
Ionuț Cinciu, viceprimar Mircea Vodă: „Ei au vrut un spațiu în care să depoziteze acolo după care să îl ducă undeva, habar nu am unde”.
Răspuns al Regiei Autonome Județene de Apă: „(...) Conform contractului de execuție lucrări, răspunderea pentru gestionarea deșeurilor rezultate pe șantier aparține în exclusivitate antreprenorului. (...) Se vor face verificări (...) În cazul în care se vor constata abateri, vom sesiza organele competente (...)”
Într-un răspuns la o solicitare făcută de Știrile PRO TV, Regia de Apă, care a demarat investiția, spune că firma care a câștigat contractul este responsabilă de gestionarea deșeurilor și că va face verificări.
Recent, Garda de Mediu a oprit depozitarea de deșeuri într-o zonă din Portul Constanța, unde era permisă doar aruncarea resturilor care nu poluează.
Teodor Niță, procuror de pe lângă Curtea de Apel: „În jurul localităților apar tot felul de munți, dealuri care în interior ca și nucleu au deșeuri”.
Reporter: Din punct de vedere tehnic se poate remedia o astfel de situație?
Steluța Popescu, directorul Gărzii de Mediu Constanța: Destul de greu. Avem în derulare mai multe controale exact pe aceleași spețe.
În cazul din port a fost deschis un dosar penal. Acum, pedepsele pentru cei care ard sau îngroapă deșeurile sunt mai aspre și pot ajunge și la 5 ani de închisoare.