Zece suspecți și Spitalul Piatra Neamț, urmăriți penal după incendiul soldat cu 10 morți. Focul a pornit de la o candelă
Au apărut primele acuzaţii oficiale după incendiul de la Spitalul din Piatra Neamţ, din urmă cu un an, când nouă pacienţi în stare gravă au murit în secţia de terapie intensivă.
Ultimii șase manageri de până la momentul teribilului incendiu au fost învinuiţi, printre altele, de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi distrugere din culpă.
Asta, pentru că nu au luat măsuri care să asigure securitatea pacienţilor.
Pentru ceea ce s-a întâmplat în acea seară, inclusiv două asistente sunt urmărite penal.
Anunțul oficial al Parchetului General
Parchetul General a făcut primul anunţ oficial la aproape un an de la incendiul devastator care a provocat moartea a nouă pacienţi, rănirea a două cadre medicale şi a dus la distrugerea a două saloane de terapie intensivă.
O lumânare de tip candelă, aprinsă la căpătâiul unui pacient muribund şi lăsată nesupravegheată, ar fi declanşat vâlvătaia, susţin procurorii care se bazează pe o expertiză criminalistică făcută cu ajutorul experţilor în incendii de la INSEMEX Petroșani. Este şi motivul pentru care două asistente vor fi urmărite penal, pentru acuzaţii de ucidere şi vătămare corporală din culpă.
Şeful secţiei ATI continua lista învinuiţilor, pentru că nu ar fi luat măsuri de securitate pentru ventilarea saloanelor de terapie intensivă, unde concentraţia de oxigen, atât de important pentru pacienţi, este foarte mare. Asta în timp ce un alt medic de terapie intensivă va trebui să răspundă acuzaţiei de favorizarea făptuitorului, după ce ar fi încercat, susţin procurorii, să ascundă adevărul în timpul anchetei.
Iar persoanelor fizice – manageri, medici şi asistente – li se adaugă şi „persoana juridică” a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, împotriva căreia procurorii au început urmărirea penală.
Procurorii atrag însă atenţia că, până la o eventuală decizie definitivă de condamnare, toţi învinuiţii se bucură de prezumţia de nevinovăţie.
Incendiul izbucnit în 14 noiembrie 2020, la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Neamţ, s-a soldat cu decesul a zece pacienţi. Alte şapte persoane, inclusiv medicul Ioan Cătălin Denciu, care a încercat să salveze bolnavii, au fost rănite.