Trei blocuri au ars în Chiajna. Ce i-a împiedicat pe pompieri să stingă focul mai repede
Încă un bloc nou a luat foc, iar locatarii au rămas pe drumuri. De această dată s-a întâmplat în Chiajna, lângă Bucureşti, după ce mansarda unei construcţii a fost cuprinsă de flăcări.
În panica generală, o femeie însărcinată a fost transportată la spital pentru că a inhalat fum. Patru ore s-au chinuit pompierii ajunşi acolo cu 25 de autospeciale să înlăture pericolul. Ca în multe alte situaţii, nici de această dată nu au găsit hidranţi în zonă. Potrivit militarilor, a fost cea mai mare intervenţie a lor din ultimii cinci ani.
Flăcările au izbucnit înainte de prânz într-un apartament aflat în mansarda unui bloc cu trei etaje din Chiajna, la șapte kilometri de Capitală.
În mai puţin de o oră, incendiul s-a extins. Flăcările au izbucnit la etajul trei şi s-au dus de la un bloc la altul. Construcţiile au arhitectura uşor diferită, dar blocurile au fost construite unul lângă celălalt.
Astfel, mansardele de la trei scări de bloc au fost cuprinse în totalitate de flăcări, adică mai mult de 1.000 de metri pătraţi s-au făcut scrum.
Locatară: "Am strigat să iasă toată lumea afară fiindcă la început a fost mic, dar până au venit pompierii, mai greu, s-a extins".
Locatară: "Cred că o domnişoară a avut ceva în priză şi aşa a pornit".
Locatar: "Exact apartamentul de acolo a luat foc, am sunat la pompieri. Până au venit ei am udat maşinile din parcare fiindcă cădeau tăciuni peste maşină."
Pompierii au căutat eventuale victime, însă din fericire, nimeni nu a fost rănit. Singura care a avut nevoie de ajutor a fost o gravidă în vârstă de 23 de ani.
Pentru că situaţia a fost critică, pompierii şi-au trimit jumătate din flotă la această intervenţie. 25 de autoscări şi autopeciale. Pe lângă vântul care întreţinea focul, au avut de înfruntat şi o altă problemă:
Maior Daniel Vasile, purtător de cuvânt Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU): "Nu există o reţea de alimetare cu apă, nu există hidranţi, există o rezervă de apă fără presiune. Patru autospeciale au mers să aducă apa din Lacul Morii."
Reporter: "Primăria era obligată să pună hidranţi prin lege?"
Maior Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU: "Fiecare autoritate locală trebuie să încerce să realizeze aceste rețele de hidranţi. Nu pot să spun că aveau o obligaţie."
Aşa că pompierii au fost nevoiţi să ia apă cu pompele inclusiv din piscina unui vecin, care rămăsese plină de peste vară.
Prefectul judeţului Ilfov spune că legea nu îi obligă pe dezvoltatori sau pe cei de la Primăria Chiajna să pună hidranţi. La rândul lor, reprezentanţii ISU precizează că blocul nu avea nevoie de autorizaţie pentru securitate la incendiu. Aceasta este obligatorie doar în cazul imobilelor care au mai mult de patru etaje.
Marius Ghinea, prefect Ilfov: "Din informaţiile pe care le-am obţinut de la autoritatea publică locală, blocul are autorizaţie de construcţie. Este de verificat dacă şi avizele care au fost solicitate pentru certificatul de urbanism sunt în regulă".
Blocul de pe strada Toamnei a fost construit recent, iar cele 30 de familii care stau acolo s-au mutat în această primăvară.
Reporter: "Cum staţi aici?"
Proprietar: "În regim de şantier, cu furtune. Ni s-a spus că stăm până se clarifică situaţia. S-a clarificat acum de tot..."
Primarul comunei Chiajna, un loc în care cartierele rezidenţiale au înflorit în ultimul an, este plecat din localitate şi nu a putut fi contactat. Rămas la Primărie, viceprimarul nu a dorit să dea explicaţii despre cum s-au dat autorizaţiile, câtă vreme în zonă nu există reţea de apă şi hidranţi.
A transmis doar că familiile care au rămas acum fără casă vor fi cazate de Primărie peste noapte.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: incendiu, chiajna, bloc, ilfov, primarie, mansarda,
Dată publicare:
23-11-2018 18:03