Vinieta pentru București. 200 de camere urmează să fie instalate în marile intersecții
Primăria Capitalei a publicat proiectul privind vinieta de acces în centrul Bucureştiului.
Cum cei interesaţi de subiect au scris deja propuneri, dar şi critici, autorităţile au venit cu precizări. De pildă, până să fie instalate toate camerele de supraveghere, poliţiştii vor fi cei care vor verifica dacă taxa a fost achitată.
Tariful poate fi modificat, în cazul în care opinia publică o va cere. Potrivit documentului, maşinile poluante sunt interzise în centru, iar pentru cele înmatriculate în alt judeţ sau în altă ţară, se va plăti o vinietă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Proiectul referitor la taxa de acces în Bucureşti şi în centrul oraşului a strâns deja zeci de comentarii pro şi contra.
Unii sunt nemulţumiţi de calitatea transportului în comun şi de lipsa unei Centuri. În plus, sunt dezbătute şi tarifele.
Mihai Teodorescu, Direcția Transporturi, Primăria Capitalei: ”Bineînţeles că tarifele pot suferi modificări în forma finală, de aceea este dezbatere publică. Dacă este să-l împărţim pe cel pe an la 240 de zile, cât ne-ar veni în fiecare zi, cred echivalentul a trei ţigări, nu cred că reprezintă mare lucru pentru sănătatea copiilor noştri."
Proiectul propune două tipuri de vinietă. Vinieta C va fi plătită pentru accesul în centrul Oraşului, iar Vinieta B pentru acces în tot Bucureştiul.
Pe scurt, vinieta de tip B va fi plătită doar de maşinile care nu sunt înmatriculate în Capitală şi în Ilfov. O vinietă B, care oferă accesul în tot oraşul Bucureşti, inclusiv în Centru, costă 1900 de lei pe an.
În schimb, vinieta C este doar pentru maşinile din Ilfov şi Bucureşti care au norma de poluare euro 3 şi care vor să intre în Centru. Costă 900 de lei pe an.
Atenţie, nicio maşină cu normă de poluare de la non-euro până la Euro 2 nu va primi acces în centrul Capitalei! Primăria îi îndeamnă pe rezidenţii din zonele centrale cu astfel de maşini să şi le schimbe sau să le vândă.
Aproape 200 de camere vor fi instalate în Bucureşti în cele mai importante puncte din Capitală. De pildă, una dintre ele va fi montată în Piaţa Pache Protopopescu. Aceste camere sunt similare celor pentru rovinietă şi vor verifica dacă şoferii au plătit vinietele de tip Oxigen B sau Oxigen C.
Până când Bucureştiul va fi împânzit de camere, agenţii de la Rutieră sau de la Poliţia Locală vor verifica, prin sondaj, vinietele.
Cei din Primăria Capitalei susţin că au luat decizia introducerii vinietelor fiind presaţi de timp. În acest moment, Comisia Europeană a deschis un proces de infrigement împotriva Bucureştiului. Dacă autorităţile nu iau măsuri pentru reducerea poluării, ar trebui să plătească o amendă de 1.7 milioane de euro şi 124 de mii de euro pentru fiecare zi de întârziere.
După dezbaterea publică, Consiliul General ar urma să adopte proiectul în luna septembrie. Acesta ar putea intra în vigoare în ianuarie, anul viitor.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, taxa, masini, poluare, rovinieta,
Dată publicare:
19-08-2019 19:00