Vremea caldă pune în pericol producția de cereale de anul viitor. "Nu se poate ara, se distrug plugurile"
A fost incredibil de cald, sâmbătă, pentru mijlocul toamnei. Peste 30 de grade s-au înregistrat în unele zone ale țării.
Duminică va fi la fel de frumos, cu temperaturi mai mari cu aproape 10 grade față de normalul perioadei. Fermierii, însă. se iau cu mâinile de cap. Pâmântul este atât de uscat încât producția de cereale de anul viitor este în pericol.
Ar trebui să plouă zdravăn cu săptămânile și la iarnă să ningă, pentru a se reduce deficitul de umiditate din sol.
Un fermier din Sânmihaiu de Câmpie, în Bistrița-Năsăud, a fost nevoit să folosească la arat tractoare mari si puternice și a trecut de două ori cu freza pentru a mărunți bulgării tari ca piatra.
E îngrijorat că, pe terenul lui de 34 de hectare, semănate cu grâu, nu va răsări mare lucru.
Ioan Mate, fermier: "Nu se poate ara cu plugul, se distrug plugurile. Numai cei care au tractoare de capacitate mare, de peste 250 sau 300 de cai, pot să facă lucrări. Dacă nu se ară, din start pierzi 200-300 de kilograme la hectar".
Seceta cumplită din această toamnă este o problemă pentru mulți fermieri.
Pământul este extrem de uscat, în multe zone, până la adâncimi mari. O hartă care arată nivelul de apă din sol, în primii 20 de centimetri, denotă fenomenul numit secetă pedologică, semn că, pentru a reveni la normal, e nevoie de saptamani intregi de ploi. Cum averse nu se întrevăd, la orizont se contureaza un dezastru pentru agricultură.
Daniel Alexandru, șeful laboratorului de agrometeorologie: "Zonele în care într-adevăr s-a realizat semănatul pentru grâu și orz de toamnă, nu beneficiază de acest raport de umiditate, și deși semințele sunt în sol, nu au apucat să germineze, să răsară".
Din cauza temperaturilor ridicate, în unele livezi au înflorit pomii fructiferi a doua oara in acest an!
Asta poate afecta producția de fructe din anul viitor, spun specialistii.
În mod normal, în ultima decadă din octombrie ar trebui să avem maxime termice cuprinse între 12 și 17 grade. Dar în sudul și sud-estul țării a fost mult mai cald.
Cum va fi vremea săptămâna viitoare în România
La ora 16:00, de pildă, în Turnu Măgurele, Zimnicea, București, Giurgiu și Constanța au fost peste 30 de grade și în unele locuri s-au atins chiar și 35 de grade celsius.
Meda Andrei, meteorologul de serviciu: "La fel de cald va fi și mâine. Săptămâna viitoare vor fi puține ploi în partea de sud și de sud est, aici unde sunt așteptate în mod deosebit, mai multe în vest, în nord și în centru și cu precădere în a doua jumătate a săptămânii. În Bărăgan, reprizele de ploaie vor fi foarte puține, iar când va ploua, va ploua foarte puțin".
Temperaturile vor scădea ușor, începând cu săptămâna viitoare.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, agricultura, cereale, vreme calda,
Dată publicare:
21-10-2023 20:09