Violenta domestica, traditia mostenita dintr-o generatie in alta in satele Romaniei. "Eu am crezut ca asa se traieste"

×
Codul embed a fost copiat

DRAGOSTE CU VANATAI, partea I. Intram in culisele unui fenomen intalnit la tot pasul in tara noastra, care nu ne face mandrie si despre care preferam sa vorbim mai putin - violenta domestica.

Se spune despre romani ca sunt un popor prietenos, pozam in oameni ospitalieri si afectuosi, romani blajini, cu ganduri bune. Plaiul mioritic ascunde insa drame si tragedii care definesc o realitate rusinoasa, ascunsa in statistici si informari periodice: Romania ocupa locul fruntas in Uniunea Europeana la capitolul violenta domestica. Cifrele arata ca la fiecare 30 de secunde se produce o agresiune fizica asupra unei femei in tara noastra iar 3 din 10 femei au fost agresate fizic sau psihic, de la varste fragede. In realitate, insa, numarul lor este mult mai mare, si asta pentru ca cifrele oficiale cuprind doar cazurile care ajung in atentia autoritatilor.

Zeci de femei sunt ucise anual in Romania, fara ca nimeni sa intervina. Punem prosopul pe tambal, de ani buni e "silenzio stampa" intr-o problema nationala pentru care autoritatile sunt incapabile sa ofere solutii eficiente, pe termen lung. Bataia in familie NU e rupta din rai, asa cum la noi NU exista viziuni coerente pentru combaterea fenomenului. O unda a violentei genereaza noi si noi valuri de drame si agresivitate, iar teroarea in familie e o realitate acceptata de multe femei, pentru ca nu vad nicio alta solutie.

In satul Adanca, din comuna damboviteana Gura Ocnitei, bataile au lasat urme…adanci pe corpul Nicoletei. Intr-o comunitate mica, tanara si concubinul ei - Cristian, sunt cei mai vestiti localnici. S-au facut cunoscuti in aprilie anul trecut, cand femeia de 28 de ani a fost snopita in bataie de cel care o banuia de infidelitate.

Citește și
copii batuti
Centrul in care copiii sarmani sunt batuti crunt daca nu intind bine cearsafurile. Dezvaluirile facute de un angajat

"A fost o neintelegere, un moment de betie, acum suntem bine, avem familia fericita...", spunea atunci Nicoleta. Cu zambetul pe buze, femeia parca a sters cu buretele momentele de furie al barbatului ei, despre care localnicii spun ca se repeta periodic.

"Cel mai rau m-a batut in zona fruntii, dar se vindeca cu timpul." Ranile de pe fata Nicoletei s-au vindecat, in 2016. Am regasit-o in aceasi gospodarie, si este insarcinata in luna a 8-a, cu Cristian. Si-a retras plangerea facuta la politie, si spune ca sunt o familie normala. "Am zis sa ii mai dau o sansa, pentru copil, pentru… E mult mai bine decat a fost inainte. Conteaza foarte mult pentru ca copilul mic are nevoie de amandoi parintii, eu la asta m-am gandit, cum e el, care are 7 ani. Cred ca si din partea lui nu ar putea sa stea fara tata, si invers. "

Privirea ii tradeaza o apasare si o resemnare. Si vorbeste de parca vrea sa se convinga pe ea, mai mult decat pe ceilalti. Vecinii spun ca periodic fata inca fuge seara de acasa, din calea barbatului ei, care devine agresiv in anumite conditii: cand bea. “E, daca nu bea, e cel mai bun om”.

Cristina Horia conduce o Asociatie cu o activitate de 15 ani in sprijinul victimelor violentei si sustine ca o astfel de femeie care ramane langa agresor, in ciuda batailor, nu trebuie blamata. "Discutam despre blamarea victimei, asta este unul din mecanismele care o tine pe femeie acolo. Ii e teama de ce va spune lumea, nu simte suport din partea celorlalti, familia nu o sustine, familia o condamna si o judeca pentru ce se intampla acolo, o considera vinovata ori de cate ori pleaca si revine."

E ceea ce se pare ca i se intampla Nicoletei. O localnica povesteste: 'Fuge de aici, mai vine aici la tatal ei, o zi doua, pleaca de la tata si se duce la sot, si tot asa. Asta-i povestea lor. " Ea insasi spune ca, daca e batuta, “nu prea” are unde sa plece. "Nu prea" inseamna ca tatal ei locuieste la nici 500 de metri distanta, pe aceeasi sosea, si au de fiecare data discutii cand femeia revine in caminul conjugal, impotriva deciziei parintelui.

Traiesc din ajutorul social si din ce le mai trimite mama lui, care munceste in Italia. O matusa a lui Cristi da lamuriri: "Mama lui stie ca o bate? Cum sa nu. Stie? Pai dar cum. Pai si nu i-a zis nimic? Ce sa-i faca? O bate si pe ea. Daca nu-I da bani, o bate. Pe mama lui? Da."

Aceeasi matusa spune ca nepotul Cristian isi bate si mama, asa cum a vazut in copilarie, ca facea tatal lui. "O batea rau pe mama lui. Dar pe el l-o fi batut? Asta nu mai stiu. Mai venea si pe la mine mai statea, mai fugita, mai… a fost amarata, saraca! Eu ma duc peste el, ma cert cu el, dar mie nu imi face nimic! Pe mine ma respecta, nu…Pai si cum, tine de respect? E rusine, da. Pai si de sotia lui nu ii e rusine? Nu ii e rusine, daca asa s-au invatat."

Asadar, rusinea ar face diferenta, cand vine vorba de corectii aplicate cu pumnul. Dar legea rusinii nu pare insa sa se aplice in cazul sotiei si al mamei. Cat timp Nicoleta a vorbit cu echipa de filmare, Cristian a tinut sa intervina hotarat. Nicoleta spune insa ca nu va avea probleme: “Nu mai mi-e teama! De ce? Ce-a fost mai rau s-a intamplat? Da, va dati seama la asta ma gandesc, mai rau de atat nu poate sa se intample! "

Cristina Horia, specialist asistenta sociala: “Una din cauzele violentei este aceasta viziune patriarhala, asupra relatiei de cuplu. Discutam despre supusenie, despre o atitudine blanda, umila. "

Pe o ulita plina cu noroi, tanti Maria despre viata ei de familie, traita in comuna vasluiana Iana: “Eu am 12 copii in viata, ea stie ca mi-e nasa mea de cununie. Dar eu nu am trait cum fac femeile in ziua de astazi si barbatii. Nu! Daca am vazut ca el a foarte violent si el nu vrea sa faca un lucru, eu l-am lasat de a baut a adormit, si eu mi-am facut treaba de mi-am putut creste copiii. Am copiii crescuti ca lumea, sunt toti la munca."

Povesteste ca in tineretea ei, femeile se dadeau din calea barbatului si nu-i ieseau din cuvant, chiar daca simteau ca au dreptate. O educatie pe care o primeau si copiii in casa.

"Simtiti cumva ca femeia a devenit mai autoritara? Da, zice ca are si ea drepturile ei. Si inainte nu era asa? Nu stiam ca putem fi ajutate de cineva. Eu am crezut ca asa se traieste! In special cand m-am maritat foarte la 18-19 cat aveam nasa? Si nu aveati curaj sa ridicati tonul sau? Doamne fereasca-ma Dumnezeu, cum sa ridic tonul? Nu nu nu, dar nici nu era frumos! Noi am stiut de rusine, de frica si de pacat. Iar in lumea noastra astazi nimeni nu mai stie, s-au pierdut toate."

La capitolul lipsa de rusine si frica il mentioneaza pe vecinul ei, Catalin Halmaga. Barbatul a fost filmat de fiicele sale, pe cand le aplica o serie de corectii zdravene, de fata fiind si al treilea copilas al familiei, un baietel de 3 ani. Tatal le-a pus pe fete sa inregistreze pedepsele fizice aplicate pe fondul consumului de alcool. Mama copiilor plecase la munca in Italia, si a decis sa divorteze, iar el a inceput sa se razbune pe fiice, pe motiv ca ar tine partea mamei lor.

Barbatul a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare, dar fetele i-au fost luate din gospodarie si plasate de autoritati in grija rudelor din parte, Mama parintelui agresor sustine ca baiatul lor nu era rau cu fiicele. A locuit cu fiul in aceeasi gospodarie si declara ca ar fi vazut daca exista abuzuri. Acum batrana pazeste doua case goale si plange de dorul nepoatelor.

Tanti Maria povesteste ca atunci cand barbatul o batea rau, de afla tot satul, era rusine mare, iar cand intervenea si politia, sotul agresiv era aspru pedepsit si facut de ras in comunitate. "Ii chema pe la post si ii tinea de razatoare legat si ii adea un fel de lectii. Il mai si baga si ii dadea niste bastoane pe spinare, pe urma se mai cumintea o perioada. Si sotul dumneavoastra a patit asa? A patit. V-ati plans dumneavoastra? Dar numai odata?"

Cristina Horia, specialist asistenta sociala: "Exista o situatie in care autoritatile ar putea sa se autosesizeze si sa fie demamarea din oficiu, cu conditie ca femeia sa fi primit 90 de zile de ingrijire medicala. 90 este enorm! La 90 de zile ar putea sa insemne coma, pentru ca si o fractura se repara in 2 luni."

Simona Voicescu, presedinte asociatie: "Noi am luptat sa promovam modificarea legii, cerem micsorarea termenului de l 90 la 30 de zile de ingrjire, suntem singura tara unde conteaza numarul de zile de ingrijiri"

In sinceritatea ei, tanti Maria spune ca si-a invatat baietii sa nu-si pedepseasca partenerele de viata. Dar cand vine vorba de feciorii ei, e mai bine sa stie sa se impuna in propriile case. Are un of la acest capitol: "Baietii mei imi pare foarte rau ca nu seamana cu tat-su. Poate ca nu seamana, ca ei sunt condusi si ei de catre femei. Si nu ma amestec nu ma bag. Dar nu incearca sa aplice si ei ce au vazut acasa? Nu, baietii mei nu seamana cu tat-su."

Cristina Horia, specialist asistenta sociala: "Este un model de relationare pe care l-a invatat. Nu stia ca putea sa afaca si altceva si sa traiasca altfel! Si atunci isi invata si fiul? Este singurul lucru pe care il stiu, pana la urma!

Fiicelor in schimb, le-a spus ca trebuie sa-si asculte sotii si sa fie mereu cu gand de impacare in familie. "Numai daca a gresit in totalitate, ca si eu am luat bataie de la barbata-miu, dar nu m-am dus sa fac panarama, nu am fost vinovata, dar nici nu am facut "rasurile" pe care le fac femeile acum. Daca ii dai asa o palma, pac si a plecat. La noi nu era asa, ca sufereau copiii, domnule. "

Cristina Horia, specialist asistenta sociala: “Este incurajat in mod cert, si toleranta violentei este ceea ce determina perpetuarea ei. Asa stiu ca trebuie sa functioneze o relatie, asa stiu ca trebuie sa fie o femeie, si asta este rolul pe care trebuie sa il aiba un barbat. Dar discutam despre perceptii deformate asupra feminitatii si masculinitatii si asupra rolurilor de gen"

Asa ca sotia a fost dintotdeauna educata la sat sa-si tina copiii langa tatal lor, si implicit sa inchida ochii, cand exista violenta in cuplu. Un comportament transmis din generatie in generatie, din vremea cand femeii nu ii era permis sa faca scoala, fiind tinuta in gospodarie ca sa ajute parintii si apoi sa aiba grija de proprii copii. Si daca in prezent, mamele inca isi incurajeaza feciorii sa isi domine viitoarea partenera de viata, tinerele au inceput sa fie lamurite ca e bine sa ia atitudine si sa reclame un abuz. Un aspect pe care batranele satului nu-l vad cu ochi buni. “Nu mai suporta generatia de astazi, ce am suportat noi atunci!"
 

Articol recomandat de sport.ro
Cosmin Olăroiu, transformare spectaculoasă: „E incredibil!”
Cosmin Olăroiu, transformare spectaculoasă: „E incredibil!”
Citește și...
Barbatul filmat in timp ce-si agresa iubita in trafic a fost dus la audieri. Cine a convins-o pe femeie sa depuna plangere
Barbatul filmat in timp ce-si agresa iubita in trafic a fost dus la audieri. Cine a convins-o pe femeie sa depuna plangere

Bucuresteanul filmat acum cateva zile in timp ce isi agresa iubita, intr-o masina, a fost dus de politisti la audieri.

Centrul in care copiii sarmani sunt batuti crunt daca nu intind bine cearsafurile. Dezvaluirile facute de un angajat
Centrul in care copiii sarmani sunt batuti crunt daca nu intind bine cearsafurile. Dezvaluirile facute de un angajat

Ies la iveala noi amanunte, in cazul adolescentilor care s-au plans ca sunt batuti de supraveghetori, la complexul de servicii sociale din Gaesti, Dambovita.

Are 2 ordine de restrictie impotriva fostului sot, dar se teme in continuare pentru viata ei. Cosmarul femeii din Dambovita
Are 2 ordine de restrictie impotriva fostului sot, dar se teme in continuare pentru viata ei. Cosmarul femeii din Dambovita

Viata de cosmar pentru o femeie din Dambovita, mama a doua fete: fostul ei sot era cat pe ce sa o omoare in bataie si nu a incetat cu amenintarile nici dupa ce femeia a obtinut in instanta doua ordine de restrictie impotriva lui.

Recomandări
Ucrainenii spun că o rachetă rusească ar fi trecut prin spaţiul aerian al României. MApN anunță că nu a detectat-o
Ucrainenii spun că o rachetă rusească ar fi trecut prin spaţiul aerian al României. MApN anunță că nu a detectat-o

MApN anunţă miercuri dimineaţă că autorităţile ucrainene au informat că o rachetă a forţelor Federaţiei Ruse ar fi trecut pentru aproximativ două minute prin spaţiul aerian al României.

Un avion de pasageri cu zeci de persoane la bord s-a prăbușit în Kazahstan. Sunt 32 supraviețuitori | Video
Un avion de pasageri cu zeci de persoane la bord s-a prăbușit în Kazahstan. Sunt 32 supraviețuitori | Video

Un avion de pasageri Embraer 190 a Azerbaijan Airlines, care asigura ruta Baku - Groznâi, s-a prăbuşit miercuri în apropierea oraşului Aktau din Kazahstan.

Cadoul lui Vladimir Putin de Crăciun pentru Ucraina: Rusia a atacat sistemul energetic. Volodimir Zelenski: ”Este inuman”
Cadoul lui Vladimir Putin de Crăciun pentru Ucraina: Rusia a atacat sistemul energetic. Volodimir Zelenski: ”Este inuman”

Rusia a lansat un atac major, în dimineața de Crăciun, asupra sistemului energetic al Ucrainei și asupra orașelor din regiunea de est, cu rachete de croazieră și balistice, au anunțat oficialii ucraineni.