Viitorii studenți ai școlilor militare se pregătesc intens pentru admitere
Pregătirea fizică pentru admiterea în școlile militare este în această perioadă la fel de intensă ca și studiul disciplinelor de concurs.
Și pentru că e o probă grea, un veteran al teatrelor de operații din Irak și Afganistan îi antrenează pe candidați. În fiecare sâmbătă, fac flotări, aleargă sau aruncă mingi într-un poligon amenajat la Domnești.
Plutonierul major Cătălin Pârvu a luptat în Irak și Afganistan, unde a și fost rănit. Acum se ocupă cu recrutarea celor care vor o carieră militară. Ajutat de mai mulți colegi, îi pregăteşte voluntar pe candidați.
Militarii voluntari au un program riguros de pregătire. În fiecare sâmbătă, la Domnești, în zona capitalei, vin zeci de candidați să se pregătească. Sunt cei care vor să intre în colegii militare, la școli de subofițeri sau ofițeri ori să devină militari profesioniști. Iar probele fizice sunt peste tot eliminatorii.
Pregătirea fizică este unul dintre cele mai importante obstacole pentru cei care vor să aceseze instituțiile de învășământ militar. Fie că vorbim de colegiile militare sau școlile de ofițeri. Potrivit statisticilor, până de curând 80 la sută dintre candidați erau respinși după aceste probe, odată cu pregătirea, cifrele s-au inversat: practic 8 din 10 candidați trec de testarea fizică și pot participa la probele scrise.
Și pentru că pregătirea fizică este făcută de militari voluntar, fătă nicio taxă, interesul candidaților a crescut de la an la an. La cursurile organizate de Asociația „Spirit Tânăr” s-au înscris în ultimii ani câteva sute de candidați de toate vârstele.