Viața unui ieșean care face dializă de 12 ani, salvată după un efort internațional. A primit un rinichi din Bulgaria
Organele donate de rudele unui bărbat din Bulgaria, au salvat viața a doi români, care au fost compatibili, pentru transplant. Medicii au reușit să aducă rinichii, în timp util, de la Sofia la Iași.
Astfel de proceduri, sunt posibile doar în baza unor acorduri internaționale.
Unul dintre rinichi a fost transplantat unui pacient de 42 de ani care de 12 ani făcea dializă.
Neculai Ianț, pacient: „Când vedeam că sună Iași Transplant, ziceam că gata, posibil să fie salvarea mea”.
Speranță la o viață buna a primit și Daniel.
Daniel Olarașu, pacient: „Am umblat jumătate de Europa, să colind în toată lumea, pe unde am fost să o iau din nou”.
Organele donate de un bărbat din Bulgaria
Cei 2 rinichi au venit de la un bărbat din Bulgaria care în urma unui accident rutier nu a mai putut fi salvat. Organele au ajuns la Iași după aproape 17 ore, într-o misiune contracronometru.
Adelina Miron, chirurg nefrolog: „Echipa de chirurgie de la București a fost de acord să ne preleveze și rinichii, iar aceștia au fost apoi, dirijați întăi cu elicopterul și, ulterior, cu o autospeciala de la Ministerul de Interne și au ajuns la noi în siguranță”.
Adrian Covic, coordonator Centrul de Transplant Renal Iași: „Exact ca în ocolul Pământului în 80 de zile, din păcate, pentru că s-a zburat cu elicopterul, s-a mers cu salvarea peste noapte”.
Numai la Iași, pe lista de așteptare pentru un transplant renal sunt peste 500 de pacienți.
Dr. Ionuț Nistor, medic nefrolog: „Foarte mulți pacienți tineri, 20-30 de ani, care așteaptă o șansă pentru a fi chemați să fie transplantați”.
România încă nu face parte din Eurotransplant
Acordul de colaborare medicala, între Romania, Bulgaria și Republica Moldova, exista din 2021.
Raluca Neagu, coordonatoarea Centrului de Prelevare și Transplant Moldova: „În mod normal, când ei au un donator și nu au, din partea echipelor un primitor compatibil, suntem solicitați să ne deplasam în tara respectiva să ne facem prelevarea”.
Anul trecut, Romania a primit 7 organe din Bulgaria și Republica Moldova și a donat la rândul ei 5 dintre care 3 au fost inimi. Iar anul acesta, țara noastră a trimis deja 9 organe peste graniță și a primit 4. Din păcate, țara noastră nu face parte din rețeaua Eurotransplant, pentru că nu îndeplinim toate condițiile.
Guenadiy Vatachki, președintele Agenției Naționale de Transplant: „Orice donator de pe teritoriul României se supune alocării internaționale cu țările care fac parte din Eurotransplant. Dacă avem un donator pe teritoriul țarii sunt toate șansele ca organele să nu ajungă în România. Orice membru trebuie să aibă minim 20 donatori pe milion de locuitori, lucru pe care noi nu l-am atins”.
În ultimii trei ani, România a primit 26 de organe și a donat 34.