Zeci de actori au protestat duminică în Capitală. Rebengiuc: "Cultura a fost cea mai oropsită"


Ultimul update: Luni 01 Iulie 2019 09:37
Data publicarii: Luni 01 Iulie 2019 07:46
Categorie: Stiri actuale

"Vrem demnitate!", au strigat ei în fața Guvernului, supăraţi că au fost reduse bugetele instituţiilor de cultură. În replică, ministrul de resort a anunțat un control la Teatrul Național.

 

Cu bugetele pentru bunuri şi servicii tăiate, actorii din Capitala au ieşit în stradă. Aceştia spun că toţi colaboratorii, actori, scenarişti său personal tehnic, vor primi mai puţini bani sau chiar vor fi disponibilizaţi.

Marius Manole: "Am ajuns la limita răbdării. Ok, facem totul din pasiune, dar trebuie să şi avem ce. Cerem deblocarea posturilor ca colegii noştri să fie reangajaţi, ca noi să ne continuăm din toamnă, aşa cum trebuie, să ne facem meseria".

Victor Rebengiuc: "Intotdeauna cultura a fost cea mai oropsita de către bugetele ţării. Intotdeaua a avut sub 1%"".

Tudor Chirilă: "În afară de contractele de muncă, contractele de drepturi de autor şi PFA, ele nu se afla sub această umbrelă care este codul muncii, asta nu se poate reglemanta decât printr-un statut al artistului".

La Teatrul Naţional Bucureşti situaţia este critică. Are datorii de peste 600.000 de lei şi, pentru că bugetul pentru bunuri şi servicii a fost tăiat cu două milioane de lei, conducerea TNB a renunţat la 55 de colaboratori.

În paralel, ministrul Culturii, Daniel Breaz, a anunţat un control la TNB, pentru a verifica modul în care s-au cheltuit banii, în condiţiile în care susţine că salariile actorilor au crescut.

Daniel Breaz, ministrul Culturii - "Mi se pare că nu este în regulă. Nu ştiu ce alte contracte mai sunt de colaborare cu anumite firme şi nu te încadrezi în buget şi e o problemă. Adică faci aceste contracte, în momentul în care semnezi contractele respective trebuie să semnezi toate contractele cu încadrare în buget".

20 de teatre şi muzee aflate în subordinea primăriilor din toată ţara au bugetele pentru bunuri şi servicii reduse. Preşedintele Klaus Iohannis a luat apărarea actorilor care au ieşit în stradă, spunând că "dezastrul din cultură a fost provocat de Guvern".

Iohannis, alături de artiștii care protestează: ”Guvernul incompetenței, bugetul rușinii”
Mesaj cinic al ministrului Culturii, după tăieri de buget: ”Cred că s-ar putea descurca”
Actorii trag un semnal de alarmă, după concedieri masive la TNB
VIDEO PROTVPLUS.RO