Ce este Codul Urbanismului. Proiectul a trecut de Senat și va permite construirea pe spațiile verzi private
Dacă vă deveni lege, Codul Urbanismului va permite construirea pe spațiile verzi private, iar clădirile construite ilegal în trecut vor intra în legalitate.
Tot prin noul cod, fiecare sector din București își va vota propriile Planuri Urbanistice Zonale. Așadar, un haos în administrarea orașului, spun organizațiile de mediu.
Alex Oprița, Platforma de mediu pentru București: „ Ce se dorește acum e să nu mai existe coordonare între sectoare, fiecare să facă ce vrea de capul lui. E posibil să ne trezim că în grădina din spațiul blocului să apară dintr-o dată un bloc sau să ne trezim că dacă stăm la casă lângă noi să apară un bloc cu cinci etaje.”
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Votarea Codului Urbanismului ar duce la dispariția abruptă a puținelor zone cu verdeață de care se bucura acum oamenii.
Mai mult, dezvoltatorii care ridică noi cartiere nu vor mai fi obligați să asigure 20 de metri de spațiu verde pentru fiecare locuitor, cum prevede legislația actuală. Și amenzile ar urma să fie modificate. Mai exact, indiferent de cât de mare este suprafața de teren distrusă, amenda este unitară, între 50 de mii și 500 de mii de lei. Daca este plătita în primele 15 zile, ajunge la 25 de mii de lei, jumătate din minim.
Nicușor Dan, Primarul Capitalei: „Așa arată un cartier, e vorba de Drumul Taberei, un cartier proiectat în anii 60, în perioada comunistă, nu e urbanismul perfect, dar vedem foarte mult spațiu verde între blocuri, vedem o școală și vedem o grădiniță. Și așa arată un cartier post comunist în care și legile pe care le avem în vigoare sunt încălcate, în care nu vedem un centimetru pătrat de spațiu verde și nu vedem școală, nu vedem grădiniță.”
Unui bucureștean îi revin 10 metri pătrați de spațiu verde, asta deși Uniunea Europeană recomandă cel puțin 26. Prin comparație, cei care stau la Praga se bucură de 35 de metri pătrați de spațiu verde, iar cei din Vilnius de 56.
Proiectul a trecut tacit de Senat, iar marți va intra în dezbatere în Camera Deputaților, urmând să intre la vot miercuri. Organizațiile de mediu vor organiza luni proteste în Piața Victoriei împotriva amendamentelor pe care le consideră nocive.