Victor Ponta ii cere presedintelui sa il numeasca premier interimar pe Gabriel Oprea. Ce spun medicii, dar si Opozitia

×
Codul embed a fost copiat

Victor Ponta va fi externat in cursul zilei de duminica, dar va continua sa ii delege sefia guvernului lui Gabriel Oprea pentru aproape o luna. Acest anunt a pus pe jar lumea politica.

Premierul a postat un mesaj pe Facebook in care anunta ca ii va solicita presedintelui Klaus Iohannis sa prelungeasca mandatul de prim-ministru interimar al lui Gabriel Oprea, care va prelua toate activitatile, inclusiv conducerea sedintelor de guvern. Victor Ponta a mai precizat ca isi va relua activitatea peste 28 de zile. 

-► Anuntul premierului
-► Starea de sanatate a lui Victor Ponta
-► Comunicatul Guvernului
-► Ce spune legea
-► Reactia Opozitiei

 

Anuntul premierului

 

Azi medicii au decis ca pot fi externat / urmeaza ca in urmatoarele 7 zile sa parcurg zilnic procedurile pentru control,...

Posted by Victor Ponta on Sunday, 21 June 2015

Seful Executivului a suferit o interventie chirurgicala la genunchiul stang intr-o clinica din Turcia. Marti, premierul a scris pe Facebook ca operatia a fost "mult mai complicata decat se anticipa" si si-a exprimat increderea ca "pana in decembrie" va putea din nou sa faca sport.

Citește și
cover proprietati Ponta
Spectacol imobiliar in declaratia de avere a premierului Ponta. Seful PSD a ajuns sa stea in blocul unui lider UNPR
Războiul din Ucraina s-ar încheia în două săptămâni, dacă Occidentul şi-ar înceta sprijinul, susţine Moscova

"Multumesc tuturor celor care in aceste zile au avut un gand bun pentru mine - operatia a fost mult mai complicata decat se anticipa dar sunt convins ca pana in decembrie voi putea face sport din nou. Multumiri speciale doctorului Ionut Codorean, care a fost langa mine si mi-a dat curaj prin profesionalismul sau (evident ca am totala incredere in medicii romani - aici insa am ceva ce era imposibil acasa - LINISTE si ODIHNA)!", a scris Ponta pe reteaua de socializare.

El a dat asigurari ca se va intoarce "mai sanatos si mai puternic". "Vreau sa-i asigur si pe cei care "se bucura" de necazul meu ca ma voi intoarce mai sanatos si mai puternic!".

In perioada 16 - 19 iunie, atributiile prim-ministrului privind conducerea operativa a activitatii Guvernului au fost preluate de vicepremierul pentru securitate nationala, Gabriel Oprea.

Starea de sanatate a lui Victor Ponta
Medicul militar Ionut Codoreanu, care l-a insotit pe premier, spune ca pacientul se simte bine."Merge cu doua carje, fara sa se sprijine pe piciorul operat. Un pacient care nu se sprijina pe un picior dezvolta riscul de a face tromboza venoasa. Nimeni nu isi asuma riscul sa ii dea voie sa plece".

Daca dupa cele 7 zile, Victor Ponta se va putea intoarce in tara, vor hotari doctorii care il supravegheaza, sustine medicul Codoreanu. In orice caz, premierul nu va putea pune piciorul stang in pamant si nici sa-l indoaie cel putin o luna de zile. In acest timp, macar trei ore pe zi, va trebui sa faca exercitii de recuperare. "Dupa cele 5 saptamani, pacientul are voie sa se sprijine pe picior partial cu incarcare progresiva de la 30%, apoi 50% pana la 100% in urmat trei saptamani. Teoretic, la opt saptamani trebuie sa renunte de tot la carje", spune Ionut Codoreanu.

Comunicatul Guvernului
Guvernul Romaniei a emis duminica dupa-amiaza un comunicat legat de aceasta situatie:

"Prim-ministrul Victor Ponta va transmite o adresa catre presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, privind desemnarea viceprim-ministrului Gabriel Oprea ca prim-ministru interimar pentru o perioada de cel mult 45 de zile

Prim-ministrul Guvernului Romaniei, domnul Victor Ponta, va inainta luni, 22 iunie 2015, o adresa catre presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, cu scopul de a-l desemna, in temeiul art. 107, alin. (3) din Constitutia Romaniei, pe domnul Gabriel Oprea - viceprim-ministru pentru securitate nationala, ministrul afacerilor interne - drept prim-ministru interimar, pentru a indeplini atributiile primului ministru, pentru o perioada de cel mult 45 de zile.

Decizia prim-ministrului Guvernului Romaniei, Victor Ponta, vine in contextul interventiei chirurgicale suferite la genunchiul stang, la inceputul acestei saptamani, intr-o clinica din Turcia. Medicii au decis ca premierul Victor Ponta poate fi externat, urmand ca in urmatoarele 7 zile acesta sa urmeze, zilnic, un control de specialitate. Procesul complet de recuperare, constand in tratamente si fizioterapie, va dura alte 14 zile, astfel incat in maximum 28 de zile prim-ministrul Victor Ponta isi va putea relua activitatea normala la Palatul Victoria.

Activitatea Guvernului Romaniei nu va fi insa afectata in acest timp. Prim-ministrul Victor Ponta va delega toate atributiile de coordonare a Guvernului catre viceprim-ministrul Gabriel Oprea si ii asigura pe toti cetatenii Romaniei ca va reveni la birou in cel mai scurt timp posibil."

Prim-ministrul Guvernului Romaniei urmeaza indeaproape sfaturile medicilor specialisti si asigura opinia publica si pe cetatenii romani de faptul ca activitatea Guvernului Romaniei nu este in niciun fel afectata.

Ce spune legea
Articolul 107, alineat 3, din Constitutia Romaniei stipuleaza ca „Daca primul-ministru se afla in una dintre situatiile prevazute la articolul 106, cu exceptia revocarii, sau este in imposibilitate de a-si exercita atributiile, Presedintele Romaniei va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a indeplini atributiile primului ministru, pana la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilitatii exercitarii atributiilor, inceteaza daca primul-ministru isi reia activitatea in Guvern.”

La articolul 106 se precizeaza ca „Functia de membru al Guvernului inceteaza in urma demisiei, a revocarii, a pierderii drepturilor electorale, a starii de incompatibilitate, a decesului, precum si in alte cazuri prevazute de lege”.

De asemenea, Legea nr. 90 din 2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor afirma, la artiocolul 9, ca „Daca primul-ministru se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 5 sau este in imposibilitate de a-si exercita atributiile, Presedintele Romaniei va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a indeplini atributiile primului-ministru, pana la formarea noului Guvern. Interimatul pe perioada imposibilitatii exercitarii atributiilor, inceteaza daca primul-ministru isi reia activitatea in Guvern in cel mult 45 de zile.”

Reactia Opozitiei
Co-presedintele PNL Alina Gorghiu a comentat situatia de la Guvern pe Facebook:

"Victor Ponta bate in retragere, intr-o varianta nedemna. In ciuda unei situatii medicale, cred ca Prim-ministrul Victor Ponta doreste sa cumpere timp, negasind o alta iesire din situatia grava in care ne-a pus. E un fel de autosuspendare, dupa ce a incercat toate tertipurile posibile si imposibile. Oricand s-ar intoarce, orice ar delega, Victor Ponta trebuie sa-si dea demisia. Acum nu este altceva decat un prim-ministru in exil, care incearca o campanie de victimizare prin fax, nimic altceva.
Ponta trebuie sa-si dea demisia azi! O acceptam tot prin fax.
"
 

Articol recomandat de sport.ro
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
Citește și...
Surse: Ponta, nevoit sa ramana la clinica din Istanbul cel putin pana duminica. Mandatul lui Oprea ar putea fi prelungit
Surse: Ponta, nevoit sa ramana la clinica din Istanbul cel putin pana duminica. Mandatul lui Oprea ar putea fi prelungit

Victor Ponta ramane in Turcia cel putin pana duminica, potrivit unor surse guvernamentale. Decizia ar fi fost luata dupa ce premierul a efectuat vineri dimineata un control medical.

Spectacol imobiliar in declaratia de avere a premierului Ponta. Seful PSD a ajuns sa stea in blocul unui lider UNPR
Spectacol imobiliar in declaratia de avere a premierului Ponta. Seful PSD a ajuns sa stea in blocul unui lider UNPR

Declaratiile de avere ale premierului arata ca in ultimele luni, Victor Ponta nu a fost ocupat doar cu conducerea Guvernului, ci si cu imobiliarele.

Liviu Dragnea dupa ce l-a vizitat pe Ponta:
Liviu Dragnea dupa ce l-a vizitat pe Ponta: "E imposibil sa mearga". Cand ar putea fi lasat premierul sa revina in tara

Doctorii vor decide vineri cand se va intoarce Victor Ponta in tara. Anuntul a fost facut de colegul sau de partid, Liviu Dragnea, care l-a vizitat pe premier la Istanbul.

Recomandări
Analist: Fotografia în care Joe Biden îl ține de braț pe Klaus Iohannis arată că discută ceva important
Analist: Fotografia în care Joe Biden îl ține de braț pe Klaus Iohannis arată că discută ceva important

"Ați depășit toate așteptările!" Asta i-a transmis Joe Biden lui Klaus Iohannis într-o discuție purtată la Casa Albă. Președintele american a lăudat relația bună și de durată cu România, cu atât mai importantă în contextul conflictului din Ucraina.

Starea lui Florin Piersic este stabilă, dar are o infecție generalizată în organism. De ce s-a făcut transferul la București
Starea lui Florin Piersic este stabilă, dar are o infecție generalizată în organism. De ce s-a făcut transferul la București

Adus de la Cluj cu un avion SMURD, îndrăgitul actor Florin Piersic are o infecție generalizată în organism. Potrivit medicilor, de la spitalul Matei Balș care îl îngrijesc acum, este în stare stabilă, iar o echipă multidisciplinară îl evaluează.

Adulții care lovesc sau umilesc copiii în grădinițe și școli vor risca închisoarea. Ce presupune legea intrată în vigoare
Adulții care lovesc sau umilesc copiii în grădinițe și școli vor risca închisoarea. Ce presupune legea intrată în vigoare

În țara în care încă se petrec numeroase abuzuri în grădinițe și școli, apare în sfârșit o completare a legii pentru protecția copilului, care interzice pedepsele corporale și umilirea celor mici.