Voluntarii plantează în ritm alert copaci la 1400 de metri altitudine, în zona Făgăraș-Iezeru. S-au defrișat 300 ha
Se plantează în ritm alert în una dintre zonele serios afectate de defrișări. Este vorba despre grupa montană Făgăraș-Iezer-Păpușa.
Voluntarii au cumpărat din donații puieți de fag și conifere, iar pădurea care va răsări este protejată prin contract - adică există garanția că nu va fi tăiată.
„Tăietorii au lăsat în urma lor un loc macabru" spune un voluntar.
Acum zece ani au fost defrişate ori incendiate 300 de hectare de pădure din Munții Iezer-Păpușa. După un deceniu, locul arată la fel - dezolant. Tocmai de aceea, voluntarii s-au mobilizat şi s-au apucat de treabă la 1400 de metri altitudine.
„Dacă nu se prinde fagul speram că se prinde molidul, după cum se vede e o zonă deschisă aici" spune altcineva.
Ionuț Crețu, pădurar-șef: „Fagul urcă până la 1500, chiar 1550 metri altitudine. Având în vedere condiţiile meteo în continuă schimbare, considerăm că fagul are tendinţa să-şi mărească arealul şi vom încerca să plantăm şi fag, dar în combinaţie cu molidul."
Acţiunea are loc doar pe suprafeţe private. Reprezentanţii organizaţiei Agent Green au încheiat un contract cu proprietarii acestor terenuri, pentru a se asigura că pădurea nu va fi tăiată niciodată. În plus, puieții vor fi îngrijiţi timp de şapte ani.
Raluca, voluntar: „Locul ăsta e foarte frumos, şi nu mă refer la locul ăsta, ci pământul pe care îl avem chiar merită să facem ceva pentru el, un pic, dacă fiecare ar face câte puţin..."
Adrian: „Donezi, vii, munceşti ca voluntar şi asta îţi face bine ţie, dacă pentru tine natura este importantă."
Până în 2030, ONG-ul vrea că România să aibă 40% din suprafaţă acoperită de păduri. În condiţiile în care, în prezent, în țara noastră, gradul de împădurire este de 29 de procente.
Raluca Nicolae, coordonatorul voluntarilor: „Este o ţintă ambiţioasă pe care nu o putem atinge decât cu sprijinul tuturor romanilor."
Oricine poate pune umărul pentru atingerea acestui obiectiv - prin donații. Pentru că un puiet să fie cumpărat, plantat şi întreţinut şapte ani este nevoie de 25 de lei.
Dan Cătălin Turiga, inginer silvicultor: „Ce vedem aici e un dezastru ecologic. Să ajungem la o formă optimă a pădurii în aceste zone ne trebuie 20-30 de ani într-un ritm de împădurire care trebuie să fie alert. "
Anul trecut au fost plantaţi 15.000 de puieţi pe trei hectare în Munţii Făgăraș.