Vremea se raceste de vineri, iar din week-end revin ninsorile si precipitatiile mixte in intreaga tara

ninsori

Meteorologii prognozeaza pentru urmatoarele doua saptamani o racire accentuata a vremii, in special dupa 14-15 ianuarie, interval de la care sunt estimate si precipitatii in toate regiunile, la inceput sub forma de ploaie, ulterior predominand ninsorile.

In Banat, valorile termice diurne vor fi in scadere treptata pana in jurul datei de 18 ianuarie, dar totusi, in prima parte a intervalului, vremea se va mentine calda, cu medii ale maximelor de 11 - 13 grade. Spre sfarsitul primei saptamani vremea va deveni rece, cu o medie a temperaturilor diurne in jurul valorii de -4 grade, iar in a doua saptamana valorile termice vor creste usor, se vor apropia de cele normale specifice perioadei, iar media regionala se va situa in jurul a zero grade. De asemenea, minimele termice vor fi in scadere in prima saptamana, de la medii de 4 - 6 grade pana la valori situate, in medie, in jurul a -9 grade. Pe parcursul celei de-a doua saptamani, minimele nocturne se vor incadra intre -12 si -8 grade. Temporar, vor fi precipitatii mai ales in primele zile ale intervalului, precum si in jurul datei de 15 ianuarie. Pana pe 13 ianuarie va ploua, apoi treptat vor predomina ninsorile.

In Crisana, pana spre mijlocul primei saptamani de prognoza vremea se va mentine calda, cu o medie a maximelor situata in jurul valorii de 8 grade. Ulterior, temperaturile vor scadea semnificativ, astfel incat, in jurul datei de 17 ianuarie, media regionala va fi cuprinsa intre -6 si -4 grade. in a doua saptamana de prognoza, valorile termice diurne vor creste usor, se vor apropia de cele normale specifice perioadei, iar media maximelor se va situa in jurul valorii de -2 grade Celsius. Temperaturile minime vor fi in scadere semnificativa pana la inceputul celei de-a doua saptamani, de la valori de 2 - 4 grade, pana la -12...-10 grade, in medie. Spre sfarsitul intervalului, vor fi temperaturi nocturne situate in jurul a -8 grade. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi ridicata in fiecare zi. La inceput va ploua, in jurul datei de 15 ianuarie precipitatiile vor fi mixte, apoi, trecator, va ninge slab.

In Transilvania, la inceputul intervalului de prognoza vremea se va mentine calda pentru aceasta perioada a anului, desi temperatura aerului va scadea usor de la o zi la alta. Valorile maxime diurne vor cobori de la 9 - 10 grade in prima zi spre 2 grade in 14 si 15 ianuarie, pentru ca, ulterior, procesul de racire sa se accentueze, iar in intervalul 17 - 21 ianuarie nu se vor mai depasi -7 pana la -6 grade la amiaza, mediat pe intreaga regiune. Ulterior, maximele vor creste treptat, spre valori normale pentru ultima decada a lunii ianuarie, de aproximativ -2 grade. Temperaturile nocturne vor avea o evolutie asemanatoare, fiind in scadere de la 2 - 3 grade, in primele nopti, spre -15 grade in jurul datei de 19 ianuarie, pentru ca apoi sa creasca treptat pana la -10 grade, in medie, in ultima noapte. in primele doua zile ale intervalului de prognoza vor predomina ploile, apoi vor fi precipitatii mixte, iar dupa data de 15 ianuarie va ninge local si temporar, dar mai important cantitativ in jurul datelor de 15 si 19 ianuarie.

In Maramures, pana pe 15 ianuarie, media valorilor termice diurne se va mentine pozitiva, dar va fi in scadere de la 7 - 8 grade spre 2 grade. Dupa aceasta data, vremea va deveni rece, cu medii ale maximelor, la inceputul celei de-a doua saptamani, la -8 la -6 grade. Apoi, desi valorile termice diurne vor creste usor, la sfarsitul intervalului media acestora nu va depasi -2 grade. Temperaturile minime vor scadea semnificativ pana la inceputul celei de-a doua saptamani de la 2 grade pana la -14 spre -12 grade, in medie. Catre sfarsitul intervalului, media valorilor minimelor se va situa in jurul a -10 grade. Temporar, se vor semnala precipitatii, mai ales in prima saptamana. In primele doua zile va ploua, izolat mai insemnat cantitativ, iar ulterior, odata cu racirea vremii, vor predomina ninsorile, slabe cantitativ.

Citește și
vremea
Vremea se incalzeste neasteptat de mult, iar temperaturile ating 14 grade luni. Prognoza pentru zilele urmatoare
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

In Moldova, in primele doua zile ale intervalului de prognoza, vremea se va mentine calda pentru aceasta data, cu o medie a temperaturilor maxime de 9 - 10 grade, in timp ce media minimelor la scara intregii regiuni, pozitiva, va fi intre 1 grad si 3 grade. Ulterior, regimul termic va marca o scadere treptata, astfel incat, in intervalul 17 - 19 ianuarie, maximele diurne nu vor mai depasi -6 grade, iar minimele nocturne vor fi cuprinse intre -13 si -12 grade. Dupa aceasta data si pana la sfarsitul celor doua saptamani de prognoza, temperaturile vor creste spre valori apropiate de cele climatologic normale, de zero grade, ziua, si aproximativ -8 grade noaptea, in medie. Probabilitatea pentru precipitatii mixte va fi mai mare in intervalul 15 - 17 ianuarie, apoi va ninge pe arii mai restranse.

In Dobrogea, in primele zile ale perioadei de prognoza, vremea va fi mult mai calda decat in mod obisnuit la aceasta data, cu o medie a temperaturilor maxime de 12 - 13 grade si a celor minime intre 4 si 6 grade. Dupa data de 13 ianuarie, va avea loc un proces de racire, astfel incat, in jurul datei de 19 ianuarie, vremea va deveni rece, cu valori diurne ce nu vor mai depasi, in medie, -5 grade si temperaturi nocturne de aproximativ -9 grade. Apoi, regimul termic va creste usor si treptat, spre valori apropiate de cele normale climatologic la sfarsitul intervalului de prognoza, cand se vor inregistra, in medie, zero grade pe timpul zilei si -6 grade noaptea. Probabilitatea pentru precipitatii, mixte la inceput, apoi predominant ninsori, va creste din data de 15 ianuarie, iar in intervalul 15-18 ianuarie cantitatile de apa vor fi mai insemnate.

In Muntenia, vremea va fi deosebit de calda in primele doua zile ale intervalului, cu maxime de 12 - 14 grade si minime de 4 - 6 grade, dupa care va intra intr-un proces de racire accentuata. in jurul datei de 18 ianuarie, mediile diurne vor fi de aproximativ -5 grade, iar cele nocturne de -9 grade. Dupa aceasta data, tendinta va fi de incalzire treptata, iar la sfarsitul intervalului de prognoza valorile termice se vor apropia de cele normale din punct de vedere climatologic: in jur de zero grade ziua si intre -6 si -4 grade noaptea. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor, ploi la inceput, apoi predominant ninsori, va fi mai mare in intervalul 15-19 ianuarie.

In Oltenia, in primele zile ale ale intervalului va fi mult mai cald decat in mod obisnuit la aceasta data, iar media temperaturilor maxime va fi de 9 - 11 grade si a celor minime intre 2 si 3 grade. incepand cu data de 13 ianuarie, vremea va intra intr-un proces de racire, iar in intervalul 18 - 21 ianuarie, cand va fi cel mai frig, valorile diurne nu vor mai depasi, in medie, -4...-3 grade, iar cele nocturne vor cobori usor sub -10 grade. Pana la sfarsitul intervalului de prognoza, regimul termic va creste treptat, spre valori apropiate de cele normale climatologic in a doua decada a lunii ianuarie si se vor inregistra, in medie, zero grade ziua si -8 grade noaptea. Vor fi posibile precipitatii aproape in fiecare zi, dar cu o probabilitate mai mare in intervalul 15 - 20 ianuarie, atunci cand vor predomina ninsorile.

La munte, in prima saptamana, vremea se va raci accentuat. Astfel, la inceputul intervalului vor fi valori medii diurne de 6 - 7 grade si nocturne de aproximativ zero grade, iar pe 18 si 19 ianuarie se vor inregistra -12 grade pe timpul zilei si -18 grade noaptea. Regimul termic va marca o crestere treptata, iar la sfarsitul intervalului de prognoza media temperaturilor maxime va fi cuprinsa intre -6 si -4 grade si a celor minime se va situa in jurul a -12 grade. in prima zi se vor semnala precipitatii sub forma de ploaie si lapovita, apoi va ninge, cu o probabilitate mai mare si mai abundent, in intervalele 11-14 ianuarie, respectiv 15-18 ianuarie.

Estimarile meteo sunt realizate de ANM, pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Ploi si temperaturi de luna martie in aproape toata tara. Prognoza meteo pentru urmatoarele zile
Ploi si temperaturi de luna martie in aproape toata tara. Prognoza meteo pentru urmatoarele zile

In miez de iarna avem parte de fenomene meteo tipice unei primaveri furtunoase: inundatii si vijelii. In Brasov, vantul puternic a doborat copaci si panouri publicitare.

Vremea se incalzeste neasteptat de mult, iar temperaturile ating 14 grade luni. Prognoza pentru zilele urmatoare
Vremea se incalzeste neasteptat de mult, iar temperaturile ating 14 grade luni. Prognoza pentru zilele urmatoare

Ziua de luni ne-aduce vreme calda, cu maxime cuprinse in general intre 6 si 14 grade. In vest, nord si centru va ploua, indeosebi seara si noaptea, iar pe crestele montane va fi lapovita.

Ploaia nu i-a speriat pe turistii aflati in vacanta la Paltinis. Tinerii s-au bucurat de vremea calda si au schiat
Ploaia nu i-a speriat pe turistii aflati in vacanta la Paltinis. Tinerii s-au bucurat de vremea calda si au schiat

Desi a plouat mocaneste la Paltinis si au fost 7 grade Celsius iubitorii de zapada s-au bucurat de iarna in ultima zi de weekend. Unii pe schiuri, altii cu sania sau la o masa bogata in restaurant.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.