Zborul Unirii, reconstituit pe Câmpia Libertății de la Blaj. ”Ce au făcut ei a fost ceva unic”
La 105 ani de la Marea Unire din 1918, pe Câmpia Libertății de la Blaj a fost reconstituit Zborul Unirii.
În urmă cu mai bine de un secol, doi aviatori curajoși au trecut Carpații ca să aducă actele Unirii din Moldova în Transilvania, după ce au zburat într-un avion fără carlingă, la minus 40 de grade Celsius.
La o săptămână de la acel moment, pe 1 decembrie, s-a realizat Marea Unire la Alba Iulia. Acum, un ofițer parașutist a refăcut zborul istoric.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Zborul de acum mai bine de un secol peste Carpați a durat puțin peste două ore, iar condițiile au fost aspre pentru cei doi ofițeri temerari. Cel care acum a refăcut joi Zborul Unirii este un ofițer parașutist în rezervă, în vârstă de 64 de ani, care are la activ mii de ore de zbor.
”Am decolat din același loc de unde s-a decolat în 1918 aerodromul Mărgineni din Bacău, aerodromul unirii. Pilotul neputând să aterizeze a sărit cu parașuta cu mesajul să-l aducă domnului primar".
Comandant în rezervă Eugen Botezatu: "105 ani, emoție, reeditare, mândru că pot să fac ceva pentru unire, pentru românii noștri. Ce au făcut ei a fost ceva unic la cât au zburat ei la minus 40 de grade au zburat peste munți".
”Este un moment deosebit, retrăim momentele acestea din 1918”
Gheorghe Rotar, primar Blaj: "Au zburat protejați pe față cu diverse substanțe specifice acelor vremuri, cu o simplă busolă să găsești Câmpia Libertății, spre seară au aterizat. Au fost primiți cu mare bucurie, au dus mesajul de unire la mai marii bisericii greco-catolice, blăjenii, românii au păzit în aceea noapte avionul, comitetul unirii a transmis la Blaj mesajul de unire în întreaga Transilvanie".
Sute de oameni s-au adunat și joi pe Câmpia Libertății, să vadă reconstituirea Zborului Unirii.
Femeie: ”Este un moment deosebit, retrăim momentele acestea din 1918, 23 decembrie povestim elevilor cu câtă ardoare s-a dorit acest moment".
Tânăr: "Cred că a fost foarte frumos acum 105 ani când au venit de la Bacău la Blaj cu acest mesaj”.
Bărbat: "Ne amintim de acel mare moment în care mesajul de unire a venit dinspre Moldova, la Iași mai precis unde guvernul României își desfășura activitatea din cauza războiului".
Bărbat: "Am venit ca să vadă și copilașii locul încărcat de istorie dintotdeauna Câmpia Libertății".
Zborul a fost reconstuit ultima oară acum 5 ani, la centenar.