Zeci de blocuri din București, un pericol pentru locatari. „Sărea siguranța de trei ori pe zi”
Zeci de blocuri noi din zona Capitalei sunt racordate la energie electrică printr-o formă provizorie, aşa-numita organizare de şantier.
Este concluzia unei asociaţii care a analizat această problemă. Situaţia le convine atât dezvoltatorilor, care nu mai investesc în branşamente individuale, cât şi distribuitorilor, care taxează pentru consum, spun experţii.
Însă oamenii care locuiesc acolo riscă să fie debranşaţi şi să plătească ei cheltuielile sau, mai grav, să-şi vadă locuinţele în flăcări, aşa cum s-a întâmplat recent în Chiajna.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Asociaţia ESGA a verificat 150 de blocuri din Bucureşti şi Ilfov şi spune că 60 dintre ele erau racordate la reţeaua de energie electrică printr-o dispoziţie de organizare de şantier, deşi clădirile erau locuite. În Capitală, cele mai multe probleme au fost în Sectoarele 1 şi 5, inclusiv în zone scumpe precum Herăstrău, Dorobanţi şi Pipera.
Într-un astfel de bloc a cumpărat un apartament şi sora unei tinere.
Ludmila Stuparu: „Electrocasnicele, gen fierbătorul, s-a ars. Becurile se ardeau o dată la trei săptămâni. Mai mult, sărea siguranţa de trei ori pe zi. Asociaţia a dat în judecată dezoltatorul. Judecătorul i-a impus dezvoltatorului să rezolve problemele.”
Sunt riscuri mari să se producă şi un incendiu, spun pompierii, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu o săptămână într-un bloc nou din Chiajna. Toate cele trei scări ale blocului erau racordate la un singur contor, cel pentru şantier, care suporta consumul tuturor locatarilor.
Gabriel Dumitrașcu, fost consilier ANRE: „Nimeni nu verifică, nu prevede legea.”
Factura venită pe singurul contor provizoriu este împărţită de locatari. Uneori, chiar dezvoltatorul le taie facturi. Ca să se intre în legalitate, de multe ori costurile pentru branşament, de zeci de mii de euro, sunt plătite de cei care au cumpărat apartamentele, deşi această responsabilitate este a dezvoltatorului. Ca să nu ajungeţi în această situaţie, este recomandat să verificaţi atent contractul înainte să cumpăraţi o locuinţă.
Leonela Leca, asociația ESGA: „Există formularea generală: „dezvoltatorul va asigura acces la utilităţi". Nu este suficient să fie trecut doar atât. Cereţi în contract, indiferent de etapa în care îl achiziţionaţi, să fie scris clar că la momentul predării bunului să aibă racord definitiv şi soluţie definitivă, contor individual la energie electrică. ”
Din păcate, chiar şi un contract impecabil e riscant pentru că unii dezvoltatori nu-l respectă. Aşa că este indicat atunci când cumpăraţi o locuinţă să nu plătiţi un avans mare şi să nu vă mutaţi înainte să vă asiguraţi că totul este în regulă.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!