„Cu o lumânare, două, așa ne chinuim”. Furtuna violentă de zăpadă a aruncat sud-estul României în beznă și frig
Vântul care a avut și 140 de kilometri pe oră, la rafală, a lăsat mare parte din sud-estul României în beznă și frig.
Lângă troiene de trei metri, sute de oameni prinși în mijloculul furtunii de zăpadă au trăit, o noapte îngrozitoare fără alimente, apă și semnal la telefon.
Metorologii confirmă că ne-am confruntat cu o furtună neobișnuit de violentă. Și, la această oră, multe drumuri sunt închise circulației.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe Drumul Național 2A, între Mihail Kogălniceanu și Hârșova, coada de mașini blocate s-a întins pe patru kilometri. Peste 2.000 de apeluri au fost înregistrate la 112 doar în județul Constanța.
Șofer: „Zăpada e de un metru și jumate sau doi metri. Sper ca până dimineață să ajung acasă, sunt plecat de ieri seară”.
„S-a anunțat de două săptămâni și i-a prins nepregătiți", a reacționat o șeferiță.
Abia după 10 ore grele, angajații de la drumuri au reușit să elibereze șoseaua, dar numai pe un sens.
Peste zi, deși a ieșit soarele, zăpada a rămas neclintită. Autoritățile au impus restricții pentru vehiculele de mare tonaj în tot județul Constanța, iar anumite drumuri au rămas închise.
În tot acest timp, foarte mulți oameni au stat fără curent.
În Vaslui, mai multe ambulanțe în care se aflau oameni cu probleme de sănătate au înțepenit în troiene.
La Galați, pompierii au ajutat 16 șoferi.
Drumul Național 24D rămâne în continuare blocat. Se lucrează la deszăpezirea lui. Este un drum care trece printr-o zonă fără prea multe localități, fără prea multă vegetație și, de obicei, zăpada se adună aici în cantitate foarte mare.
Nici aici nu a fost energie electrică.
Femeie: „Cu o lumânare, două, așa ne chinuim, ce să facem?".
Zăpada viscolită a îngreunat circulația și între Râșnov și Bran.
Furtuna care a lovit sud-estul țării a fost neobișnuită pentru luna noiembrie. Cea mai mare viteză a vântului a fost înregistrată în localitatea Jurilovca, din Deltă: 140 de km pe oră.
Alina Șerban, meteorolog INMH: „Am traversat un episod cu fenomene foarte severe. Încă e strat de zapadă, încă mai avem intensificări ale vântului, dar la viteze incomparabile cu ce s-a întâmplat”.
A fost dezastru și la vecinii bulgari. Sute de oameni, inclusiv români, au tremurat pe un câmp la 60 de km de Vama Giurgiu.
Șofer: „Am trimis mașina de pompieri să ne ajute, au rămas și ei înzăpeziți. Sunt copii mici în mașini. Nu avem mâncare, nu avem apă. De 8 ore stăm aici, practic am înghețat. Benzină nu mai avem”.
Reporteri: Marius Grama, Cătălina Vieru, Catalin Covrig, Ina Popescu, Yvette Mirza, Valentina Neagu.