Un preot din Huedin a băgat 5 oameni într-un sicriu pentru a face jurăminte în biserică

Ultima actualizare: 04-03-2020 09:37

Scene halucinante s-au petrecut într-o biserică din Huedin, judeţul Cluj. Sub privirile preotului şi ale unei asistențe numeroase, trei bărbaţi şi două femei s-au întins, pe rând, într-un sicriu pentru a face jurăminte.

Oamenii de etnie romă sunt convinşi că cei supuşi unui astfel de ritual spun adevărul şi se vor ţine de promisiuni. Spun că l-au plătit regeste pe preotul care a acceptat să oficieze ciudata ceremonie. După apariţia imaginilor pe internet, Mitropolia Clujului i-a interzis preotului să mai slujească.

În filmarea făcută de unul dintre cei care au asistat la întregul ritual se vede clar, cum, înainte de toate, preotul îşi primeşte banii.

Doi bărbaţi sunt puşi apoi să jure că nu au avut relaţii amoroase cu o femeie măritată. Înainte, rudele îi acoperă cu un giulgiu şi potrivesc pe picioarele lor o coroană mortuară. Fiecare trebuie să ţină în mână câte o lumânare aprinsă.

Preot: „Eu robul lui Dumnezeu, jur, cu mâna pe sfânta cruce, în fata preotului, în fata martorilor, că n-am avut parte de femeia aia de când m-o făcut maica mea. Dacă mint, să mă topesc ca lumânarea care arde-n mana me. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”

Urmează o femeie căsătorită, care e îndemnată de rude să jure că nu şi-a înşelat soţul.

„N-am avut parte de alt bărbat să se culce cu mine
Nu, nu să se culce, că n-ai avut relaţii sexuale.”

La insistenţele unei femei, un tânăr este pus să promită că nu va mai bea şi că nu-şi va mai bate nevasta.

Un bărbat care a asistat la întreaga scenă spune că în comunităţile de romi asemenea ritualuri nu sunt o raritate. Şi asta pentru că oamenii sunt gata să accepte pedeapsa lui Dumnezeu dacă mint ori nu-şi respectă cuvântul dat.

Enoriaşii bisericii unde a avut loc întâmplarea sunt revoltaţi.

„Biserica e să te rogi, nu să te juri acolo, de când sunt eu nu am mai pomenit aşa ceva, toată lumea vorbeşte şi se miră”, spune o localnică.

„Mi se pare o măgărie din partea unui preot”, spune o altă femeie.

Preotul refuză să explice de ce a acceptat să primească bani pentru a se complace în această poveste.

Mitropolia Clujului cataloghează comportamentul preotului ca fiind iresponsabil şi smintitor. Ca urmare, a decis înlăturarea sa imediată de la slujirea în biserică. În plus, preotul va fi cercetat disciplinar la nivelul eparhiei.

Biserica interzice categoric asemenea jurăminte făcute în fața preotului, ca şi alte superstiţii ori blesteme, practicate, uneori, în popor.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO