Victor Ponta, audiat timp de o ora la DNA Ploiesti in dosarul cumnatului sau. Ce a declarat fostul premier la iesire
Fostul premier Victor Ponta a ajuns joi la sediul DNA Ploiesti unde a fost citat sa se prezinte ca martor pentru a fi audiat in dosarul cumnatului sau, Iulian Hertanu.
UPDATE 14:10 Fostul premier Victor Ponta a iesit din sediul DNA Ploiesti, unde s-a prezentat pentru a fi audiat in calitate de martor in dosarul de deturnare de fonduri europene care-i vizeaza, printre altii, pe cumnatul sau, Iulian Hertanu, si pe deputatii Sebastian Ghita si Vlad Cosma.
Ponta a stat o ora in sediul DNA, iar la iesire a afirmat ca a fost citat ca martor si ca a raspuns la intrebarile procurorilor.
Potrivit unor surse judiciare, Ponta a fost chemat pentru a da explicatii in fata procurorilor referitoare la atribuirea contractului pe fonduri europene privind extinderea canalizarii din orasul Comarnic, dar si cu privire la finantarea campaniei sale prezidentiale pe care a desfasurat-o in Republica Moldova.
La intrarea in sediul DNA Victor Ponta nu a facut declaratii presei.
Cercetarile in dosarul Hertanu au inceput in februarie 2015, cand procurorii DNA Ploiesti au dispus inceperea urmaririi penale fata de cumnatul fostului premier Victor Ponta, dar si fata de alte persoane, intre care deputatii Sebastian Ghita si Vlad Cosma, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, si angajati ai SC Hidro Prahova, societate prin care de deruleaza proiectul cu fonduri europene care face obiectul anchetei.
DNA sustine ca in perioada 2011 - 2015 Iulian Hertanu - administrator de drept si, incepand cu data de 25 aprilie 2014, administrator de fapt al SC Grossman Engineering Group SRL, respectiv angajat al CVR Asfalt Construct Group SRL, Vladimir Ciorba - administrator/ asociat la CVR Asfalt Construct Group SRL si CVR Activities Group SRL Bucuresti si SC Gefam Pro SRL si Mihail Coman - administrator/ asociat la SC Indserv SRL Ploiesti si SC Indserv Proiect SRL Ploiesti si angajat al SC Hidro Prahova SA (in calitate de consilier al directorului general) au constituit un grup infractional pentru a actiona in vederea adjudecarii frauduloase a unui contract de lucrari finantat preponderent din fonduri europene si insusirii nelegale a unor importante sume de bani, prin schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute in cadrul proiectului cu finantare europeana.
De asemenea, acestia ar fi urmarit sustragerea de la plata contributiilor datorate catre stat, prin evidentierea unor cheltuieli nereale sau operatiuni fictive in documentele societatilor pe care le-au controlat.
Potrivit anchetatorilor, membrii grupului au deturnat din cadrul proiectului si si-au insusit in interes propriu suma totala de 7.797.410 lei (bani ridicati in numerar din conturi ale persoanelor juridice si fizice, reprezentand un procent de aproximativ 54% din totalul sumelor ce au fost identificate ca fiind achitate de SC Grossmann Engineerig SRL catre 'partenerii' la care se pretinde ca au fost subcontractate lucrari) si s-au sustras de la plata catre stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 lei.
Contractul avand ca obiect "Extindere retele de canalizare in orasul Comarnic' a fost atribuit de catre SC Hidro Prahova SA Ploiesti (societate cu capital integral de stat, la care Consiliul Judetean Prahova este actionar majoritar) asocierii SC Grossman Engineering Group SRL - SC Euro Construct Trading 98 SRL, contract fiind semnat la data de 13 ianuarie 2012. Lucrarile de la Comarnic fac parte dintr-un proiect mai amplu finantat de Uniunea Europeana a carui valoare este de aproximativ 200 de milioane de euro.