Cei nevaccinați riscă să nu mai poată intra în mall. Ar putea fi organizate tombole
Persoanele care nu s-au vaccinat antiCovid riscă să nu mai între în malluri sau în restaurante. Iar ca să îi încurajeze pe cei din mediul rural să se vaccineze ar putea fi organizate tombole cu utilaje agricole.
Sunt doar două, dintre măsurile pe care autoritățile române le iau în calcul, pentru a crește rată vaccinării, care acum, este printre cele mai scăzute din Europa.
Sub amenințarea unui iminent val 4 al pandemiei, coaliția de guvernare caută soluții pentru a-i determina pe români să se vaccineze antiCovid.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dan Barna, vicepremier: "Dacă se va ajunge ca în anumite localități să avem o incidenț[ peste un anumit prag, 1,5 sau 3, deci pragurile pe care le cunoaștem deja, ar putea să fie necesare măsuri de genul care în spații neesențiale, să spunem mall-uri sau restaurante, să aibă acces doar persoanele vaccinate".
În plus, guvernanții discută și despre organizarea unor loterii mai ales în zonele rurale unde rata de vaccinare este mult mai redusă. Oamenii ar putea câștiga, de pildă, utilaje agricole.
În sistemul sanitar doar medicii au acceptat să se imunizeze în număr mare. Procentul scade între asistente și este și mai mic la infirmiere, de exemplu. În Capitală, peste 80% dintre doctori sunt vaccinați, dar procentele sunt mai mari în spitalele Covid ori suport Covid. De exemplu: la Institutul Matei Bals: 95,9% dintre medici au făcut injecția. La Colentina 92%, iar la Universitar 89%.
Dar ei sunt excepțiile. La nivel național nu avem suficienți vaccinați ca să ne considerăm protejați în fața unui nou val al pandemiei. Iar cei nevaccinati vor suferi primii, spun specialiștii.
Valeriu Gheorghiță: “În a doua parte a lunii septembrie numărul de cazuri raportate zilnic ar putea depăși 1.500. Important, pe langă vaccinarea celor vulnerabili este să vaccinăm și persoanele tinere pentru că în ultimele 7 zile se obervă o creștere cu peste 120% a numărului de cazuri raportate la persoanele sub vârsta de 40 de ani”.
În momentul de față, Uniunea Europeană este foarte aproape de ținta pe care și-a propus-o de a vaccina cu o doză 70% din populația adultă. Avem o medie de 67,7%.
Din păcate însă, România este la coadă clasamentului cu doar 31%. După noi mai e doar Bulgaria.
În topul celor mai vaccinate țări din spațiul european se află 2 insule cu populație redusă, Islanda și Malta, urmate de Olanda, Belgia și Danemarca, fiecare cu peste 80% dintre adulți vaccinați deja cu o doză.
De ce ei s-au vaccinat și noi, nu? Iată explicația unui sociolog.
"Noi nu suntem organic alături de comunitate, suntem împotriva ei, greu să înțelegem acest mesaj așa cum îl înțelege de exemplu suedezul sau danezul sau olandezul care este crescut cu valoarea comunității de la grădiniță", a spus Ana Bulai.
România își propusese să aibă 5 milioane de vaccinați încă de la 1 iunie, dar acest număr nu a fost atins nici acum aproape 2 luni mai târziu.