După declarația controversată, premierul s-a întâlnit cu reprezentanții persoanelor cu autism

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 23 Februarie 2018 13:11
Categorie: Actualitate

Şefa Guvernului s-a întâlnit vineri cu reprezentanţii persoanelor cu autism, la o săptămână după ce şi-a cerut scuze pentru că i-a numit pe unii europarlamentari români autişti.

Voluntarii i-au cerut ca terapia pacienţilor cu autism să fie decontată de stat, iar organizaţiile care se ocupă de ei să beneficieze de facilităţi fiscale. Dar nu au primit răspunsuri concrete de la Guvern, ci doar promisiunea că, într-o lună, se vor găsi soluţii.

Reprezentanţii asociaţiilor de sprijin pentru persoanele afectate autism au prezentat Guvernului o listă cu 17 măsuri pe care le propun. Marea problemă este decontarea serviciilor de terapie.

Ana Dragu, președintele Asociației Autism Europa Bistrița: ”Am propus două variante alternative de decontare a serviciilor psihologice. Am propus fie să se deconteze către psihologi clinicieni, fie prin medicii de familie. Am fost întâmpinaţi în primul rând cu scuze şi cu promisiunea fermă ca fiecare punct din documentul de poziţie va fi analizat şi se vor căuta soluţii.''

Scuzele premierului vin după ce Viorica Dăncilă a afirmat în urmă cu o săptămână că sunt ''autiști'' europarlamentarii români care ar dezinforma Uniunea Europeană. Declaraţia total neinspirata a scandalizat opinia publică. După scuze, premierul s-a aşezat la masa discuţiilor, dar nu a dat şi un răspuns la problemele semnalate de asociaţii.

Viorica Dăncilă: ”'Nu am venit încă cu soluţii, vreau să văd efectiv ce se întâmplă, unde am nevoie de sprijin, ca să pot veni cu soluţii într-un pachet care să cuprindă toate aceste aspecte.

Manuela Hărăbor: ”Ei s-au confruntat cu aceste informaţii pentru prima dată în viaţa lor, deci trebuie să înţeleagă despre ce e vorba, să asimileze.

Alte măsuri cerute Guvernului sunt ca autorităţile locale să înfiinţeze mai multe centre de terapie, iar organizaţiile care se ocupa de persoanele cu dizabilităţi să primească facilităţi fiscale. Ministrul Finanţelor le-a promis, deocamdată, că formularul prin care se strâng fonduri va fi simplificat.

Mihai Stescu este tatăl unui băiat care, la doi ani, a fost diagnosticat cu autism. Acum, copilul are aproape 12 ani, învaţa la o şcoală privată, e pasionat de fotografii şi de călătorii. Ca să ajungă să poată face toate aceste lucruri, părinţii lui au depus eforturi uriaşe.

Mihai Stescu: ”Statul român nu sprijină în niciun fel în mod direct terapia unui copil autist. Au fost şi situaţii în care am cheltuit şi 6 mii de lei pe lună pentru terapiile pe care le făceam cu David - terapie comportamentală, ABA, cu cele mai bune rezultate, logopedie, terapie cu cai.

Statul trebuie să preia întâi un sistem de evidenta al acestor copii, să ştie ce-i cu ei, în ce stadiu sunt, să impună nişte evaluări periodice, să controleze terapia lor.

Autorităţile nu au o statistică privind numărul de persoane afectate de autism în România, dar asociaţiile estimează că sunt peste 30 de mii de persoane în această situaţie.

Viorica Dăncilă: ”Comunitatea romă are un rol important în istoria poporului român”
Viorica Dăncilă: ”Comunitatea romă are un rol important în istoria poporului român”
VIDEO PROTVPLUS.RO
comisia europeana
Comisia Europeana, despre OUG privind amnistia și grațierea: ”Au stârnit și în trecut îngrijorare”
Coincidență sinistră. Ultima imagine postată de cântăreața Anca Pop și mesajul ei
CAMERA ASCUNSĂ. Comerț cu porci în zonele afectate de pestă: ”Nu mai e poliție aici”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a prăbușit în Dunăre mașina în care era Anca Pop
Furnizarea agentului termic, întreruptă în Capitală. Zonele afectate
A încercat să plece fără a plăti cu cumpărături de 2000 de lei. Ce avea în coș
incendiu Brasov
Descoperire șocantă făcută într-o casă din Brașov cuprinsă de incendiu
Pedeapsa primită de bărbatul care și-a ucis iubita cu sânge rece
Avalanșă uriașă produsă în Munții Făgăraș. Tonele de zăpadă au distrus tot în cale
Ce spune CNAIR despre locul în care cântăreața Anca Pop s-a prăbușit cu mașina în Dunăre
Ultimul telefon dat de cântăreața Anca Pop înainte de a se prăbuși cu mașina
Jaf armat la o farmacie din Brăila. Suma cu care a reușit să fugă tâlharul