COD PORTOCALIU de ninsori puternice si viscol in sud-estul tarii. Zonele in care vantul va sufla si cu 80 de km/ora

×
Codul embed a fost copiat

De sambata, la ora 20, Bucurestiul si unsprezece judete din sudul si estul tarii intra sub incidenta unui cod portocaliu de viscol si ninsori. Vantul va fi naprasnic si va atinge la rafala chiar si 80 de kilometri pe ora.

In alte 12 judete este anuntat un cod galben de vreme rea. Deocamdata, pentru toate regiunile responsabilii se lauda ca au inceput inca de sambata dupa-masa pregatirile. Adevarul il vom afla cu totii abia duminica de dimineata.

In Capitala, autoritatile sunt in alerta. Cel putin la nivel declarativ. In total, la nivelul Capitalei, anunta oficialii, sunt in asteptare 450 de utilaje si 1400 de muncitori.

Dan Ceausescu, director firma de deszapezire: "Avem si o solutie pentru inghet, solutie ecologica. Dam cu ea in zona Cotroceni, pe poduri."

Una dintre cele mai bune masuri de protectie este, evident, sa nu porniti la drum daca meteorologii au anuntat viscol si ninsori puternice. Daca totusi nu aveti incotro, in primul rand sunati la infotrafic ca sa va asigurati ca pe traseul ales nu sunt drumuri blocate. Ajunsi in masina, trebuie sa ne asiguram ca sistemul de incalzire functioneaza perfect, ca dam drumul la radio sa ascultam eventualele mesaje din partea autoritatilor, ar fi bine sa avem si patura, apa si mancare cat mai greu perisabila. fireste, ne asiguram ca avem si masina pregatita pentru iarna: anvelope de iarna, iar in portbagaj lopata, nisip si lanturi pentru roti.

Citește și
ninsoare
Iarna se intoarce in Romania si vineri va ninge in jumatatea de nord a tarii. Cand va ajunge zapada in sud
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Toate aceste sfaturi vin de la Inspectoratul General al Politiei Romane. Daca avem ghinon si am ramas blocati de viscol in afara localitatii tragem masina pe dreapta, punem avariile si sunam la 112 sa anuntam ca am ramas inzapeziti si unde, si-apoi asteptam sa soseasca echipele de interventie. Nu iesim din masina daca nu vedem o cladire in preajma unde ne putem adaposti. Nu lasam motorul pus in functiune tot timpul. Il pornim cam 10 minute la fiecare ore, iar cand merge incalzirea, deschidem putin geamul ca sa evitam inhalarea monoxidului de carbon.

Pregatiri intense se fac insa si in alte zone ale tarii.

Marius Stan, primarul din Galati: "Fata de anii trecuti avem si o divizie speciala de interventii."

George Sava, prefectul judetului Buzau: "Am dispus pentru dializatii care urmeaza sa faca dializa. Acelasi lucru il facem si cu gravidele."

Codurile de viscol si ninsoari ar trebui sa expire duminica, la ora 20. Exista insa posibilitatea ca meterologii sa prelungeasca aceste avertizari. Toate modificarile vor fi facute dumimica.
 

Ninsorile vin dinspre Dunare si se vor extinde treptat peste toate regiunile sudice si sud-estice, dar si peste Carpatii Meridionali si de Curbura. Stratul de zapada va fi unul consistent, vantul se va transforma in viscol si poate atinge viteze de 55...65 km/h.

Spre sfarsitul noptii, in jumatatea estica a Munteniei, in Dobrogea si in sudul Moldovei, temporar viscolul va fi puternic, iar viteza vantului va depasi 65...70 km/h. Zapada va fi troienita, iar vizibilitatea foarte redusa. Pana atunci insa, avem o zi innorata, umeda, cu maxime intre minus 1 si 7 grade.

Cum va fi vremea, pe regiuni

Incepem cu Dobrogea si Baraganul. Aici, asteptam atmosfera inchisa, ploi peste zi si o maxima destul de ridicata. Peste noapte intra in vigoare avertizarea cod portocaliu de ninsoare si viscol. Asta inseamna vant cu viteze de pina la 70 km/h, zapada troienita si vizibilitate extrem de redusa. Evitati sa va prinda noaptea pe drum!

Mai sus, in Moldova sudica si in nordul Munteniei, se anunta o zi ploioasa si umeda. Maximele se opresc pe la 4 sau 5 grade, dar situatia se inrautateste la noapte, exact pe acelasi scenariu. Va ninge mult si viscolit, se va depune strat de zapada si vizibilitatea va fi foarte scazuta.

Mai sus, in jumatatea nordica a Moldovei si in Bucovina, vremea va fi destul de blanda pe durata zilei. Simtim, totusi, o racire a vremii: maximele vor fi de 2- 3 grade, dar minimele pot ajunge la minus 8 grade Celsius.

In nordul Transilvaniei si in Maramures, gasim vreme inchisa, cu fulguieli trecatoare si temperaturi apropiate de zero grade. La noapte se lasa frigul, dar precipitatiile vor fi rare.

Pentru vestul tarii: innorari temporare, si o intetire a vantului. Maxima va fi de un grad sau doua. La noapte se face cam frig si se insenineaza.

In centrul Romaniei, vom avea nori de ninsoare sambata. Maxima urca pana la 3 grade, iar la noapte, ninsorile se pot inteti, ca si vantul, de altfel.

In sud-vestul tarii, vremea va fi destul de placuta sambata, cu sanse sa zarim soarele trecator. Maximele ajung la plus 4 grade. Peste noapte incepe sa ninga si vantul mai prinde un pic de putere.

In sudul tarii, vremea va fi mohorata, cu ploi temporare si temperaturi de 3, 4 grade. In zona deluroasa ar putea aparea soarele sporadic. Pe seara si la noapte, lucrurile se schimba abrupt: vin ninsorile, se porneste vantul si se va depune strat gros de zapada.

In Bucuresti, sambata, vremea se anunta inchisa si ceva mai rece ca vineri. Peste zi asteptam un pic de ploaie, dar la noapte se pornesc ninsorile. Se va depune strat consistent de zapada, vantul prinde putere si se poate transforma in viscol.

La munte, sambata va ninge slab. Situatia se schimba radical la noapte, cand, in masivele sudice si in cele de la Curbura Carpatilor va ninge abundent si viscolit.

Prognoza meteo pe urmatoarele trei zile

Duminica, simtim o racire transanta: temperaturile vor scadea sub zero grade cam peste tot. Vremea va fi urata si va ninge mult in sudul, centrul si estul tarii. Ninsori locale apar si in celelalte zone. In estul Munteniei, jumatatea sudica a Moldovei si in Dobrogea, viscolul va fi puternic, iar viteza vantului ar putea depãsi 70...80 km/h. Temporar zapada va fi troienita si vizibilitatea se va reduce sub 50 de metri.

Luni, va mai ninge local in Moldova, Muntenia si Dobrogea, iar vantul ramane activ, putand atinge viteze de 65 km/h. In rest, apar doar fulguieli dimineata. Mai tarziu se va insenina. Noaptea se instaleaza gerul: minimele ajung la minus 15 grade.

Marti, vremea va fi foarte rece, chiar geroasa noaptea si dimineata. Norii vor fi rari si doar in est si prin sud-est mai sunt conditii sa cada doi-trei fulgi. Minimele ajung la minus 18 grade.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
COD GALBEN si PORTOCALIU de ninsori in weekend, inclusiv in Bucuresti. Judetele care vor fi afectate
COD GALBEN si PORTOCALIU de ninsori in weekend, inclusiv in Bucuresti. Judetele care vor fi afectate

Administratia Nationala de Meteorologie a emis o avertizare meteorologica de cod galben si cod portocaliu pentru majoritatea regiunilor din tara, care intra in vigoare incepand de sambata si pana duminica.

Iarna se intoarce in Romania si vineri va ninge in jumatatea de nord a tarii. Cand va ajunge zapada in sud
Iarna se intoarce in Romania si vineri va ninge in jumatatea de nord a tarii. Cand va ajunge zapada in sud

Dupa cateva zile primavaratice, iarna se intoarce peste Romania. De vineri, meteorologii anunta ca incep precipitatiile, care se vor transforma treptat, trepat in ninsori abundente.

Vremea se raceste de la noapte si se intorc ninsorile. Prognoza METEO pentru urmatoarele zile
Vremea se raceste de la noapte si se intorc ninsorile. Prognoza METEO pentru urmatoarele zile

Astazi vremea se va mentine calda.Vor fi precipitatii slabe pe spatii restrinse iarmaximele termice vor fi cuprinse intre 2 si 12 grade. Insa de la noapte revin ninsorile in unele regiuni.
 

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.